Schwarzenberg: Vláda se dostala znovu do těžké krize

12. 5. 2011

Zatímco TOP 09 mluví o vážné vládní krizi a o přehnaných požadavcích véček, ODS krok šéfa VV Radka Johna překvapil. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že se vláda dostala znovu do těžké krize. Podmínky VV, že musí dojít k rekonstrukci, jinak z koalice odejdou, odmítl.

„Jejich požadavky jsou trochu přehnané,“ řekl Právu Schwarzenberg. Dodal, že platí, že z TOP 09 žádný z pěti ministrů odcházet nebude.

„Nevidíme důvod jako třetí koaliční strana do sporu ODS a VV vstupovat, jenom doufáme, že to nebude dál destabilizovat koalici,“ uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) Právu sdělil, že ho informace o Johnově odchodu zasáhla jak blesk z čistého nebe. „Podle mě je to falešný argument a zdá se mi, že v daném okamžiku převažují tendence se dostat do personálních problémů,“ řekl Právu.

Klíčový muž VV Vít Bárta řekl, že John svým krokem jasně ukazuje, že VV nejde o koryta. „Radek John mohl být úspěšný ministr vnitra, resortu ale byl neoprávněně zbaven,“ uvedl. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je nestabilní koalice i vládní strany. Lídr sociální demokracie potvrdil, že jeho strana by v případě krachu kabinetu odmítla vládní angažmá a snažila by se prosadit předčasné volby.

„Rozumným řešením by byla dohoda na nových volbách. Bez posílení mandátu v nových volbách ČSSD do žádné koalice nepůjde,“ prohlásil. Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška je vláda v těžké agónii. „Demise Johna znovu obnažuje hloubku koaliční a vládní krize, která opět paralyzuje českou politiku,“ řekl Právu s tím, že motto kabinetu může znít „díky za každé nové ráno“. Premiér Nečas by podle něj měl odejít

 

(dan, jov, rsk)

Právo, 12. 5. 2011, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme