Schwarzenberg: Program vlády odvádí pozornost od posilování moci prezidenta

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

4. 8. 2013

Václav MORAVEC, moderátor

Vstoupili jsme do druhé hodiny dnešních Otázek, ještě jednou vítejte na zpravodajské ČT 24. Zákon o úřednících, klíčová norma, na níž je krom jiného závislé čerpání peněz z evropských fondů. V Poslanecké sněmovně jsou hned dva návrhy - vládní z dílny kabinetu premiéra Petra Nečase a alternativní, návrh sociálních demokratů. Neustálé personální změny ve státní správě a neexistence služebního zákona, respektive zákona o úřednících je podle odborníků hlavním důvodem, proč tuzemská státní správa podléhá klientelistickým skupinám, proč není příliš profesionální, proč bobtná, proč je málo efektivní. I o tom bude řeč v další části pořadu, tedy v diskusi šestice předsedů hlavních politických stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Už za tři dny se rozhodne o osudu Rusnokova kabinetu. Na středeční schůzi Poslanecké sněmovny o vyslovení důvěry dorazí i prezident Miloš Zeman. Rusnokův kabinet chce především obnovit důvěru ve veřejné a státní instituce, oživit ekonomiku a snížit nezaměstnanost. Obava ze ztráty příjmů, pozic i obava z předčasných voleb, to je podle drtivé části veřejnosti hlavní motivace stran bývalé vládní koalice. Pokračovat ve vládnutí. Vyplývá to z bleskového sociologického šetření pro dnešní Otázky.

Jan TUČEK, ředitel agentury STEM/MARK

I voliči, kteří v minulých parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny volili pravici, tak někteří z nich říkají, že ta pravice se chce udržet u moci právě z těch důvodů, aby nepřišly poslanci a ministři o vysoké příjmy a výhody z těch funkcí vyplývajících.

Václav MORAVEC, moderátor

Budoucnost sporné sKarty. Až poslanci ve středu dokončí hlasování o důvěře vládě, mají se podle schváleného návrhu programu věnovat projednávání návrhů zákonů, včetně senátního návrhu o zrušení sporné sKarty. Celkem 17 zákonů mají poslanci schvalovat v závěrečném čtení. A připomínám, že hlavními hosty zůstává šestice předsedů hlavních politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Ještě jednou tedy na zpravodajské ČT 2 vítám předsedu České strany sociálně demokratické Bohuslava Sobotku.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor

Úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Hezký den.

Václav MORAVEC, moderátor

Předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Dobrý den vám i divákům.

Václav MORAVEC, moderátor

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor

A předsedu nebo předsedkyni, promiňte, pánský klub, který nám tady kazí.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Vy se do toho vždycky zamotáte, pane Václave.

Václav MORAVEC, moderátor

Od toho jsem taky tady. Vítám předsedkyni strany LIDEM Karolínu Peake, ještě jednou vítejte na ČT 24.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Děkuji, hezké odpoledne.

Václav MORAVEC, moderátor

Pojďme se ještě podívat na data, která jsou klíčová. Co si myslí veřejnost, jestli by Rusnokova vláda měla získat důvěru Poslanecké sněmovny, nebo nikoliv. Tady jsou aktuální data, která mají Otázky k dispozici. Je to jasné, většina veřejnosti si myslí, že by měla Rusnokova vláda získat důvěru Poslanecké sněmovny. Přejete si, aby Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru vládě premiéra Jiřího Rusnoka, odpověď "Určitě ano", zvolilo 31 % dotázaných, "spíše ano" pak 34 % dotázaných, záporné odpovědi zvolilo dohromady, když tedy sečteme položku spíš ne a určitě ne 34 % respondentů, tedy jen třetina veřejnosti si myslí, že by vláda premiéra Jiřího Rusnoka neměla získat důvěru Poslanecké sněmovny. Na výše položenou otázku nedokázalo odpovědět 1 % dotázaných z těch 800 respondentů. Jaká je další interpretace výsledků, tady jsou slova Jana Tučka z rozhovoru pro dnešní Otázky.

Jan TUČEK, ředitel agentury STEM/MARK

Miloši Zemanovi a vůbec tomu, co se děje okolo této vlády, se podařilo hlavně přesvědčit seniory a důchodce. Ti si myslí, že by tato vláda měla dostat důvěru v daleko větší míře než ti voliči pravicových stran. U sociálních demokratů je také převaha těch, kteří si myslí, že by vláda měla dostat důvěru od Poslanecké sněmovny, ale není to tedy stoprocentní podpora. Ostatně tak jako to probíhá ve vedení strany.

Václav MORAVEC, moderátor

Dodává v rozhovoru pro Otázky ředitel agentury STEM/MARK Jan Tuček. Pokud byste, dámo a pánové, měli odpovědět na tu otázku, kterou vlastně Vít Bárta naznačil v části první, co vám v tom programovém prohlášení vlády chybí, a jestli vám to víc chybí než přebývá, začněme u Vojtěcha Filipa, tentokrát.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Já jsem byl přesvědčen, že tam zůstane tentokrát boj proti korupci a že to nebudou slova, ale činy, protože to jsem byl přesvědčen zejména ve chvíli, kdy Martin Pecina navrhoval posílení stavu policie i v té kriminalitě je to velmi důležité v té obecné. Podívejme se na to, jak je zaměstnávána policie, řekl bych hloupostmi v uvozovkách, ony to jsou spíš velmi dramatické věci, které se třeba odehrávali ve Vítkově a tak dále. Takže v tomhle ohledu si myslím, ta vláda měla dát a měla učinit konkrétní kroky, nikoliv, že by tam byla jen ta slova. To mi tam třeba chybí.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže to vám chybí. A víc vám toho chybí než přebývá?

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Já jsem právě přesvědčen, že mi toho moc nechybí vzhledem k tomu, že chci, aby byly ty předčasné volby, takže na ty dva tři měsíce mi opravdu jaksi.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy už jste tu strategii tady prozradil, že zvednout ruku pro Rusnokovu vládu, aby, což Karel Schwarzenberg řekl, že pokud Rusnokova vláda získá důvěru, tak se TOP 09 připojí.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

A to mě těší, že to tady řekl, protože to je veřejný příslib a u Karla Schwarzenberga myslím, že by mohl platit, protože to co mi chybí na tom, když jsme se tady bavili, že to je prezidentská vláda a já s tím nesouhlasím, je to vláda, kterou jmenoval podle ústavy prezident republiky a jednal se všemi politickými stranami, mně to připadá špatné, že říkáme, že s námi nejednal. Všichni buď do Lán nebo na Hrad přijeli.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale není to tak, že vás postavil před hotovou věc, že s vámi nejednal se všemi dohromady?

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

To je to, co mi vadí na tom jednání prezidenta Miloše Zemana, protože já to opakuji, řekl jsem to již několikrát, že tohle mělo být jedno jednání, kde měly být formát dva plus 10 nebo 11, abych nevynechal paní Karolínu Peake, to znamená, prezident, premiér a předseda strany klubu a mohli jsme si to vyříkat tak, že bychom před společnost předstupovali s jakousi variantou, která existuje na politické scéně, byť by nebyla podporovaná všemi. To mi chybí a mohli jsme si ušetřit ty některé výkřiky, které poškozují Českou republiku.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo Schwarzenbergu, co vám chybí v tom programovém prohlášení, pokud vám tam něco chybí?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Popravdě řečeno, mně to programové prohlášení moc nezajímá. Já jsem si to pročetl. Ale je to bez toho, i kdyby se panu Rusnokovi podařilo a kdyby ho pan prezident podržel, i kdyby mu byla vyjádřena nedůvěra, tak je to program na osm měsíců. My všichni víme, co se během osmi měsíců podaří udělat nebo ne. Tady nejde s odpuštěním o programové prohlášení. Tady šlo o to prosadit co nejrychleji personální změny, aby se posílila osobní moc pana prezidenta. O nic jiného a to mezitím probíhá. To programové prohlášení je ta hračka, která se hodí novinářům a některým ještě naivním politikům, kteří toto berou vážně, aby se tím zabývali, všichni se o tom baví. Zde jde o moc, o boj, o moc.

Václav MORAVEC, moderátor

A to mluvíte o nějaké vlastní zkušenosti, že se přistupuje k programovému prohlášení jako k hračce?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Ne, když je to na osm měsíců s dalekosáhlými plány, tak to nemůžu věřit, pane. A hlavně, když vím, že o to vůbec nejde. Jde tady o posílení osobní moci pana prezidenta, a o posílení jeho osobní vlády, která není podpořená ani jednou politickou stranou. O to jde.

Václav MORAVEC, moderátor

Není ale neslušné, když TOP 09 a ODS, jak tady naznačil Jiří Rusnok, že to považuje za ne zcela běžné a slušné, že když vás požádal slušně o přijetí na poslaneckých klubech TOP 09 a ODS, že tomu přání nevyhovíte?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Promiňte, to vůbec ještě není jisté. Zítra tedy ne ve středu ráno bude teprve setkání poslaneckého klubu TOP 09, kde se rozhodneme, jestli ho přijmeme nebo ne. Já nerozhoduji nebo ani pan Kalousek nebo ani my dva nerozhodujeme přes hlavu našich poslanců. My vyčkáme, co rozhodne klub a to bude ve středu v osm hodin ráno, co o tom začneme diskutovat.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Jednu větu mohu? To co říká pan předseda Schwarzenberg, dobře, jestli jde o posilování prezidentské moci, nechť se TOP 09 přidá k těm, kteří chtějí rozpustit Poslaneckou sněmovnu a je po moci pana prezidenta.

Václav MORAVEC, moderátor

Ano. Martine Kubo.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Mě teď fascinuje, jak levice teď prostě upnutá k tomu, co si myslí veřejnost prostě se snaží vyprofitovat z toho co nejvíc. Ale já jen k tomu. To programové prohlášení a zaráží mě, pánové, že u vás ho zkoumají týmy. To je dvanáct stránek, které já jsem si včera večer stihl poměrně pohodlně přečíst. Ono tam totiž nic zásadního není. To je totiž, to je takový předvolební program, který má pro všechny, co chtějí pro tu vládu zvednout ruku, odkázat na to, chceme zlepšovat tu ekonomiku té země, chceme všechno dělat výborně. Všichni víme, že to nestihnou. Všichni víme, že to musí mít řadu konkrétních kroků. Čili on je to spíš takový zastírací manévr, no kdo by nechtěl zlepšovat ekonomiku, kdo by nechtěl zvyšovat počty policistů. Nikde tam není napsáno, kolik to bude stát, kdo by nechtěl zlepšovat nezaměstnanost. Čili ono je to spíš takové proklamace takového, řekněme, předvolebního mixu, který jsem si opravdu stihl přečíst pohodlně, takže doufám, že snad ty vaše týmy v těch stranách to zvládnou také.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy nemáte už ani tým asi ve straně.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Tým máme akorát na dvanáctistránkové prohlášení tohoto typu ho, pane redaktore, moc nepotřebuju. Ale proč nechceme mluvit s panem kolegou Rusnokem? My tvrdíme, že s námi prezident mluvil v těch Lánech, ale já si nepamatuji, že by odsud odjela jedna jediná politická strana, která by řekla: My preferujeme úřednickou vládu. Ani my, ani vy. Vy jste říkali předčasné volby, my jsme říkali, máme 101 a do toho prezident zvolil svoji variantu. Za námi pan Rusnok vůbec nepřišel, aby v rozporu vlastně, když všechny strany říkali nechceme úřednickou vládu a on se rozhodl, že se nechá jmenovat, tak se nás nepřišel zeptat, jak se na to budeme tvářit. My od začátku od jeho vlády vzkazujeme a prosíme, dokud nebudete mít důvěru, nedělejte zásadní personální změny, děláme to slušně, poměrně kultivovaně, pořád to opakujeme, dokud nebudete mít důvěru, nedělejte to. Pan Rusnok ani jednou nepovažoval za důležité s námi se o tomto bavit, o krocích v Národním divadle, o jakýchkoliv personálních krocích. A teď najednou jsme neslušní pro to, že si nechceme poslechnout jeho programové prohlášení, tak já mám pocit, že to je argumentace, která se zrovna v téhle chvíli hodí. To programové prohlášení.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, pane předsedo, ale není to tak, že se vám spíš některé věci z toho programového prohlášení tak nelíbí, když tady vezmu jednu z pasáží. Cituji: "Hospodářský výkon České republiky klesá šest čtvrtletí po sobě. Počínaje čtvrtým kvartálem 2011, a hrozí, že tento pokles bude dále pokračovat. Vláda takzvané rozpočtové odpovědnosti tak za sebou zanechává nejrychlejší zvýšení státního dluhu v moderní historii země. Prožíváme rovněž hlubokou politickou krizi. Vláda takzvaného boje proti korupci rozhodně nezabránila tomu, aby pokračovalo vyvádění veřejných peněz do soukromých kapes. To se uvádí v programovém prohlášení vlády. Jiří Rusnok tady jasně říká, že například u Českých drah to zadlužování prostě hrozilo i kolapsem toho podniku a proto musela vláda sáhnout k té genocidě v řídícím výboru Českých drah, dozorčí radě představenstva.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Pane redaktore, ty témata, která jste otevřel by byly na samostatný pořad o tom, abychom tu diskutovali. Jestli si někdo myslí, že se má zvedat ekonomika na úkor většího zadlužování.

Václav MORAVEC, moderátor

Není to ale tak, že, ptám se znovu, že vláda vás podrobuje takové zdrcující kritice v té preambuli, že je jasné, že si to nechcete nechat líbit?

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Ta vláda je postavená, od začátku vznikala na té kritice. Ta vláda přece bylo národu sdělováno, že je třeba, aby skončila Nečasova vláda, protože pan prezident to slíbil ve své volební kampani. Pak je často zarážející, že často ministři přichází a říkají: My budeme navazovat na to, co udělal pan ministři před námi, v tom mém resortu se s panem kolegou Činčalou velmi často ty kroky shodují s těmi mými, s tím s čím se teď vláda zaštiťuje, že schválila zákon o obnovitelných zdrojích, který jsem já poslal do té vlády. Ta debata by byla velmi odborná.

Václav MORAVEC, moderátor

Je to tedy spíš pravicová nebo levicová vláda, když se vám vlastně shoduje to programové prohlášení s tím, co jste dělali v Nečasově vládě?

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Já v téhle chvíli ani nevidím, kde na to všechno, co slibují voličům, chtějí brát peníze. To není úplně v souladu. Prostě jsou tam kroky, které třeba mají bojovat proti nezaměstnanosti a do toho vláda zvyšuje minimální mzdu. To bezesporu v regionech, kde je vysoká nezaměstnanost, kde jsou nízké platy, může právě ty lidi, kteří jsou nejvíce zranitelní na tom pracovním trhu spíše přivést na úřady práce a tu práci jim sebrat. Já si myslím, že je to více levicová vláda, vláda, která skutečně vznikla z přátel a lidí okruhu Miloše Zemana, kde se to teď odborníky na všechny oblasti jen hemží. Musím říct, že mě až zaráží, kolik odborníků se sešlo najednou ve SPOZ a kolem Miloše Zemana. My říkáme, že postavení k této vládě nezáleží na programovém prohlášení, že je o principu toho, že tu poprvé vznikla vláda proti 101 politické shodě v parlamentu. Až nebude tato 101 tak se bavme o jiném řešení, ale neříkejme, že má vznikat v parlamentní demokracii vláda, když je tam parlamentní většina, která prostě prosazuje nějaké řešení.

Václav MORAVEC, moderátor

Karolíno Peake, co vám chybí, pokud vám něco chybí v tom programovém prohlášení, protože vy jste byla ochotna vlastně přistoupit na tu tezi, že když nebude 101, tak byste v dílčích krocích Rusnokovu vládu podporovali hlasováním ve sněmovně.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Já jsem se pouze pousmála na komentář Martina Kuby. S naprostou většinou toho, co říká souhlasím. Ale asi ten Miloš Zeman nemá zas tolik odborníků, když tam občas na Hrad musí zajet vypomoci i Martin Kuba, co se týká obnovitelných zdrojů, ale to nic. Měl jste pro to své vysvětlení, byla to dlouho plánovaná schůzka. To jsem si jen na to vzpomněla.

Václav MORAVEC, moderátor

Spíš litujete asi, že vás nepozval Miloš Zeman.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Já o obnovitelných zdrojích zase se za odborníka nepovažuji.

Václav MORAVEC, moderátor

A co vám tam tedy chybí?

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Programové prohlášení je poměrně dost obecné, hodně líbivé. Omezené do té míry, že má samozřejmě omezený časový prostor ta vláda. Já vítám určitý důraz na růst ekonomiky, se kterým podporu ekonomiky, oživení ekonomiky, přestat se škrtáním a se škrcením, s čímž ale už koneckonců počítala i naše vláda se svými kroky, které podnikla už v červnu. Co mi tam chybí a s čím se neshodu s Jiřím Rusnokem, nepovažuji transparentnost a boj s korupcí za něco, co je samozřejmé, a proto na to není třeba klást důraz.

Václav MORAVEC, moderátor

To je to, co vám tedy chybí jako Vojtěchu Filipovi?

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Ano, prostě samozřejmost to v minulosti nikdy nebyla. Já jsem považovala za důležité, aby se tyto věci akcentovaly, akcentovaly se i ve formě vládní protikorupční strategie, dodnes je vládní protikorupční strategie na stránkách vlády České republiky uvedena. Jako její nejzásadnější dokument, takže doufám, že na ni také bude kladen důraz.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo Sobotko, vy jste koncem týdne v rozhovoru pro Hospodářské noviny se pustil do reprezentantů Strany práv občanů Zemanovců, respektive do prvního místopředsedy Martina Nejedlého, kterého jste označil cituji: "šíbr". Mluvil jste i o konkrétních ekonomických zájmech, které mohou vést k ovládnutí polostátních firem, ta slova byste zopakoval i dnes?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Nepochybně ano, ale já bych se také docela rád vyjádřil k tomu programovému prohlášení vlády.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy už jste se k němu vyjádřil v pátek s tím, že vám souzní.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Myslím si, že pokud jde o pana Nejedlého, že to je prostě problém všech lidí, kteří jsou současně v politice a současně podnikají a navíc současně podnikají se státem. Já myslím, že musíme být velmi opatrní na střet zájmů. Musíme být velmi opatrní na zneužívání veřejné moci, zejména v situaci, kdy absolutní většina veřejnosti je naštvaná, nejen na pravici, která tady vládla řadu let, ale na celou politickou reprezentaci, prostě proto, že ani parlamentní demokracie a já jsem silný stoupenec zachování parlamentního systému vlády v naší zemi. Nedokázala zabránit řadě korupčních afér a řadě případů zneužití moci. Já si myslím, že musíme být na všechny takovéto případy citliví a jestliže někdo vstupuje do politiky jako pan Nejedlý, je prvním místopředsedou strany, která se tedy teď zadním vchodem dostává do vlády a obsazuje některé pozice ve státní správě, i když se třeba vůbec nedostala do Poslanecké sněmovny, tak musíme být velmi opatrní na to, pokud ten člověk současně podniká.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, ale vy mluvíte o konkrétních ekonomických zájmech muže, kterého jste označil za šíbra. On reagoval prohlášením, ve kterém uvedl, cituji: "Každý slušný člověk napočítá do deseti, než něco řekne, místo toho, aby z úst vypouštěl lži, hrubé nepravdy, dokonce bláboly, za které se po deseti minutách musí stydět," konec citátu.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Pokud má pan Nejedlý takové nároky na slušné výroky, možná by mohl začít u svého spojence z SPOZ, bývalého předsedy této politické strany. Já si myslím, že si každý udělá o obrázek o úrovni a slušnosti výroku pana Mynáře. Ale dovolte.

Václav MORAVEC, moderátor

Jaké jsou ty konkrétní ekonomické zájmy Nejedlého?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Koneckonců už tady o tom dnes byla řeč, pokud někdo obchoduje se státem nebo se státními, polostátními firmami, tak má také konkrétní ekonomické zájmy, ale já bych se rád vyjádřil k programovému prohlášení vlády a řada kolegů tady měla obrovský prostor pro to, aby tu věc komentovala já si myslím, že tady je a ještě jedna poznámka, tady byla řeč o tom, že prezident republiky sliboval, že ukončí vládu pravicové koalice, ale pravicová koalice skončila sama tím, že premiér Nečas podal demisi v situaci, kdy už nemohl unést skandály, které byly velmi silně spojeny právě s jeho osobu. To byl konec pravicové koalice. A když si přečteme programové prohlášení vlády, tak je tam celá řada pozitivní cílů. Skutečně tam není nic, co by mohlo být v zásadním rozporu s programem sociální demokracie, možná s výjimkou toho, že vláda Jiřího Rusnoka už rezignovala na to, že občanský zákoník bude učiněn od příštího roku. My si  myslíme, že to je chyba. Ale problém je v tom, že vláda nemá nástroje, nemá nástroje, reálné nástroje na to, aby i kdyby tady byla 4 či 5 měsíců, ty programové cíle zrealizovala. Nemá za sebou většinu v Poslanecké sněmovně, prostě volby prezidenta republiky nezměnili poměr sil v Poslanecké sněmovně a jediné, co může změnit poměr sil v Poslanecké sněmovně je její rozpuštění a nové volby. A myslím si, že řada těch cílů není splnitelných bez toho, aniž by se uskutečnili volby a převzala je příští vláda, která z těchto voleb vzejde. A tady například byla řeč o registračních pokladnách. Vláda se zavázala, že bude připravovat zákon o registračních pokladnách, to samozřejmě není nijak složitý úkol. Já jako ministr financí už jsem zákon o registračních pokladnách prosadil. Byl dokonce součástí našeho právního řádu, ale pak zavedení registračních pokladen zrušila vláda Mirka Topolánka, čili s tou přípravou zákona určitě vláda nebude mít žádný velký problém, může vzít zákon, který už tady jednou platil, ale nemá síly na to, aby zavedení registračních pokladen prosadila v této Poslanecké sněmovně.

Václav MORAVEC, moderátor

Když se podíváme na KSČM, vy jste zatím k vládě poměrně vstřícný, pane předsedo, ale SPOZ obsazuje významná místa ve státní správě, podíváme se na ten graf, který se týká obsazování míst ve státní správně lidmi z SPOZ. Premiér Jiří Rusnok a teď vidíme i graf, který vychází také z toho sociologického šetření Otázek pro toto vysílání, tedy názory voličů KSČM, kteří volili při sněmovních volbách právě KSČM, tak jej by dnes zopakovalo volbu 66 %. Sociální demokraté mají při srovnání s rokem 2010 pevnější jádro, jde o 79 % voličů z roku 2010, které by je volili i dnes a podle ředitele STEM/MARK Jan Tučka může Strana práv občanů Zemanovci víc ulupovat voličům KSČM nebo z voličského tvrdého jádra KSČM, nikoliv od sociálních demokratů, před čímž varuje Bohuslav Sobotka, tady jsou slova Jana Tučka z rozhovoru pro Otázky.

Jan TUČEK, ředitel agentury STEM/MARK

Obecně platí, že levicoví voliči jsou věrnější než pravicoví voliči. Když se podíváme na účast a volbu v posledních volbách do Poslanecké sněmovny, tak 80 % voličů České strany sociálně demokratické říká, že kdyby volby byly zítra, zase budou volit Českou stranu sociálně demokratickou. U komunistů je to 67 %, nebo 66 % a u těch pravicových stran, ke kterým se dostanu za chvilku, tam je to ještě výrazně méně. Ale ukazuje se, že ti, co volili v minulých volbách KSČM, tak mají větší tendenci, kdyby volby byly zítra, volit SPOZ než ti co volili sociální demokracii. Ten rozdíl je relativně velký a není asi způsoben těmi zbylými jakoby odkloněnými, to znamená, jestliže v sociální demokracii jich máme přibližně 20 % a u KSČM jich máme přibližně 35 % tak ty nedělají ten rozdíl, ale ten rozdíl se rekrutuje z toho zbytku a ten téměř celý zbytek u KSČM přechází k SPOZ.

Václav MORAVEC, moderátor

Dodává v rozhovoru pro Otázky ředitel společnosti STEM/Mark Jan Tuček, na kolik předseda KSČM, vnímáte to riziko, že je tady vlastně autoritativnější prezident nebo prezident, který chce ukázat politické reprezentaci, že je silným prezidentem, navíc přímo zvoleným a jsou znejistěni voliči a tvrdé jádro KSČM. Vidíte to jako riziko?

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Samozřejmě všechny průzkumy veřejného mínění jsou jenom průzkumy veřejného mínění, skutečným veřejným míněním jsou volby a tam se ukáže tedy na kolik ty voliči budou věřit KSČM. Nebo nebudou. Já jsem přesvědčen, že mají mnoho důvodů, aby jim věřili. Podívejte se na výsledky našeho hejtmana v Ústeckém kraji. Podívejte se na práci poslaneckého klubu KSČM. Kdyby pravicová koalice nebránila tomu, aby se některé dva roky ležící zákony se tam projednávaly, tak by věděli, co děláme. A v tomhle ohledu samozřejmě ten průzkum.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy tedy nevnímáte SPOZ jako většího politického konkurenta spíš pro vás než pro sociální demokraty?

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Samozřejmě, že to je volební konkurent na levici, ale ve skutečnosti si nemyslím, že to takhle bude, protože ty průzkumy veřejného mínění já stejně považuji, ale jako ostatní předsedové politických stran spíše za manipulativní.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy to vždycky říkáte a pak jste překvapeni, když dopadne dobře exit poll či jiné šetření například České televize. Pane předsedo, je tady na místě ta kritika, se kterou přichází Bohuslav Sobotka, která se týká personální politiky Jiřího Rusnoka, lidí, kteří jdou do SPOZ, jak říká Bohuslav Sobotka, že jdou do Strakovy akademie zadním vchodem, byť nebyli voleni?

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Já jsem přesvědčen, že část té kritiky je racionální, protože si nemyslím, že se mají obsazovat ta místa, za prvé tak rychle, protože samozřejmě vláda měla počkat na některé kroky až po schválení důvěry v tomto ohledu si myslím, že by to bylo mnohem vhodnější, a pokud jde o ty některé výměny těch nejbližších spolupracovníků na těch ministerstvech, tím jsem se ani nedivil, protože jsem je považoval za cela normální a racionální. Jediné, co mi tedy vysloveně vykolejilo, byl ten řekl bych obra tu toho národního divadla, to je odvolání jmenování. Pokud jde o.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy byste nechal odvolaného Jana Buriana?

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Já bych do toho nezasahoval do té doby, než by vůbec nastoupil do té funkce a předložil například ministrovi kultury nějakou vizi, jak to bude řídit, ale v tomhle ohledu jsem se nedivil tomu kroku u Českých drah. Já jsem to čekal od dubna letošního roku, že to udělá už bývalá vláda. Vzhledem k tomu, že se ke mně na kontrolní výbor jaksi soustřeďovaly informace o poměrně rizikových krocích přesunu majetku mezi Českými drahami a SŽDC.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Já bych rád v prvé řadě připomněl, že pan Žaluda se podílel na korumpování pana Tluchoře a dalších poslanců podle odposlechů pana premiéra Nečase. Respektive naštěstí expremiéra pana Nečase a v tomto duchu by pan Žaluda měl v prvé řadě vzít ten zlatý padák 12 milionů a místo toho vyhrožování by je měl dát na oddlužení tohoto státu, protože je to přesně ten bod arogance moci, která tady vyvolává zuřivost poctivých občanů České republiky, kteří vidí to, že se tady rozdávají pašalíci a korumpují se konkrétní politici konkrétníma místama a celé to organizují lidé, kteří dostávají milionové mzdy. Pan Žaluda měl, když já jsem byl na ministerstvu dopravy už připravený krásný černý puntík, protože proti mé vůli se sešel s panem Janouškem a to já jsem mu tehdá zakázal.

Václav MORAVEC, moderátor

Podle vás jsou tedy všechny ty personální změny v Českých drahách.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Bohužel jsem nestihl pana Žaludu odvolat a považuji za velmi důležité, že došlo k odvolání pana Žaludy a jsem přesvědčen, že pokud máme se konečně dostat k předčasným volbám, tak je zapotřebí vyhnat další takovéto ředitele z dalších státních podniků přes které se skrytě či dokonce poloveřejně nakupují ti konkrétní poslanci.

Václav MORAVEC, moderátor

Koho byste vyháněl ze státních podniků ještě?

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Já jsem kupříkladu zakázal na Ředitelství silnic a dálnic kontakty s jakýmikoliv kmotry a já jen připomínám, že v tomto duchu, že jestliže kupříkladu společnost Eurovia postavila dálnice na odpadcích a dneska Ředitelství silnic a dálnic vede tuto největší arbitráž, tak kamarád nebojím se říci, přítel pana Sobotky nebojím se říci kmotr sociální demokracie vede tuto arbitráž, vede tento spor proti nám všem na straně Eurovie. Jinými slovy řečeno, ty předčasné volby, to vyhnat všechny tyhle ty lidi kolem politiky, kolem byznysu, co nejdál od těch státních podniků je naprosto klíčová věc.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte a není to tak, že nahradí jiní lidé z byznysu, kteří propojí politiku, když se podíváte na správu hmotných rezerv a tu stomilionovou pokutu vůči prvnímu místopředsedovi SPOZ Martinu Nejedlému.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Pane redaktore, já jsem přesvědčen o tom, že tak jak tady několikrát zaznělo, nejlepší cesta jak se dostat k předčasným volbám je, vyhnat všechny ty, kteří podporovali Kalouska, Nečase, kmotry ODS, z těch státních podniků.

Václav MORAVEC, moderátor

To nezpochybňuji. Ptám se vás na to, že je nahradí možná jiní.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Já pevně doufám, že než se tam stihnout rozhlídnout, tak už budeme u těch předčasných voleb, protože jak tady se pan kníže rozčiloval nad tím, že tady dochází k výměně těch představitelů v těch státních podnicích a vy jste se ho ptal, jestli s tím má osobní zkušenost, tak to je přesně to jádro, o kterém se tady celou dobu bavíme. V momentu, kdy odstřihneme ony zkorumpované poslance a korumpované a vydírané poslance od těch penězovodů ze státních podniků, tak ty předčasné volby máme, tak jsme v tom cíli.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, myslím si, že se to má řešit systematicky nějakým zákonem o financování politických stran, o obsazování dozorčích rad.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Pane redaktore, Věci veřejné prosadily v roce 2010 velmi komplexní protikorupční program. Dneska jsme v situaci tý, že o něm tady hovoří Karolína Peake bez ohledu na to, po dobu,co ona v té vládě byla, neprosadila vůbec nic, vůbec nic z toho celého protikorupčního programu. Jediný, co se stihlo prosadit, je dneska akorát věcí typu odvolání policejní prezidenta, kdy ona akorát zůstala pozitivně koukat na to, jak se policejním pučem onen nezávislý policejní prezident musel odvolat. A v této souvislosti v této souvislosti jediný a klíčový je.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Tak to se na mě nezlobte, ale na tohle musím reagovat.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

A v této souvislosti jediný a klíčový je dneska odříznout všechny pány Žaludy a spol od státních podniků a vyvolat co nejrychlejší hlasování o rozpouštění Poslanecké sněmovny a jít k předčasným volbám.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Já nevím, jestli téhle skrumáži blábolů někdo rozumí. Já se musím ohradit proti té jediné věci, která z toho srozumitelná byla, a to že jsem neprosadila nic z protikorupční strategie. .

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

A rozšíření kompetencí NKÚ.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Prosadila jsem zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, velkou novelu zákona o veřejných zakázkách, posílení postavení poškozeného, posílení postavení spolupracujícího obviněného, 80 milionů pro ÚOKFK a další věci. Takže prosím, nechte si tyhle ty soudy.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Lež.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Já především chci říci, že nevím, co bych měl mít společného s nějakou arbitráží soukromé společnosti se státem, navíc já jsem opoziční politik, to znamená, žádným způsobem ani na straně státu vstupovat nemůžu, a rozhodně nemohu zasahovat do žádné arbitráže, která je tímto způsobem vedena a pokud nebyla odvedena práce kvalitně, tak je samozřejmě v pořádku, že se jakákoliv arbitráž vede, ale jenom abych se vrátil k tomu tématu těch čistek nebo personálních změn. My přece potřebujeme zákon o státní službě. Potřebujeme ho schválit a pokud nedojde k rozpuštění sněmovny, pokud se to nepovede rozpustit, tak podle mě je jednou z povinností parlamentu, dokud bude fungovat, by mělo najít shodu na zákonu o státní službě, aby se při každé vládě neopakovala ta diskuse, kterou teď zažíváme u vlády Jiřího Rusnoka, ale předtím jsme ji ve stejné rovině měli u vlády Topolánka, která také neměla důvěru a přesto prováděla zásadní změny ve státní správě. Přeci si to všichni pamatujeme, to není nové téma, a jediná možnost je zákon o státní službě tak, aby se měnily v případě změny vlády, aby se vyměnili náměstci, nejbližší okolí ministra, ale aby se nezasahovalo do toho odborného aparátu, a jen z pohledu sociální demokracie my rozhodně nebudeme ti, kdo by brečeli nad výměnou pana Žaludy. Já chci připomenout, že pan Žaluda přišel do vedení Českých drah za vlády Mirka Topolánka, byl tam jmenován. Pokud vím, ani pan Bárta ho neodvolal v době, kdy byl na ministerstvu dopravy. Přežil tam celou dobu a ten problém Českých drah se jmenuje Cargo, to je významná dceřiná společnost, která se dramatickým způsobem propadá. My jsme dlouho vyzývaly pana Žaludu, aby reagoval, on nezareagoval, čili určitě sociální demokracie nebude litovat změn v Českých drahách. Otázka je, jakým způsobem byly provedeny a možná tam příliš velkou roli hrála osobní motivace nového ministra dopravy, které z hlediska jeho vztahu vůči managementu Českých drah, ale když se vrátím ke státní správě, prosím najděme kompromis mezi těma dvěma návrhy, které leží v Poslanecké sněmovně, mezi tím bývalé koalice, mezi naším návrhem sociální demokracie, já si myslím, že to je možné.

Václav MORAVEC, moderátor

Je to možné do předčasných voleb?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Já si myslím, že to je možné. Ty rozdíly nejsou tak velké.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

To je možné.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

My tam máme větší řekněme nezávislost státních tajemníků, řekněme silnější pozici ředitele státní správy, tak aby skutečně se neměnil po každých volbách, aby ti státní tajemníci byli více závislí na řediteli státní správy než na ministrech nebo premiérovi, to znamená, máme řekněme ten zákon posunutý do větší nezávislosti státní správy a to si myslím, že Česká republika potřebuje.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale z toho, co všichni říkáte, tak na tom jste schopni se shodnout, pokud by za tři měsíce byly předčasné volby, tak si myslíte, že zákon o státní službě nebo zákon o úřednících ve sněmovně projde, chápu to správně.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Já bych byla ráda, aby ty věci byly tři. Naprosto se shodneme na zákoně o úřednících nebo zákonu o státní službě a ráda vidím že všichni pokyvují a uvědomují si to, že v tomhle už nám s prominutím hoří koudel u zadku, ale pokud si chceme také jako politické strany trochu zlepšit svůj obraz před voliči, tak si myslím, že tím dalším zákonem by měl být zákon o financování politických stran nebo zákon o sdružování v politických stranách a úprava financování politických stran a volebních kampaní a tím třetím by měl být ten zákon o veřejném registru smluv.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Já krátkou reakci tady musím říct, že terminátor Věcí veřejných už je skutečně opět promazán. Já mám pocit, že jestli tady někomu z lidí musí mráz po zádech.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Nebo namazán.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Nebo namazán. Jestli demokraticky uvažujícím lidem musí jít mráz po zádech, tak z těch projevů Víta Bárty - všechno vyházet. Musím říct, že to je něco, co pro demokracii je skutečně velmi rizikové a hrocení té situace, tak to je velmi smutné.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Takže Žaluda a jeho účast na korumpování je v pořádku?

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Nechte mě něco také doříct, terminátore. Já v téhle té chvíli si myslím, že je to o systémových věcech. Naprosto souhlasím s panem kolegou Sobotkou, že to je o věci nastavení fungování státní správy, jsou teď dva návrhy, a je třeba mezi nimi najít nějaký kompromis, pan Bárta, když byl ministrem, tak tam pana kolegu Žaludu nenechal. Já ho tady nehodlám vůbec obhajovat v žádném případě, já chci pouze říct a je to vzpomínka, která mi přijde humorná v tom, jak se tady bavíme, co jsem si já zapamatoval z toho programového prohlášení a proč také ho považuji za věc, kde jsou věc, které se stejně nikdy dít nebudou. Vládu tvoří krizoví manažeři jednotlivých resortů. No, jestli je úkolem těch ministrů tu krizi v tom resortu vytvářet, tak nepochybně Jiří Balvín je krizovým manažerem v kultuře.

Václav MORAVEC, moderátor

Tak jste tedy pochopil to sousloví krizoví manažeři, aha?

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Krizový manažer, po těch jeho krocích, základním krédem této vlády je profesionalita, pokora, tolerance a odvaha. No, jestli Jiří Balvín z toho něco prokázal, tak minimálně tedy odvahu, protože nic jiného z těch věcí neprokázal. A co mě tedy šel mráz po zádech, kdy on zdůvodňoval, že odvolání pana ředitele Buriana konzultoval s Jaroslavem Zavadilem, šéfem odborářů, nebo odborářským bossem. To musím říct, že já nevím jakou má kvalifikaci Jaroslav Zavadil v té kultuře, ale trochu se mi tady vybavila scénka z Černých baronů, kdy Bronislav Poloczek jako kapitán Ořech se dívá na to kvarteto smyčcové a nezdá se mu, že hrají dost dobře, protože nejsou dost dělnického původu. A Jan Kraus jako vojín mu říká, že přeci hrají krásně a Bronislav Poloczek říká: To rozhodneme my, co je krásné, my strana. Jestli tedy tato vláda se pod záštitou, že odborníci tady něco rozhodují, šéf Českomoravské odborové centrály Jaroslav Zavadil s ministrem odvolává člověka, který je schopen vést Národní divadlo, tak to je velmi smutné.

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, ale když vám řeknu, že Jiří Balvín pokračuje v tom, jak vláda Petra Nečase a ministryně kultury Alena Hanáková nastavila procesy, řečeno její terminologií, tak Jiří Balvín pokračuje v politice bývalé vládní koalice.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Já nechci hodnotit anebo já jsem nenastavoval procesy na ministerstvu kultury a necítím se za něj být zodpovědný. Já pouze říkám, že pokud takto pan kolega Balvín vyhodnotil tu situaci, tak mi to připadá podobné, jako kdyby někdo přišel na ministerstvo průmyslu a odvolal Danu Drábovou. To je asi jako podobný model, kdyby si řekl, že tak je vlastně je odborník přes ten průmysl a je třeba odvolat Danu drábovou. Pro mě je to fatální selhání a ukazuje to, že to co je napsáno v programovém prohlášení, prostě neplatí a jsou to takové obezličky pro to, abychom získali tu podporu.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Já bych řekl, co se týče ministerstva kultury, že ty poslední rozhodnutí paní Hanákové, aby byli výteční, jak ředitel Národního divadla, tak také nový ředitel Národní galerie.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, i když toho ředitele Národní galerie, nechám-li stranu šéfa Národního divadla, protože to nedělala Alena Hanáková v demisi, ale těsně před koncem Nečasovy vlády jmenovat šéfa Národní galerie vám přišlo vlastně u vlády téměř bez mandátu jako správné?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Myslím, že ano, dokud je ministryně, má na to právo, a ona byla ministryně. A musím dokončit a volba byla výtečná. Není lepšího odborníka, tedy to musíme přiznat, proto já bych řekl, to je v pořádku. Že dělala předtím také leckteré chyby, o tom nebudiž pochyby. Ty poslední personální rozhodnutí byly naprosto správný. To se týká tedy úřednického zákona, bych to nazval, já považuji za nejnutnější, když se mluví tady o diskusi o státních tajemnících, bych řekl, že rozumné řešení našla Spolková republika Německo, kde jsou dva státní tajemníci - parlamentní a úřednický. Jeden státní tajemník musí být politickým spojení s ministrem a vykonávat jeho pokyny. To je parlamentní, a pak je ten nejvyšší šéf toho úřadu, ten úřednický, ten se také nesesazuje při změně vlády. Myslím, to by bylo rozumný, kdybychom měli jenom jednoho státního tajemníka a ten by byl zákonem, řekněme, postaven do jistého protikladu ke svému ministru, tak tam krom obyčejný nepořádek na každém ministerstvu. Ministerstvem monokratický úřad to musí mít jasnou hlavu a musí být jasně tím nebo oním směrem vedeno.

Václav MORAVEC, moderátor

když jsme ještě vás jako u lídrů stran bývalé vládní koalice, tak vy opakujete stále dokola zaklínadlo a uvidí se ve středu. Jestli to platí, že máte stojedničku  nebo nemáte. Občanští demokraté, TOP 09 a LIDEM podle všeho zatím nepřesvědčili veřejnost, že jim jde o blaho a správu země. Podíváme se opět na výsledky mimořádného sociologického šetření pro dnešní Otázky. Za snahou stran bývalé vládní koalice vrátit se k moci vidí většina dotázaných, nejvíce dotázaných je to téměř polovina všech respondentů, obavu ze ztráty vysokých příjmů a pozic. Ať už v Poslanecké sněmovně nebo ve vládě. Na druhém místě je pak obava z výrazné porážky v případných předčasných volbách. Tuto odpověď zvolilo 19 % dotázaných. K motivaci imunity se pak přiklonilo jak sami vidíte 17 % respondentů. Připomínám, že bleskové sociologické šetření pro dnešní Otázky se uskutečnilo v první polovině tohoto týdne na reprezentativním vzorku 800 respondentů a ředitel STEM/MARK Jan Tuček k tomu ještě dodává.

Jan TUČEK, ředitel agentury STEM/MARK

Víte, celým tím výzkumem se samozřejmě vine ta diametrálnosti mezi levicí a pravicí, která vlastně dělí společnost už od druhého kola prezidentských voleb a většina našich výzkumů, která se zabývá nějakým společenským či politickým děním, tak ukazuje, že ti bývalí voliči Miloše Zemana a bývalí voliči Karla Schwarzenberga asi nejsou schopni najít stejnou řeč. To druhé, co se tady prolíná, je řekněme totální naštvanost vlastně všech lidí dneska a to znamená, že ty rozdíly mezi pravicovými a levicovými voliči se trochu stírají, takže dokonce i voliči, kteří v minulých parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny volili pravici, tak někteří z nich říkají, že ta pravice se chce udržet u moci právě z těch důvodů, aby nepřišli poslanci a ministři o vysoké příjmy a výhody z těch funkcí vyplývajících.

Václav MORAVEC, moderátor

Vysvětlil v rozhovoru pro dnešní Otázky šéf sociologické agentury STEM/MARK Jan Tuček. Není to selhání těch bývalých stran vládní koalice, Karolíno Peake, že se vám vlastně nepodařilo přesvědčit veřejnost, že vám jde o blaho a správu té země, ale že vám jde právě o ty funkce, ať už Poslanecké sněmovně, ve vládě nebo o případně obavu z výrazné porážky v těch předčasných volbách?

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Tak selhání to určitě do určité míry je. Tady do té vlády tenkrát 118 většiny byly vkládány, pokud si všichni dobře vzpomínáme velké naděje a ty naděje prostě splněny nebyly. A já myslím, že nebyly splněny pro to, že bychom neplnili vládní program. Z toho vládního programu opravdu většina splněná je. Splněny nebyly proto, že docházelo ke spoustě skandálů, řevnivostí, hádek, rozpadů, rozpadů mé politické strany, se kterou jsem do Poslanecké sněmovny přišla. To všechno samozřejmě nepřispívá k důvěryhodnosti politiky jako takové a neseme si samozřejmě všechny ty tři vládní strany s sebou břímě té vlády těch posledních třech let, té odpovědnosti, kterou jsme s sebou nesli, která s sebou vždycky přináší i negativní body.

Václav MORAVEC, moderátor

Připouštíte, že už nejste schopni i kdybyste 101 měli, obnovit důvěru veřejnosti právě ve vaše kroky? Jste ochotna to připustit?

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Já bych samozřejmě do takové 101 nešla, pokud bych nebyla přesvědčená o tom nejen jako politik, ale i jako volič a občan České republiky, že práv pravicová 101 je tím lepším, tou lepší alternativou. Neříkám, že tím absolutně nejlepším, ale tou lepší alternativou z toho, co se nabízí, protože pokud tou další alternativou pro případ, že padne Rusnokova vláda, je vláda Bohuslava Sobotky, člověka, který byl schopen nastavit takové parametry našeho rozpočtu, ze kterých se do dneška vysekáváme, v době šestiprocentního růstu ekonomiky České republiky, člověk, který dovedl prodat OKD šestkrát pod cenou podle odhadů Ernst&Young, tak to pro mě zkrátka tou dobrou nebo lepší alternativou není.

Václav MORAVEC, moderátor

Velmi stručná reakce, pane předsedo Sobotko.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Především já si myslím, že když se podíváme dneska na levici, tak část levice žije v iluzi, že vláda Jiřího Rusnoka může něco podstatného změnit. Bohužel nemůže. V této sněmovně jsou síly rozděleny na základě výsledků voleb z roku 2010 a pravice žije v iluzi a ukazuje se, že zatím celá, že je možný návrat 101 vlády, že je možné dvakrát vstoupit do téže řeky. Dvakrát není možné vstoupit do téže řeky a i kdyby se vám povedlo o těch třech pokusech znovu tady ustavit 101 vládu bez voleb, tak to v žádném případě nebude vláda, která by měla šanci na to získat důvěru občanů. Já se domnívám, že pravice už tu šanci propásla. Tři roky jste tady měli možnost, abyste veřejnost přesvědčili o tom, že zvládáte dobře vládu země. Nakonec se vaše vláda zhroutila v obrovských skandálech s totálně minimální podporou veřejnosti. A já si myslím, že je na čase, abyste pochopili, že jediná šance, koneckonců pro to, aby tady ještě vůbec do budoucna byl nějaký systém parlamentní demokracie, je rozpuštění sněmovny. Tady byla řeč o tom, že prezident republiky postavil politické strany před hotovou věc vládu Jiřího Rusnoka, ono to tak je. Postavil politické strany a sněmovnu před hotovou věc, a pokud si Poslanecká sněmovna chce udržet důstojnost, a pokud chceme udržet principy parlamentní demokracie, tak jedinou adekvátní reakcí je rozpuštění sněmovny a je uskutečnění nových voleb, proto si myslím, že není možné vracet se do stejné řeky a pokud zde byl dotaz na možný druhý pokus sociální demokracie, my si nepřejeme, aby se vrátila k moci pravicová koalice, a pokud by vláda Jiřího Rusnoka nedostala důvěru a prezident se rozmýšlel v rámci svého druhého pokusu, koho chce pověřit sestavením vlády, tak jsme připraveni se jako sociální demokraté nabídnout, ale nejde nám o to, abychom vytvářeli vládu do řádných voleb, ale znovu bychom jednali o možnosti rozpustit sněmovnu na co nejkratší období, byť by to byla přechodná menšinová vláda na co nejkratší období do voleb. Takže rozhodně nemáme ambici vstupovat do plnohodnotné vlády bez voleb.

Václav MORAVEC, moderátor

Dobře, ale když se podíváte na to, jak si veřejnosti vyhodnotila, co by měl prezident Miloš Zeman udělat v druhém kroku, pokud a to je ta druhá varianta, Rusnokova vláda nedostane ve středu v Poslanecké sněmovně důvěru, tak aby vy jste sestavoval vládu jako předseda ČSSD, tak tato varianta skončila až na posledním místě. Přeje si to jen 9 % lidí. 45 % lidí si přeje, aby Miloš Zeman vyjednával se všemi politickými stranami o co nejrychlejším rozpuštění Poslanecké sněmovny v případě, že Rusnokova vláda nedostane důvěru.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Ale to se, pane redaktore, vůbec nevylučuje, to se vůbec nevylučuje, aby prezident republiky někoho pověřil jednáním o sestavení vlády ve druhém pokusu a současně i s podporou toho, koho pověří, se vyjednávalo o rozpuštění Poslanecké sněmovny a přesně takhle tuto misi sociální demokracii v rámci druhého pokusu chápe. Současně vyjednávat o rozpuštění Poslanecké sněmovny jednoznačně podporujeme.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Promiňte, já vás zastoupím jednou otázkou, která mě teď napadla. Mě by zajímalo, jestli sociální demokracie už s některou pravicovou stranou jedná o podpoře svému druhému pokusu, protože jinak mi to příliš nevychází. Prezident Miloš Zeman jasně řekl, že chce 101 podpisů od kohokoliv, kdo řekne, že chce sestavovat vládu, a pokud tedy Bohuslav Sobotka chce v druhém pokusu sestavovat vládu, tak zjevně musí jednat i s některou z pravicových stran. Strana LIDEM to není, my jsme spolu nejednali. Tak by mě zajímalo, jestli k nějakým takovým jednání dochází.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Velmi rychle, pro nás priorita není sestavování vlády, ale rozpuštění sněmovny.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže jednáte?

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

A to je druhá matematika, která nevychází.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Soustředíme se na jednání o rozpuštění sněmovny, pokud by vláda Jiřího Rusnoka nedostala důvěru, předpokládám, že prezident si pozve zástupce jednotlivých politických stran a bude s nimi jednat před svým druhým pokusem, který má k dispozici a já si nejprve ty požadavky rád poslechnu přímo od pana prezidenta tak, aby tam nebyly žádní prostředníci, a pokud jde o onen požadavek na 101 podpisů uvidíme, jestli to bude skutečně požadavek pana prezidenta, ale podle mého názoru je myslím seriózní teď absolvovat hlasování o Rusnokově vládě. Pokud nedostane důvěru, pan prezident má druhý pokus. Budeme všichni jednat s prezidentem republiky a tam existují různé alternativy. V každém případě ale platí, pokud jde o postoj sociální demokracie, priorita číslo jedna - rozpuštění sněmovny, nové volby a do té doby přechodná vláda do těchto předčasných voleb, ale ne přechodná vláda 101 pravicové koalice.

Václav MORAVEC, moderátor

Stručná reakce Martina Kuby a Karla Schwarzenberga, to že se vám nepodařilo přesvědčit veřejnost, že by vám šlo o blaho a správu země, ale že jde jen o udržení mocenských pozic.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Já myslím, že je to určitý soubor některých věcí, které se tady historicky dějí a které jsme viděli a jdou od toho Melčáka, Pohanky, Kotta a podobných.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Kočí.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Že dlouhodobě je to dáno skutečně tím, a ono je to také dáno tím volebním systémem. Všimněte si, jak u nás teď tady voláme všichni po předčasných volbách, ale až zase skončí sto na sto, a bude tady levice s pravicí se dívat na to, jak zrovna ta situace vypadá, to je přeci o tom, že tady velmi často potom vládnou subjekty, který dlouhodobě nejsou etablovaný v tom politickém prostoru. Strana zelených v roce 2006 přeci měla se šesti poslanci 4 ministry. To jsou naprosto neadekvátní věci. Velké strany pak nejsou schopny plnit svůj program. Ty slabé vlády podporují frustraci těch občanů, takže on je to soubor řady opatření.

Václav MORAVEC, moderátor

Nebo spíš způsob vládnutí, bych to přirovnal.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Ale i způsob vládnutí a já nepopírám, že ODS udělala velkou spoustu přešlapů či chyb a bylo by naivní tady tvrdit že ne a já jsem nikdy nebyl fanouškem toho to říkat. Moje krátká poznámka, všimněte si, jak kolegové z levice vždycky propagují ty výzkumy, které se jim hodí. Jakmile se řekne, že Vojtěchovi Filipovi ubírá Miloš Zeman voliče, tak Vojtěch Filip říká, tak ony ty průzkumy jsou manipulativní.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy to děláte také jako ODS. To dělají všechny politické strany.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Akorát v téhle té chvíli já říkám, pokud je v parlamentní většině, v parlamentní demokracii většina 101, tak nechtějme stavět jinou než politickou vládu, pokud se na tom ty parlamentní strany nedohodnou. To je přece princip parlamentní demokracie a s námi tedy pan kolega Sobotka také nejedná. Přeci všichni víme, že co je hlavním úkolem Miloše Zemana, rozložit sociální demokracii, maximálně se utkat s Bohuslavem Sobotkou, že on od něj velmi těžko někdy může očekávat, že by dostal nějaký pokus na sestavení. Ten boj je přeci tak vyhrocený.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy to říkáte i s vědomím, že Václavu Klausovi se to podařilo na pravici, to znamená, rozložit ODS.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

ODS v této chvíli je jednotná, já znovu říkám, já mohu být zodpovědný za to, co v ODS spadá do doby, kdy stojím v jejím vedení, na to jsem schopný odpovídat, velmi složitě jsem schopen odpovídat na věci, které se udály v roce 2006, kdy jsem na chod té strany měl vliv třeba řekněme, minimální, takže já si myslím, že je to mocenská hra z Hradu o upevnění pozice SPOZ především, mocenská hra získání co nejvíce pozic v té politické scéně. A já tvrdím a znovu, pane kolego Filipe, neutíkejme z toho parlamentu. To přece není, my máme pořád ještě většinu. Až ji mít nebudeme rádi se s vámi sejdeme a budeme dále jednat, ale nenuťte mě, abych přistoupil na to, že v parlamentní demokracii má parlament utéct před agresorem z Hradu, který se neustále rozpíná, když v něm je politická většina. Pak skutečně popíráme to, na čem vždycky každá parlamentní demokracie stojí.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy označujete prezidenta za agresora z Hradu?

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Řekněme ten model té instalace té vlády, přeci naprosto neodpovídá tomu, jak má být ustavena úřednická vláda.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Ten model plně odpovídá tomu, jakým způsobem tady byla znásilněna ústava. Tady vojenský zpravodajství sleduje manželku premiéra a tady prezident nedělá nic jinýho než napravuje ty obrovský škody, který tady po vás jsou.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Já to dořeknu a pak už nechám terminátorům z Věcí veřejných prostor.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

To je neuvěřitelný.

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/

Já tvrdím, že úřednická vláda vždycky vznikla v historii tak, že se parlamentní strany sešly, přiznaly, že nevidí jiné řešení a ustanovily úřednickou vládu, anebo že není většina a pak přistoupily na předčasné volby. To je přeci princip, který my pořád opakujeme a kolegové z levice, protože vidí, že ty průzkumy teď vychází dobře, tak chvátají k těm předčasným volbám. Já to respektuji, na druhou stranu stále jsem přesvědčen, že princip parlamentní demokracie, je-li v ní poslanecká většina.

Václav MORAVEC, moderátor

To ale uvidíte až po středě, jestli tu stojedničku opravdu máte.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

Děkuji panu úřadujícímu předsedovi ODS za nahrávku na smeč. Ano, tak co jste dělali jako nejsilnější pravicová strana po pádu vlastní vlády? Vy jste svolali nějaký jednání předsedů politických stran? Vykašlali jste se na to, nechali jste prezidenta, samozřejmě podle jeho ústavního práva jmenovat premiéra a vy jste vůbec nic neudělali. Vy jste v takovém rozkladu, že necháte nad sebou zvítězit TOP 09, protože si nejste schopni přiznat na rozdíl třeba od toho rozhovoru Mirka Topolánka, že jste ve volném pádu, tak si to přiznejte a řekněte: Ano, jestliže pane prezidente, kdybyste to řekli vy, vy konkrétně pane úřadující předsedo, kdybyste šel za prezidentem a řekl: jestliže chcete jmenovat někoho premiérem bez toho, aniž bychom se na tom my dohodli v Poslanecké sněmovně, v tom případě jsou tady mimořádné volby a ten váš premiér vydrží dva měsíce, ale vy jste to neřekli. Vy jste to nechali a teď říkáte, my máme 101. Prosím vás, k čemu ty podpisy jsou? To je tedy opravdu ta podivná, řekl bych, Václavem Klausem nastolena zvyklost, že se dávají nějaký podpisy. Žádný podpisy k tomu nejsou potřeba. Hlasuje se veřejně o důvěře vládě a musí se hlasovat po jménech a vy máte 101 nějakých podpisů, který nejsou vůbec důvěrou pro nějakou vládu. Jsou podpisy pro Miroslavu Němcovou a ty jste doložili dvě hodiny předtím, než pan prezident někoho jmenoval. Nezlobte se na mě, vy jste odpovědný za to, že tady nejsou mimořádné volby a že tady je vláda Jiřího Rusnoka. Vy jste za to odpovědný, konkrétně vy, pane předsedo.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/

Já souhlasím s tím, jestli 101 existuje nebo neexistuje uvidíme ve středu. Pokud neexistuje, tak skutečně jediným legitimním a nejzdravějším resetem k demokracii v České republice jsou předčasné volby. Nicméně možná že více než 101 hlasů bychom bývali mohli mít, jak to tak poslouchám, kdybychom se zeptali i kolegy Sobotky, možná i pana předsedy Filipa, jestli na ochranu parlamentní demokracie nechtějí podpořit 101 pro Miroslavu Němcovou nějakými dalšími hlasy a bylo by nás více.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM

A já na to odpovím. Přeci jste o tom s námi vůbec nejednali? Vy jste se paní Karolíno Peake ptala, jestli s vámi jednal pan předseda Sobotka jako vítěz voleb. Ano, možná že s vámi nejednal. A já se tedy ptám té nejsilnější pravicové strany, která dostala od Václava Klause tu šanci sestavovat vládu v roce 2010, přestože nevyhrála volby a oni řeknou. Ano, ale s námi nikdo nejednal, prosím vás, jestliže jsme to připustili, tak se nemůžeme divit potom prezidentu republiky, že koná podle sebe a já jsem přesvědčen, že to že jsme to připustili, je naší odpovědností a také bych rád, abychom to změnili, ale vy to změnit nechcete. Vy jste se upjali k nějaké 101, k nějakým podpisům, které nemají žádnou právní relevanci.

Václav MORAVEC, moderátor

Karle Schwarzenbergu, vy jednáte s ČSSD o tom, že byste podpořili ten druhý pokus, pokud Rusnokova vláda dostane ve středu důvěru?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Já vám řeknu, zajisté teď nemá smysl o tom jednati, poněvadž jsme před tím hlasováním, bezpochyby jako v normálních demokraciích to je, se po výsledku  hlasování spojíme, ať to dopadne tak či onak. Ostatně když tu diskusi poslouchám, většinou jsem měl možnost spíše tady poslouchat než mluvit, tak my byly dvě věci nápadné. Mluví se tady o 101, nemluví se o tom, což je podstata, že zde byla většina v parlamentě, kterou prezident respektoval. Může nám být nesympatická většina, ale když by byla mně nesympatická většina v parlamentu, tak jí budu respektovat. Ale říci: To prostě nezajímá, to je mi nesympatická, s tou nebudu mluvit. To je s odpuštěním na povážení v demokracii, to je jedna věc. Druhá věc vůbec, že tady furt si házíme na hlavu pravici a levici místo abychom se soustředili na podstatné problémy této země. Jak jsme s úřednickým západě, spoustu věcí tady nejsme daleko názory. Ale nosíme ten fetiš před sebou, že to je pravice a to je levice a že se tudíž nesmíme dohodnout a že musíme nejdřív potírat tu pravici a levici. My jsme opravdu jako kdyby dva fotbalové kluby, které hrály na jistém stadionu, bojovaly úporně proti sobě a nezpozorovaly mezitím jeden investor ten stadion koupil a změní to /nesrozumitelné/ obchodního domu.

Václav MORAVEC, moderátor

Chápu, že to je vaše poučení i z toho vývoje a kroků prezidenta Miloše Zemana, že pokud by TOP 09 byla v další vládě, tak by například neválcovala levici v Poslanecké sněmovně kvůli penzijní reformě, neprosadila by takový druhý pilíř, o které veřejnost. Je to poučení TOP 09 z krizového vývoje?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Ale pozor. Přesně to formulujeme, co znamená válcování. My bychom se pokusili o to se dohodnout s opozicí na něčem. Ale v každé demokracii v každém parlamentě dojde k tomu okamžiku, kdy o tom či onom bodu se lidé nedohodnou a pak musí rozhodnout většina ať je to levicová nebo pravicová. Stejné právo bych dodal také řekněme, kdyby pan Sobotka byl

ministerský předseda, by doufal, že s námi jedná, ale pak by zůstalo něco, co musí býti rozhodnuto většinou, proto máme hlasování v parlamentě. Nemůžeme jednat donekonečna, aniž bychom našli /nesrozumitelné/.

Václav MORAVEC, moderátor

Děkuji 6 předsedům politických stran zastoupených ve sněmovně, kteří budou ve středu hlasovat o důvěře či nedůvěře Rusnokově vládě a věřím, že přijdou v dohledné době opět do Otázek. Děkuji tedy Karolíně Peake ze strany LIDEM, a přeji hezký zbytek neděle. Děkuji Vítu Bártovi, předsedovi Věcí veřejných, těším se na shledanou. Stejně tak Vojtěchu Filipovi, předsedovi KSČM, opět někdy na shledanou v otázkách. Děkuji Karlu Schwarzenbergovi, předsedovi TOP 09. Děkuji Martinu Kubovi, úřadujícímu předsedovi ODS a také předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Vám divákům děkuji, že jste se dívali na dnešní Otázky, uvidíme se opět příští neděli v pravé poledne. Zůstaňte, pokud možno ve společnosti zpravodajské ČT 24.

ČT 24, 4. 8. 2013, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme