Schwarzenberg: Němcová je výborná baba. Mám ji rád

Hlavním tématem čtvrtečního tisku je nová kandidátka ODS do čela vlády Miroslava Němcová. Političtí partneři z koalice potenciální premiérku většinou chválili, opozice tvrdila, že bude milou fasádou nepravostí, ale proti její osobě se žádné námitky neobjevily. Od srdce o ní pohovořil například předseda TOP 09.

20. 6. 2013

Podle MF Dnes představuje Němcová “morálnější“ část ODS, která je uznávaná veřejností a přijatelná i pro koaliční partnery. “Navržení Němcové do funkce premiérky je od ODS až překvapivě rozumná volba,“ napsal šéfredaktor listu Robert Čásenský.

“Je to výborná baba, která prokázala skvělé schopnosti v komunální i celostátní politice,“ pronesl nadšeně předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. “Mám ji rád a rozumím si s ní,“ dodal. Volba ale podle něj bohužel ukázala, že ODS už “nemá lidi“.

Podobně se vyjádřil i jeho místopředseda Miroslav Kalousek. “Paní předsedkyně Němcové si velmi vážím a bylo by mi ctí s ní zasedat ve vládě,“ uvedl. Kalousek ovšem ještě důrazněji než Schwarzenberg připomněl díru, která po ní vznikne v čele Poslanecké sněmovny.

Ne každý je ale z výběru Němcové nadšen. Místopředseda opoziční ČSSD Michal Hašek si nebral servítky: “Má být bohužel pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce,“ obává se jihomoravský hejtman.

Ještě pregnantněji to vyjádřila šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová: “VV nepodpoří staronovou vládu, i kdyby ji vedla Johanka z Arku." Podobně pojal své vyjádření šéf klubu komunistů Pavel Kováčik, který ujistil, že jeho strana nedá vládě podporu, i kdyby v čele stál “svatý Petr“.

jav

parlamentnilisty.cz, 20. 6. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme