Schwarzenberg pošle vyslance za libyjskými povstalci

29. 7. 2011

Dokud libyjští povstalci neovládnou celou zemi, nebude je Česko uznávat za oficiální libyjskou vládu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se přesto chystá poslat do Libye za povstaleckou vládou do Benghází, kde má prozatímní rada hlavní stan, svého velvyslance.

„Nepronajmeme tam barák, ale bude to létající velvyslanec. Jednou tady, jednou tam, podle toho, jak bude potřeba. Musíme mít s těmi rodícími se institucemi spojení,“ řekl Schwarzenberg v rozhovoru, jehož celé znění otiskne Právo v sobotu. O vyslání diplomata do Benghází začal uvažovat před měsícem, kdy tam osobně navštívil povstalce a přivezl jim humanitární pomoc.

Český velvyslanec Josef Koutský i se svými podřízenými opustili velvyslanectví v Tripolisu v únoru letošního roku, když začala otevřená válka mezi jednotkami Muammara Kaddáfího a povstaleckou armádou.

Česká diplomacie zvolila vůči libyjským povstalcům vyčkávací pozici. „Mohou mi být sympatičtí, ale dokud neovládnou celou zem, tak je oficiálně neuznám,“ poznamenal Schwarzenberg.

Přechodnou národní radu za legitimní libyjskou vládu zatím uznala Velká Británie, USA, Francie, Španělsko či Německo.

dan

Právo, 29. 7. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme