Schwarzenberg ocenil osobnosti za péči o pověst Česka v zahraničí

15. 10. 2011

Sjeli se do Prahy ze všech koutů světa. Dříve narození, bělovlasí, ale mladí duchem. Významní lidé z oblasti vědy, umění a politiky, kteří dlouhodobou činností přispěli k šíření dobrého jména Česka ve světě, včera v Černínském paláci převzali z rukou ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga cenu Gratias agit.

„Vítáme vás tady v době, kdy Česká republika neposkytuje zrovna vábný pohled, čelíme teď bohužel spoustě skandálů,“ přiznal trošku zahanbeně ministr. O to více ho prý potěšilo, že stojí tváří v tvář lidem, kteří České republice v cizině pověst vylepšují. „Mám radost, že vám za to mohu předat alespoň tuto symbolickou cenu,“ dodal ministr. Vzápětí zalitoval, že nezvládne kvůli bolestem zad strávit s hosty více času.

Při ceremoniálu si Karel Schwarzenberg stihl pobaveně vyměnit pár vět s dalším reprezentantem šlechtického rodu, filozofem a pedagogem Mikulášem Lobkowiczem z Německa, uznávaným odborníkem na mezinárodní vztahy.

Za patnáct let cenu Gratias agit převzalo už na dvě stovky osobností. Jedinou ženou z letošních třinácti laureátů byla Jana Claverie z Francie, historička umění a kurátorka, která aktivně prosazovala české umělce ve Francii a pomáhala výtvarníkům v exilu.

Za laureáty si vzal slovo izraelský podnikatel v leteckém průmyslu HugoMarom, který je autorem řady patentů v oblasti letecké techniky a kosmonautiky. Zároveň patří mezi děti zachráněné za druhé světové války sirem Nicholas Wintonem. Nejdelší pouť podstoupil uznávaný výtvarník a keramik Mirek Smíšek z Nového Zélandu, kde zakotvil v roce 1951. „Líbil se mi program, který pro nás ministerstvo připravilo. Jsem Prahou nadšený, i když se mi tu zhoršilo astma,“ liboval si šestaosmdesátiletý Smíšek .

Kdo získal cenu: Niels Barfoed novinář a spisovatel, Dánsko. Jana Claverie historička umění, Francie. Aleksandar Ilič spisovatel a bohemista, Srbsko. Karel Janovický skladatel a klavírista, V. Británie. Mikuláš Lobkowicz filozof a pedagog, Německo. Oleg Malevič bohemista, Rusko. Hugo Marom podnikatel, Izrael. Ivor McElveen první šéf agentury CzechInvest. Giuliano Pellegrini Svaz obcí ledrenského údolí, Itálie. Antonis Protopapas sociolog, Kypr. Mirek Smíšek výtvarník a keramik, Nový Zéland. J. Raymond Snokhous krajanské spolky v Texasu, USA.

Ivana Karásková

Mladá fronta DNES, 15. 10. 2011, Rubrika: Z domova, str. 2