TOP 09: oddlužení země bude bolet

31. 3. 2010

Zastavíme státní zadlužování, ale bude to bolet, a to hlavně lidi závislé na dávkách a také státní zaměstnance, říkají politici TOP 09.

Strana, v jejímž čele stojí Karel Schwarzenberg a která má šanci uspět v květnových volbách, včera představila svůj program.

Jeho mottem je šetření státních výdajů. Porodné a pohřebné by úplně zrušili, dětské přídavky nahradili vyšší slevou na dani z příjmů a zvýšením daňového bonusu. Sociální dávky s výjimkou podpory v mateřství a pro pěstouny by chtěli na tři roky snížit o 10 procent. „Uvidíte, že je to velmi tvrdý program. Opravdu se v ničem nepodbízíme, vzbudí to leckde pohoršení, ale musíme se zaměřit na neduhy ČR. Tedy zejména tolerance bezpráví a mrhání veřejnými prostředky,“ uvedl na tiskové konferenci Schwarzenberg.

„Chovné vyhodit, tažné zaplatit“

O deset procent na tři roky by chtěli snížit i objem peněz na mzdy státním zaměstnancům, kromě učitelů a zdravotníků. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který je hlavním tvůrcem programu, to neznamená, že platy státních zaměstnanců musí zákonitě klesat. „Ale musí odejít ti chovní a ti tažní musí být řádně zaplaceni,“ uvedl Kalousek. Podle něj zasedne TOP 09 pouze ve vládě, která se zaváže snížit za čtyři roky státní výdaje o pětinu.

Pokud by dokázali státní výdajům naordinovat svoji redukční dietu, odhaduje Kalousek, že by vláda za tři roky dokázala sestavit vyrovnaný rozpočet.

Penze by TOP 09 valorizovala až v roce 2012. Strana by chtěla skončit se státní podporou stravenek a jiných výhod, jako jsou režijní jízdenky. Místo toho by každý měl odečitatelný paušál za dopravu do práce.

Ve slibování míst nesoutěží

Pro vytvoření pracovních míst je podle Kalouska nejlepší zpřehlednit právní a ekonomické prostředí. „My se nezúčastníme soutěže o to, kdo vytvoří více pracovních míst. Mohli bychom říct 210 tisíc a byli bychom nejlepší,“ uvedl ironicky Kalousek.

Zdravotnictví podle TOP 09 není dále možné financovat bez zvýšení spoluúčasti. Na důchody by si měli lidé podle TOP 09 spořit dvěma způsoby. Buď celých 28 procent, které se platí dnes, platit do státního penzijního fondu a být odkázán na výplatu od státu. Nebo větší část – 24 procent platit do průběžného systému a čtyři procenta do kapitálového fondu. Podmínkou by ale bylo, že ten, kdo by chtěl šetřit kapitálově, by navíc dvě procenta odváděl svým rodičům, pokud by je měl. „Byl by to benefit pro ty, kdo vychovali hodně pracovitých dětí,“ uvedl již dříve Kalousek.

TOP 09 chce něco dělat i proti korupci. Informace o veřejných zakázkách by měly být zcela veřejné s výjimkou citlivých dat pro bezpečnost státu. O veřejné zakázky by již nemohly usilovat firmy, jejichž vlastnická struktura je neveřejná. Také politické strany by podle TOP 09 měly povinnost odtajnit financování předvolebních kampaní.

Vedou lidi do chudoby, varuje soc. dem.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek programové návrhy TOP 09 označil za „nevídanou ukázku pohrdání obyčejnými lidmi“ a za asociální plány mimo realitu. „Nesmyslné strašení státním bankrotem slouží jako ospravedlnění politiky, která prospívá jen úzké skupince nejbohatších a která hrozí uvrhnout většinu společnosti na pokraj chudoby,“ uvedl šéf soc. dem.

Pochvalu nesklidila TOP 09 ani u malých stran. „Program, který představila TOP 09, je programem pro bohatého sebestředného singla. Každý, kdo nese odpovědnost za jiné lidi – za děti, rodiče či zaměstnance – musí zákonitě říct ne tomuto programu,“ sdělil předseda KDU-ČSL.

***

Co chce TOP 09 zvýšit spoluúčast ve zdravotnictví ze 14 až na 25 procent snížit na tři roky objem mezd ve státní sféře o 10 % (mimo školství a zdravotnictví) snížit o 10 % sociální dávky (kromě mateřské a příspěvku pro pěstouny) školné se systémem půjček a stipendií odečitatelný paušál za dopravu do práce odpočty nákladů za hlídání dětí (do 12 let) a domácí práce nezvyšovat daně, jen dědictví a dary zdanit jako jiné příjmy s výjimkou rodinných příslušníků až do druhého kolene nahradit přídavky na děti vyšší slevou na dani na dítě spojit podporu v nezaměstnanosti s odpracováním 20 hodin týdně pro obec a s rekvalifikací, nárok by neměl ten, kdo z práce odešel sám či dostal odstupné zkrátit státní podporu na stavební spoření rozdělit důchodové spoření na průběžné a kapitálové s rodinným bonusem snížit o pětinu náklady státní správy zrušit u veřejných zakázek obchodní tajemství znemožnit firmám s listinnými akciemi účastnit se státních tendrů

Oldřich Danda
Právo, 31. 3. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Str. 2
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme