Schwarzenberg: Potřebujeme nabrat mladé lidi, ale ne protekční děti

Rozhovor s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem

6. 5. 2011

Váš úřad se rozhodl znovu otevřít Diplomatickou akademii (DA). Co vás k tomu vedlo? Jistě. Musíme nabrat nové spolupracovníky. Měli jsme stop stav, takže to nemělo mnoho smysl. Teď ovšem nemohu nechat ministerstvo pouze zestárnout, potřebuji také mladé lidi, tak to zase otevírám.

Ale jaká je logika, že ministerstvo na začátku roku vyhodí kvůli úsporám 333 zaměstnanců a nyní nové nabírá? Musí také být generační obnova. Nemůže nastat generační proluka, to nemá smysl. Nebudu nabírat 330 lidí, nanejvýš osm deset. Ale ti musí být vyškoleni.

Když ale hovoříte o generační obnově, zní to, jako by se zaměstnanci vyhazovali kvůli věku... Ne, průměrně každý rok byl nabírán zhruba tento počet pracovníků. Zhruba stejný počet jich umírá nebo odchází. To nesmí býti zastaveno.

Někteří z 333 vyhozených lidí ale říkají, že ve skutečnosti šlo spíš o personální čistky... Nevím, kdo vám to namlouval. Žádná čistka nebyla. I kdybych chtěl, tak to podle předpisů není možné. To by si měli všichni uvědomit. Žádná čistka samozřejmě neprobíhá a nebude probíhat.

V rámci škrtů byl zredukován počet pracovníků DA. Uvažujete tedy o nabírání nových lidí? To asi méně, musíme si vystačit s tím, co máme, případně někoho pozvat na výuku.

Několik dní poté, co se objevila zpráva, že Cyril Svoboda si chce zřídit soukromou školu, Diplomatickou akademii, pověsilo MZV na web oznámení o otevření nového ročníku DA. Šlo o vaši reakci na Svobodu? Ne, to bylo plánováno dávno předtím, než s tím začal. Pracovali jsme na tom od začátku roku. Jde o to, že na jedné straně se musel zmenšit počet lidí o zhruba 330 a na druhé straně nesmí jedna věková kategorie vypadnout. Protože víc lidí odchází přirozenou cestou, tak alespoň nějakých osm deset nových, mladých lidí bychom měli, myslím, přibrat. Doufám, že se nějací ti mladí nadějní lidé najdou, že projdou DA a postupně by potom nastoupili.

Oni ale již budou pracovníci MZV, za studium budou pobírat i plat. Samozřejmě.

Konec stop stavu tedy znamená, že MZV přijímá i jiné pracovníky? Postupně tedy někdy budeme přijímat, například nějakého hospodáře či dělníky.

Nejsou tedy žádní noví přijímaní diplomaté? Vůbec ne. To snad právě na podzim, až se objeví nějací nadaní mladí lidé. Ale ti budou dospívat a budou se muset vyučit povolání. To bude nějaký čas trvat. Ale jinak ne. Nejdřív musíme nějaké lidi vyškolit a ti se potom, doufám, časem osvědčí.

Šlo mi o to, zda na MZV například nenastoupili lidé zvenčí, z jiných úřadů, když je zrušen stop stav. Pokud možno, prosím ne. Chtěl bych dosáhnout toho, aby tu pracovali lidé, kteří prošli zde řádným školením a vývojem. Žádné protekční děti tu nepotřebuji.

(rsk)

Právo, 6. 5. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3