Schwarzenberg: Nebudu se vyjadřovat o něm bez něj

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

16. 6. 2013

Václav MORAVEC, moderátor

Karel Schwarzenberg jako předseda TOP 09. Nejpravděpodobnější varianta?

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí /TOP 09/

To bych se neodvážil odhadnout, neboť danosti se každým dnem teď mění. Situace je dneska odlišná od včerejška a od předvčerejška. Uvidíme, co se teď vyvine. Samozřejmě bych si přál, aby se koalice udržela, abychom řádně ukončili vládní období. Když nebude, tak nebude, ale já nejsem žádný prorok, netroufám si odhadnout, poněvadž opravdu se situace mění. Tak uvidíme, co bude.

Václav MORAVEC

Situace se mění. Vezmeme-li si ale neděli 16. června 12:43 hodin, může být premiér Petr Nečas důvěryhodným premiérem této země?

Karel SCHWARZENBERG

Já jsem vám, já vám něco řeknu, pan premiér Nečas toho času je v zahraničí, je na vrcholném setkání V4, což je jeho pracovní povinnost. A já se nebudu vyjadřovat o premiérovi v jeho nepřítomnosti, když on nás zastupuje v zahraničí. Když mu něco vytknu, tak mu to řeknu do očí, ale ne tady ve studiu.

Václav MORAVEC

Vzhledem k tomu, že jste se za něj dosud stavěl, takže souhlasíte s jeho postojem i v současnosti, jak celou věc řeší.

Karel SCHWARZENBERG

Já mám velmi často velice odlišné názory od něho. Ale to neznamená, že ho budu podrážet v jeho nepřítomnosti.

Václav MORAVEC

V této krizi to zatím nevypadalo, že byste měl odlišné názory od premiéra Petra Nečase, jak se zastával Jany Nagyové.

Karel SCHWARZENBERG

Já jsem měl velice často odlišné názory, ale jedno je taky, že jako součást vlády člověk musí dodržet jistou loajalitu, že řekněme taky, než všechny fakta se vyjevily, tak člověk měl ten či onen názor. Prostě se odmítám k tomu vyjádřit.

Václav MORAVEC

Tedy nevyjádříte se ani k otázce, kde je loajalita a kde je hranice lidské slušnosti a důvěryhodnosti premiéra Petra Nečase?

Karel SCHWARZENBERG

Zajisté je hranice lidské slušnosti politicky se nevyjadřovat o někom, který toho času nás zastupuje v zahraničí. To je v politice řekněme pochybný postup.

Václav MORAVEC

Předčasné volby podle vás jsou méně pravděpodobné než pokračování současné vlády?

Karel SCHWARZENBERG

Předčasné volby jsou legitimní prostředek, kdy se nesestaví nová vláda, pak byly žádoucí, aby se co nejdřív situace vyjasnila předčasnými volbami.

Václav MORAVEC

Martine Kubo, která varianta je pravděpodobnější? Pokračování současné vládní koalice, což si přeje TOP 09, říká to Karolína Peake a vlastně se na tom shodují i zastánci opozice nebo zástupci opozice, kteří jsou v tomto studiu?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/

Já nebudu říkat pravděpodobnost procent, protože si myslím, že teď jsme všichni v koalici zodpovědní za to jednat a hledat nějaká řešení. Já velmi souhlasím s panem kolegou Schwarzenbergem v tom, že ta jednání mají probíhat na stranických půdách, na koaličních půdách a nemají být vzkazovány přes média zvláště v momentě, kdy pan premiér je mimo Českou republiku.

Václav MORAVEC

Promiňte, ale já bych tady mohl jasně namítnout, že vy jste si to v pátek v ODS vyřešili. Premiér má podporu a my jenom sledujeme další a další informace.

Martin KUBA

Já myslím, že ta námitka není úplně relevantní, protože každý, kdo byl na té výkonné radě, tak ví, a ten výstup z ní byl poměrně jasný, že i to jednání uvnitř té výkonné rady nebyl jednoduché a nebylo jednotné. Já myslím, že řada lidí v ODS vnímá vážnost té situace a to nejen pro ODS, ale pro celou Českou republiku. ODS není naivní stranou, je stranou dospělých, zodpovědných lidí. A také pracujeme s vyvíjejícími se informacemi, tak jak pan kolega Schwarzenberg říkal. My se dnes večer sejdeme a budeme s koaličními stranami jednat. Úkolem ODS je přinést v minimálním možném čase reálná řešení, ale pro mě v téhle chvíli není akceptovatelné vzkazovat tu nějaké procentické odhady anebo dělat nějaká silácká mediální prohlášení.

Václav MORAVEC

Přece jen vás ale z té otázky ještě nepustím, protože premiér Petr Nečas v uplynulých dnech a hodinách nepřipouštěl, že by měl problém. Za vrchní ředitelku svého kabinetu Janu Nagyovou se opakovaně stavěl.

Petr NEČAS, premiér, 13.6.2013 /ODS/

K zadržení paní vrchní ředitelky Jany Nagyové mám jen ten komentář, že má důvěra k ní nepoklesla a nemám důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoliv nezákonností.

Petr NEČAS, premiér, 14.6.2013 /ODS/

V diskusi s bezpečnostními odborníky jsme vyhodnocovali bezpečnostní situaci, která se týkala mně, mého okolí, jak soukromého, tak pracovního a na základě těchto poznatků se několikrát stalo, že bylo identifikováno nebezpečí, bezpečnostní hrozba. Mohlo dojít k tomu, že kombinací nedorozumění a služební horlivosti bylo někde postupováno tak, jak postupováno být nemělo. To já připouštím.

Václav MORAVEC

Konstatoval v uplynulých třech dnech premiér Petr Nečas. Až včera poté, co vzal soud , Okresní soud v Ostravě Janu Nagyovou do vazby, se premiér omluvil za pochybení. Není chybou, že mají, ať už TOP 09 i LIDEM v rukách vlastně premiéra? Neměla by si ODS tu věc ještě vyříkat a asi se sejít na další mimořádné výkonné radě před tím dnešním koaličním jednáním?

Martin KUBA

Mimořádná výkonná rada je jistě řešením. Pan premiér se vrací dnes z Varšavy. Je svolána koaliční schůzka. Já se, jakmile se vrátí, s ním určitě budu spojovat, jaké další orgány strany zvolíme. Na té výkonné radě skutečně my jsme pracovali, a také to v tom usnesení bylo, s informacemi, které jsme v té chvíli měli k dispozici. Dnes jsme opravdu všichni vystaveni tomu, že se v hodinách a dnech ty informace mění, takže všichni na výkonné radě se shodli na tom, a zatím je svolána na úterý ráno, že budeme pracovat s dalšími. Ale jsme připraveni ji eventuálně svolat v jakýkoli čas.

Václav MORAVEC

Je možné, že by se konala ještě dnes? Protože z některých regionů zaznívá, že postup premiéra není adekvátní a že by některé regiony už mu vlastně nedaly teď podporu, když mu ji dávaly v pátek.

Martin KUBA

To hlasování, které tam bylo, nebylo jednotné. On to pan premiér říkal na tiskové konferenci. Bylo to zhruba dvě třetiny ku jedné třetiny. Já musím říct, že celý včerejší den a celý dnešní dopoledne komunikuji se zástupci regionů. ODS je skutečně stranou, kde já od začátku, co jsem byl zvolen, tvrdím, že musí být slyšet hlasy členské základny, regionů a to rozhodování musí být na stranickém fóru. Takže my jsme připraveni ty věci řešit, řešit je jako zodpovědná strana, přinést této koalici...

Václav MORAVEC

Může se ještě dnes sejít výkonná rada?

Martin KUBA

Je to možné. Byť možná nepravděpodobné. Spíše bych viděl nějaké jednání grémia, eventuálně následně jednání výkonné rady.

Václav MORAVEC

Ještě před tou koaliční schůzkou.

Martin KUBA

To asi nebude možné, protože ta schůzka je v devět hodin. Já teď přesně nevím, v kolik se vrací pan premiér. Já se s ním velmi pravděpodobně budu spojovat tak, abychom byli schopni tu situaci řešit uvnitř strany. A ODS je na to připravena a na té výkonné radě to všichni deklarovali.

Václav MORAVEC

Bohuslava Sobotko, pravděpodobně pokračování stávající koalice bez premiéra Petra Nečase nebo předčasné volby?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

To, co se odehrává, je velký skandál, je to velká ostuda pro Českou republiku. A bohužel nejenom doma, ale také v zahraničí. Protože jsme vnímáni v zahraničí skrze právě tuto vládní aféru, která zasáhla nejbližší okolí předsedy vlády. Já jsem přesvědčen o tom, že my tady nemůžeme vystupovat jenom jako komentátoři, kteří glosují tu situaci, ale měli bychom jasně jednat. Sociální demokracie jedná. My jsme vyzvali už na konci minulého týdne předsedu vlády, aby rezignoval na svoji funkci. Nedokážeme si představit, že by v této souvislosti usiloval o to, aby vládu dále vedl.

Václav MORAVEC

Zatím o to usiluje. Rezignovat nehodlá.

Bohuslav SOBOTKA

Na základě vystoupení předsedy vlády v pátek v Poslanecké sněmovně, které já pokládám za neuvěřitelné a premiér tam bohužel předvedl absolutní nedostatek sebereflexe, tak sociální demokracie už v pátek dopoledne podala žádost na hlasování o vyjádření nedůvěry vládě. Předpokládáme, že to hlasování by se mělo odehrát v úterý a vyzýváme všechny poslance a poslankyně ve sněmovně, aby se k tomu našemu návrhu připojili. Pokud shromáždíme 101 hlasů, pak bude vládě vyjádřena nedůvěra.

Václav MORAVEC

Kolik jich máte teď těch hlasů?

Bohuslav SOBOTKA

My jsme zatím absolvovali jednání se zástupci klubu KSČM. Víme, že komunisté budou hlasovat pro. Zaznamenal jsem vyjádření poslanců Věcí veřejných, kteří tento návrh podpoří. To znamená, to množství hlasů se teď pohybuje někde přes 90 hlasů na půdě Poslanecké sněmovny. A nepochybně rozhodnou poslanci nezařazení nebo poslanci z vládních stran.

Václav MORAVEC

S Karolínou Peake jste jednal, když ona říká, že lidsky si nedovede představit, že by strana LIDEM byla ve vládě, kterou by po tom všem, co jsme zažili i včera, vedl premiér Petr Nečas, pokud správně interpretuji...

Karolína PEAKE, předsedkyně strany, místopředsedkyně vlády /LIDEM/

To interpretujete trochu po svém, Václave.

Václav MORAVEC

Počkejte, tak mi to řekněte po vašem.

Karolína PEAKE

Tak neříkala jsem nic jiného, že je tady určitá otázka politického vkusu. Já jsem od pátku s Petrem Nečasem...

Václav MORAVEC

Promiňte, ale vy jste schopna být ve vládě, kde bude nevkusný premiér?

Karolína PEAKE

No já čekám v první řadě na to, že se k tomu nějak postaví ODS, která, jak říká pan ministr Kuba, bude jednat. My budeme dneska jednat jak s ODS, tak s TOP 09. Stejně tak bude jednat v pondělí nebo v úterý strana LIDEM a zaujmeme k tomu nějaké stranické stanovisko. Já říkám pouze v obecné rovině, že každý politik, každá politická strana musí umět vyhodnotit politickou odpovědnost za to, co se v tu chvíli děje a já očekávám od ODS, že nám dnes večer sdělí, jak se k tomu hodlá postavit.

Bohuslav SOBOTKA

Vládní strany mají prostor, aby ten problém vyřešily do úterý. Já si myslím, že je nepřijatelné, aby Česká republika a občané byli rukojmími této aféry a neschopnosti vládní koalice ji vyřešit. Vy jste teď na tahu, do pondělí máte možnost problém vyřešit. Pokud ho nevyřešíte do úterního rána, pak v úterý bude hlasovat Poslanecká sněmovna. A má smysl, pane redaktore, abychom jednali s vládními stranami v úterý, protože ten prostor na rezignaci premiéra a odchod vlády je do zahájení schůze Poslanecké sněmovny, kde se bude hlasovat o vyjádření nedůvěry vládě. Ale současně také říkám, a já sleduji ty spekulace v médiích, představa, že odejde premiér, že odejde tedy špinavý Petr Nečas, zůstane tady čistá ODS, která bude pokračovat tedy ve vládě s ostatními pravicovými stranami, myslím si, že to není reálná představa. My jsme tady na začátku viděli, jak vypadá Poslanecká sněmovna. Tam jsou dneska strany, které nikdo nevolil. Tam je dneska celá skupina nezařazených poslanců, kteří si možná nepřejí nové volby. Ale v tomto prostředí sestavovat příští vládu, to si vůbec nedokážu představit, k čemu by taková vláda mohla být, o co by se opírala, o jak slepenou většinu v Poslanecké sněmovně by se taková vláda mohla opírat?

Václav MORAVEC

Promiňte, pane předsedo, ale to bylo i v minulosti, když vy jste také vládli...

Bohuslav SOBOTKA

Ne. Ne. Sociální demokracie, pokud v minulosti vládla, tak vládla vždy na základě koaliční smlouvy a dohody politických stran a na půdorysu vládní koalice v tom minulém volebním období jsme vykonali celý čtyřletý mandát. Ale to, co já vidím dnes v Poslanecké sněmovně, to rozbití struktur v Poslanecké sněmovně, ukazuje, že sestavit smysluplnou vládu je téměř nemožné. A já bych byl velmi nerad, kdybychom se potáceli do voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce s nějakou vládou, která by se opírala o netransparentní podporu v Poslanecké sněmovně.

Václav MORAVEC

Promiňte, ale je to, pane předsedo, varianta. Pojďme si teď rozebrat...

Bohuslav SOBOTKA

Je to varianta, kterou sociální demokracie jednoznačně odmítá. Proto jsme také navrhli krok B po vyjádření nedůvěry vládě a ten krok B se jmenuje rozpuštění Poslanecké sněmovny, shromážděme 120 hlasů, rozpusťme sněmovnu a otevřeme cestu k novým volbám.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/

Ale těch 120 hlasů nemáme a je zapotřebí si uvědomit, a právě proto Věci veřejné volají po svolání komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, protože jestliže Vojenské zpravodajství tady dělalo zjevně politickou práci, tak je zapotřebí se ptát jako kupříkladu na otázku diskreditace pana Daňhela v kauze CASA. A ten problém je mnohem hlubší. A dotýká se především pana Kalouska a paní Parkonové.

Václav MORAVEC

Teď mi dovolte, abych právě rozčlenil tu naši diskusi, která nás čeká v následujících zhruba šedesáti minutách, na jednotlivé části toho příběhu. A začneme právě u toho nejdůležitějšího. Vojenského zpravodajství a toho, co i Ivo Ištvan jako olomoucký vrchní státní zástupce říkal. Protože víme, že se Milan Kovanda přiznal, tedy jednu z největších politických krizí v polistopadových dějinách České republiky odstartovala právě problematika špehování lidí z okolí premiéra a věci, které zadávala Jana Nagyová jako šéfka kabinetu.

ČT 1, 17. 6. 2013, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme