Schwarzenberg: Zlo se musí potlačit už v zárodku

Český exministr zahraničí Karel Schwarzenberg jako čestný řečník promluvil v rakouském parlamentu, kde u příležitosti dne boje proti násilí a rasismu vyzval k ostražitosti vůči rasistickým projevům. Informovala o tom rakouská tisková agentura APA. Rakušané si každoročně 5. května připomínají pronásledování za druhé světové války a vzpomínkové akce jsou letos věnované obětem z Terezína. Ve Vídni proto před poslanci vystoupily i dvě české pamětnice, které věznění v Terezíně přežily.

6. 5. 2014

Den boje proti násilí a rasismu připadá v Rakousku na výročí osvobození koncentračního tábora Mauthausen. Kromě obětí z Terezína měla letos vzpomínková akce upozornit zejména na dílo a život hudebníků a hudebnic, kteří byli pronásledováni nacisty nebo zemřeli v koncentračních táborech. Jako symbolický zástupce nacisty zavražděných umělců byl vybrán český hudební skladatel Hans Krása, který zahynul v roce 1944 v Osvětimi. V rakouském parlamentu zazněla jeho dětská opera Brundibár, kterou napsal v Terezíně na libreto Adolfa Hoffmeistera.

Zasedání rakouského parlamentu zahájila předsedkyně dolní komory Barbara Prammerová, vystoupil i předseda horní komory Michael Lampel. Bývalý šéf české diplomacie Schwarzenberg ve svém projevu poukázal na to, že dnes často panuje přesvědčení, že tragické události jsou záležitostí generace otců a dědů: zapomínáme prý přitom na to, že bychom mohli být vinni i sami. „Věříme, že když místo Cikán řekneme Rom, tak jsme splnili svou povinnost," prohlásil. „Ostražitosti není nikdy dost… zlo se musí potlačit už v zárodku," zdůraznil.

O věznění v Terezíně pak poslancům vyprávěly i dvě české pamětnice – Eva Herrmannová a Dagmar Lieblová.

ČTK

denik.cz, 5. 5. 2014, rubrika: Ze zahraničí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme