TOP 09: Mise Evropské lidové strany v Praze

16. 12. 2010

TOP 09 doposud nemá své zastoupení v Bruselu, jelikož vznikla až po evropských volbách. V září 2010 proto zaslal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg předsedovi Evropské lidové strany (ELS) žádost o přijetí do jejích struktur. ELS sdružuje konzervativně a křesťansko-demokraticky orientované strany, mezi její nejvýznamnější členy patří např. německá CDU, Rakouská lidová strana či slovenská SDKÚ.

Historický exkurz

ELS byla založena v roce 1976 v Lucemburku. Podnětem k jejímu vzniku byl pokračující evropský integrační proces, který si vyžádal vznik i celoevropské křesťansko-demokratické strany. Strana vznikla na základě praktických zkušeností křesťanských demokratů při budování základů evropských společenství a později Evropské unie. Na jejím počátku stáli „otec Evropy“, francouzský politik a premiér Robert Schuman, a německý kancléř a dlouholetý předseda CDU Konrad Adenauer.

Současným předsedou ELS je belgický křesťansko-demokratický politik Wilfried Martens, který je jedním z jejích zakladatelů a svoji funkci předsedy vykonává od  roku 1990.

Mise ELS

Delegace ELS do Prahy přijela 9. prosince. Cílem celé mise, jež byla vedená místopředsedkyní strany Corien Wortmann-Kool, bylo seznámit se s TOP 09, jejími vrcholnými představiteli, strukturou a hlavními ideami strany. V rámci celodenního programu se tak delegáti setkali s předsednictvem TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenbergem, s poslaneckým klubem a jeho předsedou Petrem Gazdíkem.

Dalším významným bodem setkání byla návštěva ELS v centrální kanceláři TOP 09, kde byly pro delegáty připraveny prezentace o fungování strany či o volebních výsledcích. Právě tyto informace, zprostředkované místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem a volebním manažerem TOP 09 Jaroslavem Poláčkem, byly pro Evropskou lidovou stranu podstatné.

ELS se v Praze dále zajímala o principy, které TOP 09 ctí, o její propojení s komunální politikou. Výsledků jednání si TOP 09 velmi váží. „Při jednáních jsem slyšel obdiv nad tím, čeho TOP 09 dosáhla. Naše přijetí bude přínosem pro obě strany," shrnul Petr Gazdík.

Galerie
Štítky
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme