TOP 09 nechala ve vedení duo Schwarzenberg - Kalousek

23. 10. 2011

TOP 09 si na celostátním sjezdu v Hradci Králové zvolila staronové vedení. Stranu povede další dva roky Karel Schwarzenberg. Ten je zároveň jejím kandidátem na Hrad. Prvním místopředsedou zůstává ministr financí Miroslav Kalousek.

"Je to ohromný kapitál důvěry, který jsem dostal. A doufám, že tomu závazku dostojím, abyste si řekli, že jsem vás nezklamal," řekl delegátům celostátní sněmu TOP 09 před volbou předsedy Schwarzenberg.

Ani v neděli nenašel uvnitř strany protivníka a byl jediným kandidátem. Volba proto byla hladká. Pro bylo 162 delegátů, tedy zhruba 95 procent. Ohlášení výsledků provázel několikaminutový potlesk. "Děkuji vám srdečně za tuto důvěru," komentoval výsledky Schwarzenberg.

Stejně skončilo hlasování o prvním místopředsedovi. "Někdy této funkci z legrace říkám náčelník generálního štábu jeho jasnosti," řekl ještě před volbou Miroslav Kalousek. Funkci obhájil 162 hlasy.

"Děkuji, vzhledem k situaci posledních týdnů si toho vážím více než obvykle, mám vás rád," reagoval Kalousek. Už v sobotu předseda strany apeloval na to, aby se TOP 09 Kalouska zastala, protože čelí velkému množství útoků. (Více o tom, jak Schwarzenberg promluvil do duše spolustraníkům, čtete tady.)

Kandidátský projev Kalousek rozdělil do dvou částí. V té prvním kladl straně na srdce, aby pomohla identifikovat české zájmy uprostřed evropského dění. "Není vyloučeno, že budeme čelit větším dopadům finanční krize než v roce 2009. Je povinností vůči našim voličům nezpanikařit, nepodlehnout populismu. Dluhovou krizi nelze řešit dalšími bezhlavými dluhy tak, jako nedává smysl hasit požár rafinerie benzinem," uvedl.

V další části pak představil vnitrostranické úkoly. "Prioritou je zkvalitnění a provzdušnení komunikačních kanálů jak mezi TOP 09, tak mezi starosty. Nemělo by se stát, že se překvapíme nějakým veřejně sděleným kontroverzním stanoviskem. Tam, kde se to v minulosti stalo, tam nebyla zlá vůle," dodal politik.

Schwarzenberg: Hrad má šířit osvětu, nikoliv být kontroverzním místem

Delegáti si v sobotu dopoledne ještě zvolili další místopředsedy. Funkci obhájil 164 hlasy ministr práce Jaromír Drábek, 118 hlasy poslanec Pavol Lukša a 138 hlasy Marek Ženíšek. Ludmilu Müllerovou vystřídala poslankyně Helena Langšádlová. Delegáti jí dali 133 hlasů. V neděli vyslané zástupce stranických organizací čeká ještě volba dalších členů předsednictva. Celostátní sněm by měl skončit v 16:09.

Sjezd TOP 09 začal v Hradci Králové v sobotu. Ta přinesla především veřejné přijetí kandidatury Karla Schwarzenberga na Hrad (více čtěte zde).

"Doufám, že Pražský hrad bude místo nikoliv kontroverzní, ale to, odkud se šíří osvěta, kde je střet kultury a odkud se šíří osvěta o České republice, kde se shromažďují nejlepší hlavy jako za první republiky a prezidenta Masaryka," vrátil se ke svému budoucímu úkolu Schwarzenberg těsně před nedělní volbou předsedy strany. "Aby to bylo místo, kde se pracuje na tom, aby po materiální obnově národa českého přišla také morální obroda," dodal.

Hana Válková

idnes.cz, 23. 10. 2011