Schwarzenberg prvně svolává „Karlovu mládež“

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg slíbil, že přivede do politiky mladé lidi, protože voliči už podle něj „mají dost obličejů, které vidí dvacet let“.

29. 5. 2013

Velká generační politická výměna začíná právě dnes ve tři odpoledne na Palackého náměstí v Praze. Uskuteční se první happening „Fóra Karla Schwarzenberga“, i když zatím půjde trochu o improvizaci – opět v režii týmu, který už dělal Schwarzenbergovu prezidentskou volební kampaň.

V čele Fóra stane bývalý obchodník s vínem a člen prezidentského volebního štábu Filip Štědrý. Včera začala fungovat i internetová stránka karlovoforum.cz.

Aby nebyla výměna starých politiků za nové zase tak radikální, bude na ni dohlížet správní rada složená hlavně z členů vedení TOP 09, mimo jiné z poslanců Heleny Langšádlové, Jana Farského a místopředsedy strany Marka Ženíška.

Dnešní akce s hudbou, projevy a diskusí vyvrcholí tradičním hospodským posezením v přilehlé restauraci U Kalendů pod názvem „Na pivo s Karlem“. Besedu u piva už má Schwarzenberg vyzkoušenou z jiných kampaní.

„Co na akci všechno uvidíte, vám nebudu teď říkat. Napětí musí zůstat do posledního okamžiku,“ vyjádřil se pouze včera Schwarzenberg. Na dnešek organizátoři pozvali umělce, kteří Schwarzenberga podpořili v prezidentské kampani, jako třeba Dana Bártu. Kdo nakonec zahraje, sami nevědí. „Záleží na tom, kdo bude mít čas a kdo tam přijde,“ přiznává Filip Štědrý.

Fórum nebude lákat mladé na členství ani na pravidelné akce, ale chce se angažovat hodně v krajích a organizovat setkání ke konkrétním problémům typu boj proti korupci a ekologie. „Úkolem fóra bude propojit aktivní lidi a pořádat diskuse,“ slibuje Štědrý. Právě tak chce Schwarzenberg najít nové politiky.

Fórum bude mít formu obecně prospěšné společnosti, sídlo na stejné adrese jako Schwarzenbergova poslanecká kancelář v Praze 6 a zatím jednoho zaměstnance – ředitele. Kníže chce alespoň zpočátku fórum financovat sám, později bude shánět sponzory. „S dárci budou hovořit zejména členové správní rády,“ uvedl mluvčí fóra Marek Pražák, který už stejnou funkci zastával ve Schwarzenbergově prezidentské kampani.

Průzkum: TOP 09 ztrácí

Karel Schwarzenberg vymyslel fórum hlavně proto, aby využil svoji vlnu popularity, která se zvedla po prezidentských volbách. Nejnovější předvolební průzkum agentury Median však ukazuje, že se už trochu opozdil. Schwarzenbergova TOP 09 byla po prezidentských volbách druhou nejsilnější stranou, ale teď už klesla na čtvrté místo a předhonili ji i komunisté.

Volby by vyhrála ČSSD s 32 procenty hlasů, druhá je ODS s 18,5 procenta. Třetí komunisté předstihli s 15,5 procenta hlasů o půl procenta TOP 09. 

Jakub Pokorný

Mladá fronta DNES, 29. 5. 2013, rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme