Schwarzenberg: Zeman by raději úřednickou vládu

Prezident Miloš Zeman včera v Lánech zahájil sérii konzultací o řešení vládní krize. Nejdřív poobědval s představiteli ODS a pak povečeřel s politiky TOP 09.

22. 6. 2013

Úřadující předseda ODS Martin Kuba s sebou přivezl kandidátku ODS na premiérku, předsedkyni Sněmovny a místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou. Tu právě včera předsednictvo TOP 09 potvrdilo jako společnou kandidátku na předsedkyni vlády.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který byl Zemanovým protikandidátem v prezidentských volbách a vede s ním spor o velvyslance, nešetřil po setkání vstřícnými slovy.

„Byly to velice příjemné rozhovory a velmi dobrá večeře. On především poslouchal a požádal o vysvětlení. Samozřejmě naznačil, že by mu vyhovovala úřednická vláda, ale netrval na ní,“ řekl šéf TOP 09.

Dalším částečným průlomem při řešení politické krize by mohla být ochota ODS jednat o tom, aby TOP 09 získala funkci šéfa Sněmovny po Němcové.

„Informovali jsme pana prezidenta, že ODS navrhuje jako nominantku na premiéra Miroslavu Němcovou a že jsme připraveni takovou vládu podpořit. Pan prezident nás informoval o svých pohledech na situaci, v žádném případě to nebylo jednání, které by mělo konkrétní závěr,“ řekl Kuba po setkání se Zemanem. „Od začátku respektujeme, že pan prezident je tím, kdo musí rozhodnout,“ dodal Kuba.

„Námitky mi neřekl“

„Pro mě je pozitivní, že to bylo velmi konstruktivní a racionální jednání,“ doplnila Němcová. „Žádné námitky prezident neřekl,“ uvedla na otázku, zda jí prezident sdělil nějaké výhrady.

Zeman tento týden už několikrát řekl, že kandidát na premiéra se nemůže automaticky považovat za premiéra. Podle Němcové je ODS připravena na to, že Zeman může chtít podpisy poslanců, aby vláda dostala důvěru nadpoloviční většiny Sněmovny. Stačilo by k tomu 100 hlasů ze 198, neboť dva zbývající poslanci jsou ve vězení.

Kandidaturu Němcové podle Schwarzenberga Zeman nezpochybnil. Prezident ohlásí výsledek až v úterý. Včera se vyjádřil pouze jeho kancléř Vratislav Mynář. Sdělil, že má z jednání dobrý pocit.

„Můžu říct, že pro pana prezidenta byly ty informace velmi důležité, musím poděkovat ODS za velkou vstřícnost v těch rozhovorech a myslím, že to bude velmi podnětné pro další řešení,“ řekl Mynář v ČT.

TOP 09 podle včerejšího usnesení svého předsednictva „přijímá Miroslavu Němcovou jako společnou kandidátku na předsedkyni vlády, odmítá však zlehčování významu pozice předsedy Poslanecké sněmovny. Přestože ODS tento problém zapříčinila bez konzultace s koaličními partnery, jsme připraveni ho řešit. Nejsme ho však ochotni ignorovat.“

„Bez šéfa Sněmovny vláda nebude“

TOP 09 odmítá jednat o nové vládě, dokud nebude jasné, kdo se stane za Němcovou šéfem Sněmovny. Do nedělního večera by se koalice měla dohodnout na jménu. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se ještě nikdy nestalo, aby Sněmovna hlasovala o důvěře vládě, aniž by měla svého předsedu.

„V takovýchto situacích je důležité dodržovat ústavní zvyklosti a po roce 1989 se nikdy nestalo, že by Sněmovna hlasovala o důvěře vládě a neměla přitom svého předsedu. Takový precedens nechceme připustit,“ uvedl Kalousek.

Pokud nebudou mít občanští demokraté svého vhodného kandidáta do čela dolní komory a budou souhlasit s někým z TOP 09, tak podle Schwarzenberga nebude problém najít někoho ve vlastních řadách.

S tím by zřejmě souhlasila i ODS, alespoň to naznačil Martin Kuba. „Mám-li vnímat tlak TOP 09 tak, že chtějí křeslo předsedy parlamentu, tak ať to vysloví. Můžeme o tom jednat, já to nevnímám jako nepřekonatelnou věc,“ řekl Kuba.

Schwarzenberg nejdříve ODS pohrozil, že pokud se do neděle nedomluví, tak už nebudou mít zájem ve spolupráci s ODS pokračovat. „Pak by nám bylo velice líto, protože bych viděl očividně, že s ODS možná spolupráce nebude,“ uvedl.

Schwarzenberg by nechtěl Pospíšila

Posléze své prohlášení lehce korigoval s tím, že se stačí dohodnout do úterý, než své slovo řekne prezident.

„Jsem přesvědčen, že mě vyslyší, protože tam jsou dobří právníci, kteří rozumí ústavním pravidlům,“ dodal Schwarzenberg. Podle něj nekývnou ODS na kohokoli. Např. místopředseda Sněmovny a ODS Jiří Pospíšil, který už řekl, že by s nominací souhlasil, se mu nelíbí.

„Nevidím to za dobré řešení, protože bychom měli za předsedu zvolit někoho, u koho nemůžeme do budoucnosti očekávat problém, jako to bylo u Němcové,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Na dotaz jaký problém, uvedl: „Plzeňská ODS má svůj svéráz.“ Narážel na Pospíšilovo napojení na tzv. plzeňského kmotra Romana Jurečka. Schwarzenberg poznamenal, že si myslí, že ODS má stále z koho vybírat. „Stále i tam jsou poctiví lidé,“ podotkl.

Dnes Zeman po poledni přijme vedení komunistů – Vojtěcha Filipa a Miloslavu Vostrou a večer soc. demokraty Bohuslava Sobotku a Michala Haška. V neděli pak špičky Věcí veřejných – Víta Bártu a jeho manželku Kateřinu Klasnovou.

(dan, tin)

Právo, 22. 6. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme