Schwarzenberg: Primátor se v čele Prahy osvědčil

23. 11. 2011

Povede dál pražský magistrát Bohuslav Svoboda (ODS), nebo jej nahradí bývalý guvernér centrální banky Zdeněk Tůma z TOP 09? Jasno v tom nemají ani vrcholní politici.

Grémium ODS včera vyslechlo Svobodu a vyjádřilo mu podporu. TOP 09 sice na jedné straně tvrdí, že jako vítězná strana loňských voleb má právo obsadit primátorský post svým volebním lídrem Tůmou, stranický šéf Karel Schwarzenberg však připustil, že by Svoboda mohl zůstat.

„Každá strana, která kandiduje, má ráda primátorský post, nicméně primátor Svoboda se tady v tom osvědčil. To je součást koaličních dohod, uvidíme, co z toho vyplyne,“ řekl včera v ČT Schwarzenberg. Kdokoli podle něj teď nastoupí do čela magistrátu, bude mít před sebou jeho očistu.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na dotaz Práva, zda bude jeho strana opět prosazovat Tůmu, reagoval: „My jsme Zdeňka Tůmu nabízeli voličům a voliči to potvrdili.“ První místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová se pozastavila nad postupem vedení pražské ODS.

„Pokud vím, ani pan primátor neměl informace, že byl zařazen tento návrh (na vypovězení koalice) na pořad jednání, což považuji za chybu. Alespoň s ním mělo být jednáno tak, aby věděl, že s tímto návrhem tam naši kolegové přijdou,“ řekla novinářům Němcová. Svoboda je podle ní dobrým primátorem. „Za Prahu dýchá a bylo by dobré, aby v této funkci mohl pokračovat. Určitě o to budeme usilovat,“ dodala Němcová.

Podle šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky je pád pražské koalice především důsledkem vnitřních rozporů v ODS. Za otevřenou možnost označil variantu spolupráce pražské ČSSD a TOP 09.

Vzhledem k tomu, že TOP 09 volby v Praze vyhrála, má podle Sobotky „morální nárok, aby nominovala svého kandidáta do čela hlavního města. To je požadavek, který pro soc. dem. je přijatelný. Samozřejmě půjde také o programovou shodu.“

 

(luk, jov)

Právo, 23. 11. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme