Schwarzenberg vybídl Izrael k řešení územního nároku Arabů

Netečnost vůči teritoriálním nárokům Palestinců, kdy pokračuje výstavba židovských osad, ubírá Izraeli podporu a sympatie mezi Evropany. Výročnímu fóru Amerického židovského výboru (AJC) to v sobotu ve Washingtonu řekl šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

4. 6. 2013

Ujistil, že ČR bude na straně Izraele při zajišťování základní bezpečnosti jeho obyvatel. „Nicméně jako angažovaný, konzistentní a znepokojený přítel Izraele po více než 50 let považuji za povinnost mluvit otevřeně a nabídnout přátelské varování, pokud je to nutné. Bez nezávislého palestinského státu není pro Izrael cesty, jak dlouhodobě zůstat státem židovským a demokratickým,“ uvedl podle tiskové zprávy ministerstva zahraničí.

S ázerbájdžánským protějškem Elmarem Mammadyarovem se Schwarzenberg sešel ke krátké schůzce, na níž si „vyjasnili nedávná nedorozumění ve vzájemných vztazích“, uvedla zpráva.

Ministr měl při březnovém předávání ceny Homo Homini ázerbájdžánskému právníkovi Intigamu Alijevovi označit vládnoucí skupinu v jeho zemi za rodinnou diktaturu a kritizovat Západ za její toleranci.

(roš)

Právo, 4. 6. 2013, rubrika: Ze zahraničí, str. 13

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme