Schwarzenberg: Poslanci ze zdají býti pohybliví

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

19. 8. 2013

Dobrý večer. Strana TOP 09, nejprve byla proti rozpuštění sněmovny a věřila v pokračování bývalé trojkoalice. Když se ukázalo, že ta nedisponuje většinou, kterou deklarovala, je teď TOP 09 jedním z největších zastánců okamžitého rozpuštění sněmovny a brzkých předčasných voleb. Jsou ale strany a politici, kteří jí to nevěří, kteří si myslí, že TOP 09 se nakonec zachová jinak. Jak tedy zítra vše dopadne a odkud se bere vzájemná nedůvěra politiků v tom, jak se zítra zachovají, je opodstatněná? Hostem Interview je předseda strany TOP 09, bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, dobrý večer.

Dobrý večer přeju.

Tak otázka těchto hodin, otázka číslo jedna, odhlasuje sněmovna zítra své rozpuštění?

Doufám v to. Jestli se to stane, nevím, neboť v poslední době se zdají býti poslanci poněkud pohybliví a člověk je najednou objeví na místech, kde je nečeká. Takže nevím, jak to zítra dopadne. Ale vím, že TOP 09 pevně stojí na stanovisku, který bych zkrátka řekl takto, lepší hrůzný konec než hrůza bez konce.

Vaši poslanci tedy nejsou pohybliví?

Ne.

A kteří jsou pohybliví?

No, mám zkušenosti, že se to dělo v jiných stranách, který tady nechci jmenovati, abych je neurazil, ale tedy není to z mé strany podezření, je to zkušenost.

Tak když poslanci TOP 09 a nutno říci Starostů a nezávislých nejsou pohybliví, budou zítra všichni přítomni a všichni budou hlasovat pro rozpuštění sněmovny?

Ano.

A váš odhad, odhad přímého aktéra, informované, zainteresovaného muže, kolika hlasy sněmovna rozpuštění odhlasuje?

Já si netroufám odhadovat, poněvadž zkušenost mi ukazovala, že odhad, který byl ještě večer správný, tak ráno se prokázal za mylný. Takže radši toho nechám.

Ale říkáte, že doufáte, to není velká víra v to, že sněmovna zítra dostojí tomu, co se uvádí.

Já nevím, jak budou hlasovat v sociální demokracii, já nevím, jak budou hlasovat v ODS. Já vím jenom, jak budou naši lidi hlasovat. Tak proč mám tady hádat. To mě prostě nezajímá. Mě zajímají fakta, ne hádanky.

Ale i o vašich lidech kolují pochybnosti. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina říká: "TOP 09 zase otočí a řekne, že by se mělo ještě chvíli počkat." A že sněmovna na základě toho rozpuštění své rozpuštění schválí až v září. Takže se mýlí Martin Pecina, když toto říká?

Martin Pecina není oblastní znalec TOP 09. To hodil takto do vzduchu. Prostě kecá, když to řeknu normálními slovy.

A proč si vzal za terč zrovna poslance...

Prosím?

Proč si vzal za terč zrovna poslance TOP 09?

Z toho důvodu, pač toho času je strana TOP 09 a její poslanci jediný pevný bod ve sněmovně, na který je spolehnutí.

Platí, co dnes řekl předseda vašeho poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a nezávislých Petr Gazdík, že po zítřejším hlasování, pokud tedy dopadne tak, jak předpokládáte, že čeká veřejnou omluvu Martina Peciny za tato jeho slova na adresu TOP 09?

Bylo by hezké, kdyby to udělal. Po pravdě řečeno, znajíc Martina Pecinu to od něho neočekávám.

Čili vyžadovat to nebudete. A když váš viditelný poslanec Stanislav Polčák naopak říká: "Jsou veřejně šířené informace z různých kruhů sociální demokracie, že někteří hejtmani usilují o to, aby poslanci, kteří v nadcházejících volbách za sociální demokracii znovu nekandidují, tak tito aby zítra na hlasování nedorazili." Vy tyto informace, kterými disponuje váš poslanec, máte taky?

Ne. Já jsem se dneska vrátil z dovolené, tak bohudíky ještě mě všechny české klepy nedosáhly.

Čili je to jenom klep to, co říká váš poslanec?

Já nevím, já jsem s panem Polčákem nemluvil, snad má prokazatelnou informaci. Já o tom nic nevím.

A když první místopředseda sociální demokracie Michal Hašek naopak, tak jako vy vyzýváte Martina Pecinu, tak Michal Hašek Stanislava Polčáka vyzývá, aby neprodleně a veřejně sdělil a doložil, kterých poslanců a hejtmanů se to týká, jinak chce, aby se Stanislav Polčák okamžitě omluvil. Bude váš poslanec schopen to doložit? Nevíte?

Aniž by mě ani sám o tom neinformoval, tak se tu celou věc teď dozvídám od vás. Takže já jsem s ním vůbec ještě nemluvil.

Tak a když to nedoloží, omluví se? Když vy požadujete omluvu po jiných.

Když on to nedoloží, tak by to bylo na něm, jestli by se omluvil, ne na mně.

No, a v zájmu politické kultury byste to po něm nechtěl?

Tak je to, je to... já bych s ním o tom promluvil asi.

V jakém smyslu?

Že když člověk prohlásí něco a tvrdí, že je to tak, a není to pravda, tak v tom případě by se měl omluvit. Ale to ví Stanislav Polčák, že tohle je moje stanovisko.

O čem svědčí ta celková vyostřená atmosféra před zítřejším hlasováním?

Strašná nervozita před volbami. Nesmíme zapomenout, že ty volby jsou opravdu důležitý, neboť poprvé jde o zásadní rozhodnutí od vzniku tedy zase svobodného našeho státu od roku 90, tedy poprvé rozhodnutí, jestli budeme parlamentní demokracie, nebo ne. To už je jeden důležitý důvod. Pak ty změny, nesmíte zapomenout, že některé malé strany jsou přímo ohroženi, že vypadnou ze sněmovny, kde je ODS dlouhá léta opravdu nejdůležitější česká strana, která se cítí, kdy se ocitá ve veliké krizi. Sociální demokracie je rozpolcená, jak známo mezi příznivci Haška a tudíž taky prezidenta Zemana a příznivci předsedy Sobotky. Je to tedy opravdu zvláštní situace.

Vy nesdílíte obavu ODS, aspoň tak jak je navenek deklarovaná, že než rozpustit sněmovny, bylo by dobré dotáhnout do konce některé zákony, ohlídat si legislativní proces v běhu pro případ, že by se některé předlohy ze Senátu vrátily a v zájmu toho, že by bylo dobré to rozpuštění sněmovny odložit až na září? To nesdílíte tyto obavy?

Já nesdílím tento názor. A já si vzpomínám, jak jsme ještě před velmi krátkou dobou se domluvili s ODS, že budeme hlasovat pro rozpuštění sněmovny a tudíž mě tento obrat teď trochu překvapil. Asi je to pravda, že nejde tolik o tyto zákony, nýbrž jde, aby si ODS vyřešila kandidátky. Pač jsou tam různá křídla a jsou lidi, který se stali nevěrohodným během posledních let, tak asi tam bude velký spor, kdo se na kandidátky dostane. A to by si rádi v klidu vyřešili.

Čili ODS tuto argumentaci nevěříte?

Já jim to věřím, ale předpokládám, motivace je jiná.

Ale jste si tedy opravdu jistí, že ty hlasy pro rozpuštění sněmovny máte? Protože sama ODS o tom pochybuje.

Já, řekněme, já jim nevěřím, jak jsem vám už na začátku našeho rozhovoru řekl, zkušenost mě učí, že se tady nemůžeme na nic a na nikoho spolehnout. Tak uvidíme.

Zmiňoval jste sestavování kandidátek, nervozitu kolem toho. Jak TOP 09 bude sestavovat kandidátky? Necháte to na regionech nebo to bude delegací z centra, jak se popasujete se Starosty a nezávislými o místa?

Samozřejmě to máme domluvený, že si to spravedlivě rozdělíme. A samozřejmě budeme velice respektovat návrhy regionů jako u každé strany ve všech demokratických státech. Já jsem takový procesy sledoval i v našich sousedních státech, tak obyčejně vedení strany má tolik a tolik poslanců, který vidí jako strategicky důležitý, aby se dostali do příští sněmovny. Na druhé straně samozřejmě nechceme urazit regiony, chceme nechat probíhat demokratický proces. Vždy v tom je takový kompromis, který se musí najít.

Ale počítáte se zásahy z centra?

Podívejte se, jsou poslanci, a buďte to, neptejte se na jména, ty nikdy nebudu vám říkat, který poněvadž pilně pracovali pouze v parlamentu a jsou opravdu odborníci, nemají tak silné zázemí, tudíž někdy těmi regiony nejsou jmenovány, jo. Zato člověk, který tak pilný nebo výborně nikde nepracoval, který není takový odborník, tudíž ale trávil více času ve svém regionu, má potom větší podporu regionu. To je problém každé politické strany v parlamentním světě, to se musí holt vyrovnat.

A kteří politici TOP 09 svou vlastní stranu v minulém volebním období poškodili nebo přinejmenším ji neprospěli a tudíž už nebudou mít místo nebo neměli by mít místo na kandidátce.

Já ale žádné neznám, víte vy nějaký, tak mi je řekněte, jo. Já o žádném politikovi nevím.

Mě zajímá, mě zajímá vaše mínění o vašich lidech.

Prosím?

Mě zajímá vaše hodnocení práce vašich lidí.

To je kladné.

O všech?

Samozřejmě.

I o bývalém ministru práce a sociálních věcí kupříkladu?

Já mám velice kladný názor na něj. Bohužel už se mu nechce kandidovat.

Čili všechny ty pochybnosti, co se na ministerstvu práce a sociálních věcí dějí, vás neznejisťují?

To myslím, že se prokáže, že to nebyla jeho vina, a je opravdu otázka, jestli teď to zrušení sKarty nebude vyhození peněz. Že se tam staly taky jako vždycky u takových zakázek taky chyby, o tom nechci pochybovat. My jsme, řekněme, směr byl správný.

Může být ODS pro TOP 09 nadále důvěryhodným partnerem, třeba pro eventuální koaliční spolupráci v budoucnu po těch zkušenostech, které máte a vlastně i teď jste určité pochybnosti před chvílí naznačil?

Jako většina ostatních politických stran.

Čili ano, nebo ne?

Já říkám, jako většina ostatních politických stran jsou pro nás důvěryhodné.

Čili potenciální koaliční partner to dále je, stejně jako sociální demokracie.

Samozřejmě. Já vám něco řeknu. V zásadě jsem toho názoru, že v demokracii nesmí být jakákoliv demokratická strana vyloučená z možností koalice. Já nejsem pro to, aby se jedna strana vystrnadila, aniž by to byl důvod, který by opravdu byl zásadní. Pokavaď je strana demokratická, prokazatelně demokratická, tak musí mít vždycky také koaliční potenciál.

Čili v tomto smyslu stavíte na roveň z hlediska možné budoucí koaliční spolupráce ODS jako sociální demokracie?

Teoreticky na stejnou úroveň. To všechno jsou tady plané kecy, mezi námi řečeno, pač o tom rozhoduje se ráno po volbách. Jakékoliv spekulace o koaličních nebo opozičních domluvách, smlouvách a tak dále, jsou před ránem po volbách naprosto marné.

Čili pro tyto úvahy pro vás není podstatné, jestli je to strana pravicová, levicová.

To není důležitý. Důležitý je, jestli se s ní může dohodnout rozumný program, rozumíte. Ostatně nikdo mi ještě nevysvětlil, kdo je u nás pravice a kdo je u nás levice. Takže já považuju veškeré naše strany spíše bez opravdového obsahu.

Takže i u sociální demokracie vidíte styčné body v programu spolu s vámi?

Nejde o styčné. Jestli se můžeme dohodnout o kompromisu, nejde o styčné body, to je omyl. Otázka je, jestli se může dohodnout kompromis, na kterém se tedy 4 roky pracuje, to je potom ten vládní program.

Kdo bude v těch pravděpodobných předčasných volbách pro TOP 09 hlavním soupeřem?

Samozřejmě ta strana, která podle všech odhadů bude v budoucí sněmovně nejsilnější, to je sociální demokracie. Samozřejmě že je hlavní potom soupeř.

V rozhovoru...

Pač je nejsilnější. Nejsilnější je hlavní soupeř, automaticky. Kdyby to byla strana fialová, tak budeme bojovat proti straně fialové. Když to bude strana žlutá, tak budeme bojovat proti straně žluté.

Bude tento volební souboj i soubojem o to, kdo se stane vůdčí stranou na pravici? Bude pro vás důležitý i souboj s ODS?

Já se vás už jednou ptal, až mi vysvětlíte, co je pravice, tak vám zodpovím tuto otázku. Prozatím jsem ji ještě neobjevil.

V rozhovoru pro rakouský týdeník Profil jste řekl, že hlavním tématem nadcházející kampaně a nadcházejících voleb bude střet s prezidentem Milošem Zemanem a jeho pokusem zneužívat ústavu.

/Nesrozumitelné/, pač poprvé od roku 90 se někdo tady pokouší změnit náš systém, tedy vlastně odejít od parlamentní demokracie k prezidentskému systému.

Ale jedna věc je, že oficiálně nejsme tedy prezidentskou republikou a prezidentským systémem, nicméně vy mluvíte o jeho zneužívání ústavy, což je zas něco jiného. Jaké zneužívání ústavy ze strany prezidenta republiky máte na mysli?

Já jsem nemluvil o zneužívání, já jsem vysvětloval, že ústava, když se vykládá čistě podle písmena a nerespektuje ústavní zvyklosti, obyčeje a tak dále, tak každá ústava se dá zneužít. To zažily různé evropské státy v 20. století. Řekněme taky převrat v únoru 48, formálně by dodržoval ústavu. Totéž v lednu 33 v Německu a tak dále a tak dále. Žádná ústava není schopná vzít všechny možnosti, aby jí člověk vrátil v opak.

No, a když takto mluvíte v souvislosti s prezidentem Milošem Zemanem, jakého zneužití ústavy se dopustil?

Já vám něco řeknu. Já jsem ještě, mi zase tady podsouváte slovo zneužití, já jsem nemluvil o zneužití, jo. Tedy jenom, prosím, držte se to, co říkám. Ale který konání, který konání mu vyčítám.

Tedy popište mi, jakým způsobem prezident Miloš Zeman zachází s ústavou způsobem, který nepovažujete za vhodné?

Ano, to vám například můžu říci, to bylo před měsícem, kdy existovala většina ve sněmovně a on vědomě nerespektoval vůli sněmovny, ustanovil vládu podle své vlastní své vůli a chuti. Tak tohle je, prosím, proti duchu ústavy. To je naprosto jasné.

A nebylo to jen jeho předvídání, že ta většina neexistuje, jak se posléze skutečně ukázalo?

To nebylo předvídání, pač mezitím pilně na tom pracoval i jeho spojenci, aby se to znemožnilo. Před měsícem, kdyby to byl, tak ta většina jasná byla.

Co máte na mysli tím, že na tom pilně pracoval, aby většina nebyla a že to byl vlastně výsledek této práce?

Jak známo, někteří poslanci teprve v noci před hlasováním otočili. To jsou takový divný náhody.

Co o tom víte?

Prosím?

Co o tom víte přesněji?

Já o tom vůbec nic nevím. Ví to jenom pozoruhodný veliký anglický spisovatel /nesrozumitelné/, který jednou napsal: máte zpozornit, najdete-li v mlíce pstruha.

Do jaké míry je váš střet nebo vaše potýkání se s prezidentem Milošem Zemanem osobní?

Vůbec ne. Já vám něco řeknu, kdyby pan prezident Zeman vykonával svůj úřad, jak to dělal Václav Havel a koneckonců i Václav Klaus, tak bych ho respektoval samozřejmě jako hlavu státu a volební období bylo dávnou za mnou. Já osobně proti panu Zemanovi nic nemám. Snad že mám dokonce pocit, že i po léta letoucí jsme si docela dobře rozuměli, žertovali, blbli spolu. Teprve teď i když /nesrozumitelné/, přiznávám, že to už ve volebním boji vlastně nám naznačil a uchopil se moci, tak proti tomu, jsem nic proti osobě Václava... Miloše Zemana opravdu tolik nemám. Vůbec lidi vždycky podezřívají, jde o osobní spory. Podezřívají, že mám něco proti Livií Klausové jako dámě. Nikoli, způsob, jakým byla jmenována, to mně vadilo, nikoliv Livie Klausová. A tak dále a tak dále.

Spor o velvyslance, minulý týden se ukázalo, že vláda Jiřího Rusnoka už 31. července odhlasovala.

No, samozřejmě. A proč to tajila?

Přece se říkalo, na jedné straně Miroslava Němcová, Lubomír Zaorálek se pozastavovali nad tím utajováním, ale pak se argumentovalo, že to je běžný úzus, že to je s ohledem na diplomatickou praxi běžné, že jmenování velvyslanců se schvaluje v režimu utajení. Je to tak, nebo ne?

Nemluví se o tom, dokavaď jsem nedostal agremo, to je pravda. Nicméně pan prezident už předtím zvěstoval, že si slovenský souhlas získal a že na Slovensku velice uvítala, že když bude paní Klausová velvyslankyní. Takže to bylo veřejné tajemství, žádné tajemství nebylo. Ne, nechtěl to jenom oficiálně potvrdit před hlasováním ve sněmovně, o to šlo. A to je taky způsob, který mi zvláště nelíbí.

Čili tam vidíte tu souvislost s hlasováním?

No, samozřejmě.

Tedy takto, abychom si rozuměli, vy myslíte s hlasováním o důvěře vládě, ne s hlasováním o rozpuštění?

Ano, ano.

Tak, a stál ten spor za to? Přece i bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda přiznal, že když on byl ve funkci, vycházelo se podobně vstříc jak prezidentu Václavu Havlovi, tak prezidentu Václavu Klausovi.

Podívejte se, to je do jisté míry pravda, nicméně je něco jiného, jestli v průběhu jmenování velvyslance se respektuje proces, že velvyslanec je navržen ministrem zahraničí vládě, vláda ho jmenuje a prezident ho pověřuje. Pač v ústavě je jenom napsáno, že prezident pověřuji, nikoliv jmenuje velvyslance. Pan prezident Zeman, to je taky jeho vyjadřování nebylo jasný, mluvil vždycky o jmenování. Prezident nemá jmenovat, on ho má pověřovat, to je něco úplně jinýho. A kdyby to bylo přání, o kterém by se dalo diskutovat, tak to bylo něco jinýho. On ale řekl tohle: já jmenuju tyto dva, chtěl změnit ten systém. Proto jsem proti tomu postavil, nikoliv kvůli paní Klausové nebo panu Remkovi.

Vnímáte to tedy jako svoji další prohru s prezidentem Milošem Zemanem, tento konec sporu o velvyslance?

V okamžiku, když tedy jmenoval novou vládu pana Rusnoka, která ve skutečnosti je ovšem jeho vláda, je to vláda prezidenta Zemana, tak jsem věděl, že se to stane, pač k tomu tu vládu jmenoval, aby platila pouze jeho vůle. O to ten celej cirkus šel. O nic jinýho, kdy to jmenování jeho vlády bylo k tomu účelu, aby plnila jeho příkazy. Samozřejmě je taky plnila, to mi bylo jasný od začátku.

Pane Schwarzenbergu, já vám děkuji, přeji vám hezký večer.

Přeju vám taky krásný večer, no, a uvidíme, jak to dopadne. Přeju všem divákům taky dobrou noc.

Bohumil Klepetko

ČT 24, 19. 8. 2013, pořad: Interview ČT24

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme