Státní dluhopisy pro lidi už od října

Nový projekt Miroslava Kalouska

16. 9. 2011

Budou na rok nebo na pět let. Úrok z nich má být vyšší než na termínovaných vkladech

Už za necelé tři týdny stát rozšíří okruh spořicích produktů v Česku pro běžné domácnosti. Nabídne lidem, aby si koupili zajímavě úročené státní dluhopisy. Včera to oznámil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle jeho slov půjde o dluhopisy v objemu deseti miliard korun.

Budou jednak se splatností na jeden rok s úrokem dvě procenta ročně, nebo se splatností na pět let s tzv. efektivním úrokem přes tři procenta ročně. Jde o hrubý výnos, výnos se daní stejně jako v bankách 15 procenty.

Až dosud mohli lidé nakupovat přes banky a investiční společnosti státní dluhopisy jen s velkou nominální hodnotou v řádu statisíců a miliónů korun, což bylo využíváno jen velkými investory.

Dluhopisy bude možné objednávat a kupovat snadným způsobem na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky v období od 3. října do 1. listopadu.

Současně se při objednávce předem uhradí cena dluhopisů v hotovosti nebo převodem z účtu do pěti pracovních dnů. Budou je moci kupovat i neziskové organizace.

Emise bude vydána 11. listopadu a od tohoto termínu budou mít lidé připsány dluhopisy v elektronické podobě na svých majetkových účtech. Nebudou to tedy listinné, ale zaknihované cenné papíry.

Poplatky se za běžné služby spojené s dluhopisy nebudou platit. Dluhopisy bude možné převést na jinou osobu (poplatek 480 korun) a budou předmětem dědění (poplatek 72 korun).

Státní dluhopisy pro lidi už od října

„O státních dluhopisech pro občany jsem snil patnáct let. Cílem je nabídnout občanům bezpečnou investici pro jejich úspory a dosáhnout toho, aby úrokové výnosy ze státního dluhu nedostávaly pouze velké finanční skupiny, ale právě drobní investoři. Spojíme tak hospodaření státu s výhodným spořením pro občany,“ uvedl ministr.

Podle náměstka Jana Gregora „je v zahraničí zcela běžné, že občané vlastní asi desetinu dluhu státu“.

Předčasné splacení bude možné

Investor si bude moci koupit dluhopis se splatností na jeden rok nebo dva druhy dluhopisů se splatností pět let. Minimální objem jedné objednávky bude tisíc kusů dluhopisů, přičemž nominální hodnota jednoho kusu bude činit jednu korunu.

Dluhopisy půjde i předčasně splatit, ale nebude to tak jednoduché. Dluhopis na jeden rok půjde předčasně splatit jen ve dvou termínech – k 2. dubnu 2012 a 2. červenci 2012. Požadavek na předčasné splacení bude nutné nahlásit minimálně měsíc předem. Pětileté dluhopisy bude možné předčasně splatit ke čtyřem pevně stanoveným termínům v roce, ale v roce 2012 jen jednou, a to k 31. prosinci. Bude-li mít někdo dluhopisy nad půl miliónu, bude navíc moci k jednomu termínu získat jen polovinu peněz a druhou polovinu získá k druhému termínu.

Předčasné splacení bude sice bez poplatků, ale pro občana bude nevýhodné. Jde o to, že úročení pětiletých dluhopisů je odstupňováno podle jednotlivých let.

V prvních dvanácti měsících spoření je úrok 0,85 procenta ročně, ve druhém roce 1,50 procenta, ve třetím tři procenta, ve čtvrtém 4,50 procenta a v pátém šest procent. To má motivovat majitele, aby se předčasné výpovědi pokud možno vyhnuli.

10 mld. dluhopisů se prodá dobře

Pětileté dluhopisy budou ve dvou formách. Majiteli tzv. kupónového dluhopisu budou úroky vypláceny každý rok na jeho účet v bance. U reinvestičního dluhopisu nebudou úroky vypláceny každoročně vlastníkovi, ale úroky budou automaticky reinvestovány do nákupu dalších státních dluhopisů.

„Dvouprocentní výnos za rok je u jednoročního dluhopisu velmi dobré zhodnocení, termínované vklady na jeden rok mají nižší úrok. Deset miliard dluhopisů se tak prodá velmi dobře. Stát si ale od občanů půjčí dráž, než kdyby peníze získal přes dluhopisy na běžném trhu, “ řekl Právu hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Také podle Tomáše Prouzy z poradenské společnosti Partners jsou úroky dluhopisů nastaveny dobře. „Jednoleté budou konkurovat spořicím účtům, pětileté budou zajímavé i ve srovnání třeba se stavebním spořením,“ soudí Prouza.

Podle Jana Lenera z Broker Consulting naopak dluhopisy nenabízejí proti produktům dostupným na trhu žádné převratné výhody. „Zhodnocení je srovnatelné se spořicími účty, na nichž lze s penězi manipulovat pohodlně s pomocí internetového bankovnictví. V případě rostoucí inflace budou nabízet vyšší výnos, zatímco dluhopisy budou ztrácet,“ hodnotí Lener.

Povodňové dluhopisy v minulosti lákaly

Markéta Šichtařová z Next Finance nesouhlasí s názorem, že občané by si měli státní dluhopisy kupovat i kvůli jejich údajné naprosté bezpečnosti. „Neexistuje nic, co by v dnešním světě bylo možno označit za naprosto bezpečné. Proto na žádný enormní zájem o tyto dluhopisy nesázím,“ uvedla Šichtařová.

Češi si už v masovém měřítku státní dluhopisy vyzkoušeli. Šlo o tzv. povodňové dluhopisy, které stát vydal po záplavách v roce 1997. Zájem o ně byl obrovský.

Záměr vydat dluhopisy pro občany vítá i opoziční sociální demokracie. „Soc. dem. dlouhodobě podporuje projekt dluhopisů, který by byl určen pro nákup občany,“ řekl Právu na konci srpna šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle jeho slov jde o vhodnější produkt než spoření v tzv. druhém pilíři, který vláda prosadila v rámci důchodové reformy.

Pokud se pilotní projekt osvědčí, bude stát podle Kalouska vydávat dluhopisy pro občany i několikrát ročně.

Bližší informace jsou na stránce www.sporicidluhopisycr.cz.

Postup zájemce o koupi dluhopisu

Zajde v tzv. upisovacím období od 3. října do 1. listopadu do pobočky České spořitelny, ČSOB nebo Komerční banky a zde si objedná příslušný počet dluhopisů.

Objednávku zaplatí na místě v hotovosti nebo do pěti pracovních dnů od objednávky převodem na účet. Pozor: Upisovací období může ministerstvo financí zkrátit.

Dluhopisy budou majiteli připsány na jeho majetkový účet k datu vydání emise, tedy k 11. listopadu 2011. Výpis z účtu přijde do 14 dnů.

Vladimír Čechlovský

Právo, 16. 9. 2011, Titulní strana

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme