TOP 09: Nový premiér může být z ODS

TOP 09 očekává návrh kandidáta na post nového premiéra od občanských demokratů. Jak řekl včera místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ODS má na tento post právo. Podle něho jde především o to, aby vláda rozpočtové odpovědnosti mohla pokračovat až do řádných voleb.

17. 6. 2013

„Je naší povinností pro to učinit vše,“ prohlásil v ČT. Dodal, že jako realisté musejí připustit i to, že se současné koalici většinu ve Sněmovně nepodaří nalézt, protože jiná cesta není. „Pokud se to nepodaří, pak je na místě rychlá dohoda o předčasných volbách,“ uvedl.

Podotkl ale, že v nynější ne úplně standardní situaci není jeho strana připravena bezvýhradně akceptovat každý návrh občanských demokratů, na jméně nového šéfa kabinetu musí být podle něj dosaženo shody.

Úřednická vláda? Ne

Možnost úřednické vlády Kalousek odmítl: „Modely úřednických vlád není nic, co by zemi prospělo – to už jsme si vyzkoušeli,“ prohlásil.

Nabídku exposlanci ODS Marku Šnajdrovi do Čepra dal Kalousek. Jak uvedl, podle něho odjinud přijít ani nemohla, protože jak řekl, „se stačí podívat na to, kdo je stoprocentním akcionářem společnosti Čepro“, tedy ministerstvo financí.

Zdůraznil, že nevedl se Šnajdrem žádné jednání ani mu nic nesliboval. Splnil pouze povinnost doplnit dozorčí radu poté, co rezignoval jeden z jejích členů. Nabídku zkonzultoval v odborných i politických kruzích, zda je návrh akceptovatelný.

TOP 09 bude nyní podle jejího předsedy Karla Schwarzenberga čekat, koho ODS navrhne jako nového možného premiéra. „Doufám, že tato strana někoho všeobecně přijatelného vygeneruje, to přece není tak obtížné,“ prohlásil.

Vyzvali k demisi, Nečas na to kývl

Stejně jako Nečas i Kalousek tak i on přepokládá, že prezident Miloš Zeman jako demokrat přijme koalicí navrženého kandidáta, pokud se zároveň podaří sehnat podporu 101 hlasů ve Sněmovně. „Pokud by se pokusil ustanovit jinou vládu, tak se obávám, že by neprošel Sněmovnou. Prezident je demokrat zkušený v parlamentu, tak ví, jaké jsou parlamentní zvyklosti,“ dodal Schwarzenberg.

(nig)

Právo, 17. 6. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 4