Schwarzenberg: Ústava musí být jeden celek

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

28. 1. 2014

Jaká emoce, jaké slovo, jaké zvolání se vám vybaví s počátkem roku 2013 a přímou volbu prezidenta?
Už tehdá nebyly velké emoce, mě velice těšili mladí lidé, kteří mně pomáhali v kampani, jejich nasazení bylo nesmírné. Dodnes na ně vzpomínám, je to příjemné vzpomínání na to.

Největší chyba vaší kampaně?
Největší chyba byla, že jsme na začátku podcenili schopnost podrazů, a že v druhé části kampaně jsme si nepřipravili všechny činy z minulosti Miloše Zemana. Tím bychom asi zvrátili výsledek. Na druhé straně já jsem toho nebyl příznivec. Já jsem se držel de Gaulla, který svého času, když mu ve volební boji s Mitterandem navrhli, aby vytáhl na Mitteranda jeho minulosti, tak řekl, že to nehodlá udělat. Může se stát, že vyhraje a on - de Gaulle, nechce poškodit instituci. Že potom sám prezident, když je už prezidentem, poškodí instituci, to jsem netušil.

Jaká pozitiva vidíte na Miloši Zemanovi rok poté?
Myslím, že byl správný krok návštěva vojáků v Afghánistánu.

Půjdete do toho znovu, budete kandidovat příště?
V případě, že očekávám, že volby budou teprve za 4 roky, bych doufal, že se vynoří mladší kandidát. V okamžiku, když tu vidím dobrého kandidáta, budu ho podporovat. Vzhledem k mému věku je to jediné správné řešení. Nechtěl bych do toho jít. Myslím, že by se měl najít nějaký dobrý mladší člověk. Vidím velmi dobré kandidáty, jen nevidím jejich odhodlání a bojechtivost jít do toho. Může se vynořit i v TOP 09. Žádná jména nebudu nikdy říkat. Byl by to přímý útok na ně, v politice i smrtelný.

Nepřímá volba prezidenta je pasé, neměla by se vracet?
Já bych nebyl pro to, protože jsem ji zažil a to krásný pohled nebyl. Nechci zmiňovat detaily.

A změna prezidentských kompetencí nebo nuancí volebního systému?
Co by bylo nutné teď, po zkušenostech, je zamyslet se nad naší ústavou. Má jisté mouchy a zásadní chybu, obráceného volebního systému než by měla mít. Asi by byl lepší pro sněmovnu obdobný systém, jako máme do senátu a zato senát by měl být opravdu proporční. Člověk nemá vytahovat z ústavy jednotlivé články a ty změnit a ostatní nechat. Když už tak bychom měli udělat opravdovou přestavbu, nebo celou ústavu novou, aby to bylo ucelené. Ústava musí být jeden celek. Máme dbát o vyváženost všech ústavních institucí, tedy prezidenta, sněmovny a senátu. Volání po zkušenostech se Zemanem, že máme jen omezovat pravomoci prezidenta, nepovažuji za správné. Byl bych pro to, myslím, že bychom se měli zamyslet nad tím, jaké pravomoci má mít prezident, sněmovna, senát – ten jich má málo, a pak z toho vycházet. Ne vždycky je dobré udělat ústavní změnu na momentální situaci, když s jedním člověkem nejsme spokojeni.

Podpořila by TOP 09 pouhé omezování prezidentských pravomocí?
Jisté kroky ano. Ale nadále trvám na tom, že nepovažuji za smysluplné vytáhnout z ústavy jednu kapitolu a nezměnit celou ústavu.

ČT24, 26. 1. 2014, pořad: Prezidentská volba - rok poté

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme