Schwarzenberg: Všichni udělali ústupek

Rozhovor s předsedou TOP 09

20. 4. 2011

Jak dlouho vaše vláda po dohodě uzavřené v noci z pondělí na úterý vydrží?

To je vůle Boží, já nevím. Na každý pád to bude pokračovat do doby, než pan premiér přijde s novou obměnou ministrů, kterou považuji částečně za správnou, pak bude zase nějaká menší krize, budeme kolísat od jedné krize ke druhé. Ale tak to vypadá v koaličních vládách často.

Nezasadí vám další úder květnová volba nového předsedy Věcí veřejných?

Z ODS ODS i TO TOP 09 jsou slyšet hlasy, že by pro vás VV byly důvěryhodnější, kdyby Vít Bárta nebyl ve vedení strany - ale on asi bude. To je opravdu otázka Věcí veřejných. Já se k tomu nikdy nevyjadřoval. Není na koaličních partnerech, aby jim to nařizovali.

Ale bude strana, která bude mít ve vedení Víta Bártu, důvěryhodným partnerem?

Bude úplně stejně důvěryhodná jako teď. Už dříve měl Vít Bárta velký vliv na tuto stranu. Zda to bude oficiálně posvěcené, nebo ne, to už je poměrně jedno. Ostatně na předsedu VV kandidují i další lidé, už to není strana jednoho muže a vyvíjí se v normální stranu.

Podaří se v této rozhádané atmosféře prosadit reformy?

Když se je nepodaří prosadit, tak ta koalice nemá smysl.

Ale jak je chcete prosadit? Vaše koalice vypadá v tuhle chvíli velmi nestabilně.

To vím taky. Ale teď se musíme osvědčit. Budeme předkládat reformní zákony a uvidíme, jestli je prosadíme, nebo ne. A jestli ne, tak je načase, abychom odešli.

Chcete je předložit ještě do léta, jak požadují premiér Petr Nečas i VV?

Záleží na tom, zda budou už hotové. Předpokládám, že důchodová reforma už by měla být hotová, uvidíme, zda bude hotová i zdravotnická.

Premiér řekl, že stahuje návrh na odvolání ministra školství Josefa Dobeše na vaši žádost. Přitom nejen ODS, ale i vaše strana požadovala odchod lidí spjatých s ABL, kde Dobeš pracoval na poměrně vysoké pozici.

Byl personální šéf. Takový člověk může způsobit škodu na školství z jiných důvodů než z důvodu zaměstnání v ABL. Je-li někdo v detektivní kanceláři, která je v podezření, že zneužívá své možnosti, tak to může škodit na vnitru, na financích, ale na školství poměrně málo.

Je pravda, že jste nabídl tento ústupek výměnou za to, že VV nebudou trvat na výměně ministra obrany Alexandra Vondry?

Co jsem nabídl, to vám neřeknu. Bylo to trošku složitější. Ale že jsem se snažil, aby všichni udělali jistý ústupek, abychom koalici zachovali, to je pravda.

Jakub Kalenský

Hospodářské noviny, 20. 4. 2011, Rubrika: Téma, str. 3

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme