Schwarzenberg: Zeman vyhoví exprezidentovi, kde může

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

13. 8. 2013

Jak hodnotíte rozhodnutí vlády, že souhlasí s Livií Klausovou a Vladimírem Remkem v čele ambasád na Slovensku a v Rusku?

To bylo přece očekávané. Celé ustavení vlády Jiřího Rusnoka má smysl ten, aby plnila přání a příkazy pana prezidenta. A jemu šlo o prosazení těchto lidí, tak se samozřejmě nynější ministr zahraničí Kohout snažil, aby toto přání splnil. O to celé šlo v tom divadle z posledních týdnů.

Co vám vlastně na Klausové s Remkem vadilo?

Mně nešlo o osoby. Já paní Klausovou znám dlouhá léta, vážím si jí a mám ji dokonce docela rád, pana Remka jsem poznal a zdá se, že jde o hodného člověka. Mně nešlo o ně, ale o princip, jestli se dodržuje ústava, podle které velvyslance schvaluje vláda na návrh ministerstva zahraničí, nebo jestli je navrhuje prezident. To byl zásadní spor.

V souvislosti s bývalou první dámou vyvstává na mysl, zda nemůže jít o jistou protislužbu za podporu Miloše Zemana v prezidentských volbách. Jak to vidíte vy sám?

Existuje pevné spojenectví mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem, jak bylo znát z nedávných výroků i ze vzniku opoziční smlouvy. Takže Zeman vyhoví Klausovi, kde může, a Klaus stejně tak vyhoví zase Zemanovi.

Můžete být problémem bezpečnostní prověrka manželky exprezidenta, která by podle lidí z diplomatických kruhů nemusela proběhnout zcela řádně?

O tom nic nevím, a především nechci vědět. Doufám, že Národní bezpečnostní úřad bude konat svou povinnost bez ohledu na to, koho prověřuje. To je moje naděje.

A co pan Remek, bude dobrým zástupcem v Rusku?

To uvidíme, zatím se k tomu nechci vyjadřovat. On už v Rusku diplomatem byl, dejž to Pánbůh.

Berete schválení Zemanových kandidátů za osobní prohru?

Prohrou byl už okamžik, kdy skončila vláda Petra Nečase. Všechno, co její ministři prosazovali, je pryč.

Michal Kalina

iHNed.cz, 13. 8. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme