Schwarzenberg: Prezident vyhlásil termín voleb netradičním způsobem

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

16. 8. 2013

My máte teďka spojení po telefonických linkách do Rakouska také s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Dobrý den.

Dobrý odpoledne.

Stejná otázka jako pro Lubomíra Zaorálka. Co říkáte tomu, že prezident Miloš Zeman vyhlásil termín voleb v komunistických Haló novinách. Není to úplně tradiční způsob.

No já bych řekl, že je to pozoruhodný. Naznačuje preference, kam chce naší republiku směrovat. Když chce jí směrovat právě o 25 let zpátky. To je jeho směrování, to není pokrok, nýbrž rozhodný krok dozadu. Vracíme se do doby, do doby před 25 lety. Samozřejmě osazenstvo se měnilo, nejsou už ti stejná papaláši, jako tehdá. Obě strany se trošku změnily. Ale zásadně je to obrat k politice před 25 lety. Což je zajímavý úmysl. Já nevím, jestli budou všichni Češi s tím srozuměni, ale aspoň to jasně naznačil. Je v tom ovšem taky taková malá zlomyslnost vůči sociální demokracii.

V čem?

Nejenom, nejenom, že jednotlivé její členy osočuje, to už je tradicí, ale už poněkolikrát vyřizuje své vzkazy sociální demokracii, jejímž členem, ba dokonce předsedou byl, přes komunisty. Myslím, že je to docela podařené ponížení velké naší demokratické strany. Tak zacházet s velkou demokratickou stranou, která má přece jenom úctyhodnou tradici, je přece jenom poněkud pozoruhodné.

Pane předsedo, jak je pro vás problematický ten termín voleb 25., 26. října před.

To je mi docela fuk. Pojedeme do toho. To musíme bojovat, je nám jasné, bude to tvrdý boj. Očekávám, že samozřejmě příznivci pana prezidenta věděli předem o jeho rozhodnutí ... připravit. Ale my půjdeme do toho.

Kdy začne kampaň?

Já se nebojím boje, jdeme do toho.

A kdy začne boj a kampaň TOP 09? A na čem bude stát?

Asi bezprostředně po rozpuštění sněmovny to bude začínat. Budeme, bude hned několik samozřejmě témat. Jednak je to rozhodující, bude obhajoba parlamentní demokracie proti samovládě prezidenta. To je jasný. Ale nestačí to. Budeme taky mluvit o tom, že teď se naše hospodářství zvedá, a je to také díky tomu, že máme dostatečné prostředky /nesrozumitelné/. To bylo díky úsporný politice Kalouska. Naše hospodářství je konkurence schopné. Zatím mnoho států ... ztratily v té době část své konkurenceschopnosti. Myslím, ... o tom mluví exportní čísla. Že jsme opravdu konkurence schopný. A to je taky výsledek minulé vlády.

Říká Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09. Díky, že jste byl s námi.

Na shledanou.

Petr Šimůnek

Český rozhlas Plus, 16. 8. 2013

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme