Schwarzenberg: Pro syna jsem magor

Zeman: Uznávám, jsme nepopulární

26. 4. 2010
V dubnovém Duelu TÝDNE si KAREL SCHWARZENBERG s MILOŠEM ZEMANEM rozuměli. Zeman jako by se ve společnosti šéfa TOP 09 proměnil. Byl vlídný. Když chtěl svému protějšku oponovat, skoro se omlouval. Setkání s předsedou zemanovců dokonce proběhlo bez obvyklých testů demence novinářů. Schwarzenberg má na něho dobrý vliv...

* Pánové, jak se navzájem hodnotíte?

Zeman: Starší má přednost.

* Jak tedy hodnotíte Miloše Zemana kromě toho, že ho považujete "za jednoho z nejinteligentnějších premiérů, jaké jsme měli, jenom moc chlastal"?

Schwarzenberg: Já to ale myslím úplně vážně. V české politice bylo málo lidí, kteří by měli jeho intelektuální kvalitu. A popravdě řečeno dnes už vím, co je to za kumšt, z bezvýznamné skupiny vybudovat v krátké době silnou politickou stranu. To tedy bylo něco!

* Na své vtipné poznámce o alkoholu si trváte?

Schwarzenberg: Já mám tutéž slabost, takže ode mne to bylo spíše vyjádření spřízněnosti než výčitka.

Zeman: Mě toto vaše hodnocení - zejména ta poznámka o alkoholu - odzbrojila. Jenom bych doplnil, že Winston Churchill vypil denně tři lahve whisky a vykouřil osm doutníků...

Schwarzenberg: To je přehnané. Tedy já jsem se znal s jeho tajemníkem. On během dne obyčejně vypil jednu flašku šampaňského. To ano. A on byl stará škola. Měl rád spíše brandy se sodou než whisky se sodou.

Zeman: Ale on pil bourbon!

* To jeho životopisci uvádějí.

Schwarzenberg: Ale nejradši měl brandy se sodou.

Zeman: Zatímco Adolf Hitler, slečno Kalenská, byl abstinent, nekuřák a o jeho sexuálním životě také existovaly jisté pochybnosti, tak Churchill vyhrál druhou světovou válku a Hitler ji díky svému životnímu stylu prohrál. Ale abych se vrátil k panu předsedovi, já ho považuji za zkušeného diplomata, s jehož názory často nesouhlasím. Přesto si ho vážím. Považuji ho za výbornou marketingovou značku strany TOP 09. A jak jsem si přečetl v dnešních Lidových novinách (duel se konal ve čtvrtek, pozn. red.), zdá se, že k dokonalosti mu chybí jediné. A sice aby znal program své vlastní politické strany.

* Ano, k tomu jste se, pane Schwarzenbergu, celkem bezelstně přiznal.

Schwarzenberg: Samozřejmě že jo! Já se přiznám, že jsem nenašel čas sestavovat náš program. Na to máme spoustu pracovních skupin. Já jsem si to jen jednou přečetl. Ale nešprtal jsem se to. Nepovažuji to za tak strašně důležité.

* Když jste si to přečetl, postavil jste se proti něčemu?

Schwarzenberg: Neměl jsem vůči tomu větší výtky. Program je samozřejmě vždycky vyhraněný a ve skutečnosti se potom stejně musí dělat kompromisy. A také nepředpokládám, že bychom vyhráli jedenapadesát procent. Jde o to, jestli se * vůbec budeme podílet na vládě. Toho času to vypadá, že usedneme v opozici.

* Než se dostaneme k programu, řekněte, co na vaše angažmá říkají vaše rodiny. Vy, pane Schwarzenbergu, nejste žádný mladík. A vy, pane Zemane, zase léta nadáváte novinářům do idiotů za jejich idiotskou otázku, kdy se vrátíte do politiky, a teď se o návrat pokoušíte.

Zeman: Moje rodina se na to dívá pozitivně. Žena mi zrovna včera říkala, že se mnou pojede do Ústí nad Labem volit. Moje dcera mi fandí, čehož si v jejích šestnácti a půl letech velice vážím...

Schwarzenberg: Bezva!

Zeman: A moji kamarádi mě po sedmi letech přemlouvání tak trochu přinutili, abych se vrátil do politiky. Ale zase nejsem tak manipulovatelná loutka, aby to přemlouvání bylo hlavním faktorem. Tím byla politická krize, která se dá měřit tím, že devadesát procent občanů nevěří politikům, a ekonomická krize, která se projevuje třeba vysokou nezaměstnaností. Říkal jsem si, že je potřeba nabídnout nějakou alternativu, a tak jsem to zkusil. A dělám - pravděpodobně! - poslední politický experiment ve svém životě.

* V LN jste ale říkal, že vaše strana v roce 2014 vyhraje volby. Když se tedy teď nedostanete do parlamentu, což průzkumy víceméně ukazují, tak příště už bude vaše SPOZ kandidovat bez vás?

Zeman: Stromy rostou pomalu, plevel roste rychle. Jsme nejmladší politickou stranou v České republice, jsou nám teprve čtyři měsíce. No a volby jsou v Česku téměř každý rok. Teď na podzim budou komunální, pak krajské... Jako člen SPOZ velice rád přispěju těm, kdo budou kandidovat, ať už v komunálních nebo regionálních volbách. Samozřejmě pokud teď těch pět procent nepřekročíme, budu reagovat tak, jak říká staré římské přísloví: Úspěch má mnoho otců, neúspěch je sirotek. Já jsem si toto přísloví modifikoval. Úspěch má mnoho otců, neúspěch má jediného otce, a tím je předseda strany.

* Takže půjdete zpátky na Vysočinu.

Zeman: Ano, a velice rád. A velice rád podpořím jiné členy SPOZ v dalších volbách.

* Odbočili jsme. Co na vaši politickou kariéru říkají u vás doma, pane Schwarzenbergu?

Schwarzenberg: Popravdě řečeno, moje žena se po té nehodě, co se léta letoucí musela věnovat své léčbě, aby se mohla zase pohybovat, rozhodla zůstat v Rakousku a pozoruje mě se sympatií a zdaleka. Můj starší syn, který hospodaří v Čechách, mi říká: „Když tě tak pozoruju, tak vím jednu věc. Nikdy bych se nechtěl stát politikem." Částečně mě asi považuje za magora. Dcera se provdala do Anglie, ta je trošku moje fanynka. A nejmladší kluk, který pracuje tady v Praze, pozoruje s úžasem, co to tady vyvádím. Většina mých přátel mě podporuje, ne samozřejmě všichni. Někteří, jak známo, se přidali k zeleným.

* Třeba Václav Havel vás od spojení s Miroslavem Kalouskem odrazoval.

Schwarzenberg: On mě neodrazoval. On jenom říkal, že sám zůstane u zelených. Asi by byl radši, kdybych to udělal taktéž, ale nezrazoval mě nikdy. To ne. Ne, ne, ne, ne. Ani Honza Ruml, ani nikdo jiný. Oni se prostě vydali jinou cestou. A vůbec jim to nevyčítám. Tohle nekazí přátelství. Většina mých přátel v životě měla odlišný politický názor než já.

* Pane Zemane, co vás nejvíce irituje na programu TOP 09? Tedy pokud jste ho četl.

 


Zeman:
Já tam vidím jistou asymetrii. Mirek Kalousek řekl: „Když oslabíme solidaritu na výdajové straně, musíme posílit solidaritu na příjmové straně rozpočtu." Jenomže tohle heslo zatím zůstalo na poloviční cestě, protože TOP 09 se neodhodlává ke zrušení rovné daně a návratu k progresi. Druhá výtka je, že vy neříkáte, co s těmi ušetřenými prostředky uděláte. Já mám takové podezření, že vy chcete začít splácet státní dluh, ale státní dluh se, pane předsedo, splácí v době konjunktury! Nikoli v době krize! V době krize se má investovat.

Schwarzenberg: Dovolil bych si poznamenat, že ušetřených prostředků - jak to teď vidím - bohužel nebude tolik, abychom měli na větší investice. Víte, my budeme velice rádi, když se nám podaří alespoň zabránit dalšímu navýšení státního dluhu. Vždyť jen během té hodiny, co tady spolu budeme sedět, se státní dluh navýší o osmnáct milionů korun! To je znepokojující. Když se situace zlepší, můžeme uvažovat o větších výdajích a investicích. Ale musíme dbát na to, abychom investovali správně.

Zeman: V tom bych souhlasil, na zdraví, pane předsedo! A jen bych si dovolil upozornit, že největší problém ekonomické krize je nezaměstnanost. A jediné, co snižuje nezaměstnanost, jsou efektivní investice. Já dám triviální příklad - třináctý důchod je samozřejmě spotřeba. 2400 krát dva miliony starobních důchodců, to máte zhruba pět miliard. Kdybyste těch pět miliard investoval do stavby domova s pečovatelskou službou pro staré, nemocné, opuštěné lidi, zaměstnáte lidi při stavbě, pak je zaměstnáte jako personál... Ekonomiku musíte rozhýbat investičním tlakem. Nikdy ji nerozhýbáte spotřebním tlakem. Tím státní dluh zvýšíte.

Schwarzenberg: Do jisté míry máte pravdu, přičemž - ano, domy s pečovatelskou službou jsou nutné, ale ještě nutnější je problém mladých matek. Velká část z nich jsou samoživitelky, protože otec nějako vymizel. A my se musíme postarat o to, aby mohly své děti dát na nějaké spolehlivé místo, když je chtějí uživit. Je příliš málo školek.

* Pane Schwarzenbergu, co vás nadzdvihne ze židle, když čtete program strany Miloše Zemana?

Schwarzenberg: Mě už nic ze židle nezvedne. Já se už velmi těžko zdvihám.

* Četl jste ho?

Schwarzenberg: Ne. Jistěže ne.

Zeman: Aktivně žít znamená žít s přiměřenými informacemi. Jistě víte, že tohle napsal zakladatel kybernetiky Norbert Wiener. Obávám se, že zcela aktivně nežijete.

Scharzenberg: Já čtu různé věci. Doma mám hromadu knih, které bych nutně měl přečíst. Vracím se uprostřed noci domů, přečtu si podklady pro příští den a padnu. Je to deficit.

Zeman: Náš program má pouhé dvě strany. To přečtete za tři až patnáct minut. Ale já obdivuji vaši politickou odvahu, pane předsedo. Diskutovat s partnerem - zdůrazňuji partnerem, nikoli protivníkem a tím méně nepřítelem -, jehož program neznám, když předpokládám, že * slečna Kalenská se nás na to určitě zeptá, je skutečně projev politické odvahy.

Schwarzenberg: To je možná pravda, nicméně já kladu důraz na osobnost. Ne na program. Mě zajímají lidé. Doufám, že se vaše strana dostane do parlamentu. A buď budete mít potenciál uzavřít koalici...

* Pan Zeman dopředu ohlásil, že jde rovnou do opozice.

Schwarzenberg: Tak půjde do opozice. A já budu mít dost času si jejich program přečíst. Zatím jsem to nepovažoval za aktuální.

* Mě by moc nelákalo volit stranu, která chce jen do opozice a za požadavky na změny volebního systému by podporovala vládu. Spíše by mě zajímaly ekonomické podmínky.

Zeman: No vidíte. Ale my nejsme Strana zelených, která se šesti poslanci vstoupila do vlády se čtyřmi ministry. My nabízíme jiný typ politického obchodu. Toleranci vítězi voleb, ať to bude kdokoli, právě za podmínky oněch změn volebního zákona. No a v dalších volbách si občané vyberou kvalitnější politiky, než mají dnes. Inteligence občanů bohužel zvolna stoupá, zatímco inteligence politiků zvolna klesá. Tyto dvě křivky se tak před pěti lety protnuly a nůžky se dále rozevírají v neprospěch politiků.

* Myslíte, že jste schopni si s Jiřím Paroubkem s chladnými hlavami sednout za jeden stůl?

Zeman: Jiří Paroubek je pověstný tím, že nedodržuje dohody. To je jeho konstitutivní charakteristika. Pokud by se stal vítězem voleb a tuto dohodu do konce tohoto roku nedodržel, my vyvoláme hlasování o nedůvěře jeho vládě.

* Všiml jste si, pane Zemane, že voliče to moc nezajímá?

Zeman: Podívejte se, v době ekonomické krize voliče samozřejmě zajímá, jestli nepřijde o práci, jestli dostane vyšší sociální dávky a podobně. Ale když volič nebude mít možnost vybrat si kvalitního politika, tak ti nekvalitní politici ho nakonec připraví o práci a ty sociální dávky mu stejně nedají.

* V praxi to ale bude pravděpodobně tak, že se ani nedostanete do parlamentu.

Zeman: To nevím, záleží to na voličích.

* Kolik tipujete, že získáte?

Zeman: Cokoli nad pět procent budeme považovat za úspěch.

* Kolik tipujete?

Zeman: Cokoli nad pět procent. Chcete-li přesnou odpověď, tak někde v intervalu mezi pěti a sto procenty. Nejsme Severní Korea, kde Kim Ir-sen získal sto tři procenta.

* To je velmi pružný odhad. Kolik si tipujete vy, pane Schwarzenbergu?

Schwarzenberg: Já bych očekával, že budeme kdekoli mezi deseti a patnácti procenty. Ale pánbůh ví.

* Pane Zemane, dříve jste voliče lákal řečmi o spálené zemi a akci čisté ruce. A zafungovalo to. Proč jste změnil strategii a lákáte voliče na volební systém?

Zeman: My lákáme voliče i na cestu z ekonomické krize.

* K čemu to bude, když nebudete ve vládě?

Zeman: Podívejte se, vy si pletete parlament a vládu. Můžeme navrhovat zákony i tehdy, když nebudeme ve vládě. To je přece normální. My chceme, aby občan mohl být aktivnější a vybíral si politiky sám. Uznávám, že jsme nepopulární. Neslibujeme voličům nižší daně, neslibujeme šrotovné. Dokonce jim ani neslibujeme, že vyhrajeme mistrovství světa v hokeji.

* Víte, já si nepletu parlament a vládu. Já si jen vzpomínám, jak jste se jako premiér chlubíval, že u většiny změn dokážete obejít parlament a místo zákonů použít vládní nařízení a vyhlášky.

Zeman: To není obejití.

* Tak nahrazení.

Zeman: Obejití je pejorativní. No ale samozřejmě že vláda může celou řadu věcí zařídit vládním nařízením. Ale kostra politiky je vždy skryta v zákonech.

* Pane Schwarzenbergu, proč myslíte, že Miloš Zeman není atraktivní pro voliče, zatímco vy ano?

Schwarzenberg: Nevýhoda pana Zemana je následující. Je to trošku jako u boxerů. Comeback je vždycky mnohem těžší, než když čerstvě začínáte. Zadruhé to má těžší proto, že část jeho příznivců zůstává příznivci jeho bývalé strany. Do třetice bych řekl, že mu chybí silnější ženy na jeho kandidátkách. Buď tam má lidi z období, kdy stál v čele vlády, nebo velmi mladé lidi. Ta střední věková skupina mu chybí.

* Nakolik jsou podle vás, pane Zemane, ženy použitelné v politice? Vy sám jste měl vládu sebevrahů, jak jste o ní sám řekl, bez jediné ženy.

Zeman: Věkový průměr našich kandidátů, pane předsedo, se pohybuje mezi čtyřiceti a čtyřiceti pěti lety. A na těchto kandidátkách je zhruba pětina žen. Nicméně abych odpověděl slečně Kalenské, nikdy jsem nerozlišoval, jestli je kandidát muž, či žena. Vzpomínám, jak jsem Jitce Kupčové (někdejší místopředsedkyně sněmovny za ČSSD, pozn. red.) několikrát neúspěšně nabízel ministerstvo spravedlnosti - ne proto, že byla žena, ale protože to byla excelentní právnička a slušný a čestný člověk. Pravda je, že u některých jiných ženských politiků, které se zdvořilostí sobě vlastní nebudu jmenovat, jsem měl jisté pochybnosti o jejich pracovitosti a možná i o jejich charakteru.

* Co že jste najednou vůči Petře Buzkové tak galantní? Ve své knize pamětí jste ji vykreslil jako lehkou ženu.

Zeman: Protože už není v politice. Pane předsedo, já mám dva třicetileté místopředsedy, v tom máte naprostou pravdu. Ale nejdříve nám říkali, že jsme strana dinosaurů, jurských parků a zombies, nyní se nám zas vyčítá mládí. Ale mladí nejsou nasáklí tou korupcí...

* Co se týče korupce, TOP 09 navrhuje naprosto transparentní sponzorování politických stran.

Schwarzenberg: Ano, a to omezuje naše zdroje. To je jasné. Strany, které své sponzory nezveřejňují, disponují mnohem většími prostředky. Je to jistá nevýhoda.

* Pane Zemane, pořád tvrdíte, že vás nesponzoruje ruský Lukoil. Vy zveřejníte všechny své sponzory?

Zeman: Samozřejmě nás nesponzoruje Lukoil. My se snažíme získávat drobné dary. Já každý den podepisuji darovací smlouvy. Jsou to dary od pěti set korun...

* To už vás musí bolet ruka.

Zeman: Ale nebolí! Já se podepisuji na kartičky při svých autogramiádách, a to mě bolí ruka daleko víc.

* Jaké máte náklady na kampaň?

Zeman: Mezi čtyřmi a šesti miliony. A denní provoz autobusu Zemák stojí 5350 korun.

* Součástí politiky je i image politika. Vy, pane Schwarzenbergu, lákáte spíše mladé lidi. Existují stránky www.kareljesexy.cz, probíhá akce Pivo s Karlem- Máte svou image nějak promyšlenou?

Schwarzenberg: Pivo s Karlem pochází opravdu od skupiny ode mě. To ano. Ale s některými věcmi nemám nic společného. Karel je sexy, to je věc, o níž jsem donedávna neměl tušení. Ale nikomu v ničem nebráním, dokud je to v mezích slušnosti.

* Stránka www.milosjesexy.cz ale asi nebude...

Zeman: No to rozhodně ne. Co se týče mého sebehodnocení, stačí mi, že jsem nikdy nic nenakradl, nikdy nikoho nepodrazil a dodržel jsem každou dohodu, kterou jsem uzavřel. To mi k dobrému spaní stačí. A taky jste si jistě všimla, že vedu jen pozitivní kampaň...

* Hlavně že v minulosti jste vedl kampaně milé a s úsměvem, že.

Zeman: To ne. Ale jak řekl Churchill, jen hlupák nemění své názory.

* A místo dvaatřiceti procent tentokrát získáte třeba čtyři. To bude výsledek perfektní změny názoru.

Zeman: Doufám, že těch procent bude sedm. Vylodíme se v Normandii a během následujících čtyř let budeme pomaličku postupovat na Paříž a na Berlín.

Renata Kalenská
Týden, 26. 4. 2010, Rubrika: Duel Týdne, Strana: 22
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme