Schwarzenberg: Nebuďme otrávení, přijměme odpovědnost

Dobré i špatné věci z minulých let zhodnotil ve svém Tříkrálovém projevu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na setkání s novináři v pražském Obecním domě.

6. 1. 2014

Vyzval k odpovědnosti, a k obraně svobody, jako to dělali i naši předkové. Nebezpečí přicházelo v různých dobách a v různých formách. A je tu i dnes,“ podotkl.

Upozornil, že loni došlo k politickým událostem, kdy někteří došli ve výkladu právního řádu až na hranici oprávnění. Nejvíc varující je to, že tyto „zřetelné náznaky nedemokratického jednání“ společnost příliš nepobouřily. Společnost by proto neměla setrvávat v „otrávené netečnosti“.

Ekonomickou krizi podle něj nevyřeší „finanční kejkle, ale úsporný režim a práce“. Musíme pracovat a na čas se trochu omezit, vyzval a dodal, že politickou krizi nevyřeší populisté.

 „Náš problém se jmenuje krajně nejistá budoucnost a jeho řešení je probuzení rozumu a morální obroda,” dodal Schwarzenberg.

„Máme důvody pro kritiku kde čeho – politická scéna nestojí za řeč, chování leckterých představitelů elit je pobuřující a nikdo to nepranýřuje, pokud se mu to zrovna nehodí do krámu,“ prohlásil Schwarzenberg.

Po Nečasovi vládne bezčasí, řekl Kalousek

„Ano, máme důvody ke kritikám, ale v žádném případě nemáme právo nevidět, přehlížet a umenšovat pozitiva,“ dodal šéf TOP 09. „Naše země se za posledních 25 let také pozitivně proměnila,“ zdůraznil.

Podle prvního místopředsedy TOP Miroslava Kalouska Schwarzenberg vystihl to, v jakém stavu se nachází česká společnost. „Říká tomu otrávená netečnost. Varuje před tím a snaží se mobilizovat věci, jako je odpovědnost, disciplína a rozum. Máme skutečně ve společnosti jakési bezčasí. To není nečas. Ta lhostejnost je nebezpečná, mohla by vést k tzv. postdemokratické době,“ prohlásil v nedělní Partii televize Prima.

Kalouska také zaráží lhostejnost, s jakou lidé přijímají skandální projevy za hranou demokracie. „Z hledání něčeho jiného, dokonalejšího, než je demokratický systém, vždy roste velký politický průšvih,“ tvrdil Kalousek. „Všechny tři strany, které skládají už tři měsíce vládu, se významným způsobem profilovaly na kritice minulých poměrů, tvrdily, že ví jak na to, že mají recept, že mají připravené lidi. Po třech měsících všichni cítí jen rozpaky, ukazuje se, že nevědí jak na to, a ani na to nemají lidi,“ dodal.

Kalousek nevidí žádný důvod, proč prezident dosud nejmenoval nového premiéra. „Pan prezident se velmi snaží intervenovat. Od prvního okamžiku, co se ujal úřadu, dával najevo, že mu záleží, aby převzal fakticky co nejvíc mocí, které přísluší Sněmovně a vládě. Já osobně jsem zásadně proti takovým tendencím,“ zdůraznil. Podle něho si za to ČSSD, ANO a lidovci mohou sami. Kalousek obhajoval úspornou ekonomickou politiku, kterou prosazoval Nečasův kabinet, kde byl ministrem financí. Právě kritika jeho politiky, která podle kritiků podvázala v Česku ekonomický růst, tvořila podstatnou část volebních programů stran, které uspěly ve volbách.

Kalousek poukázal na to, že jsme svědky evropského unikátu. Odbory, které by měly být nadšené z toho, co všechno chce budoucí vláda dotovat, realisticky poukazují, že na tak rozsáhlý program budou chybět peníze.

Podle Kalouska ale může česká ekonomika těžit právě z výsledků úsporných opatření vlády, jíž byl členem „Máme důvěru zahraničních investorů, půjčujeme si na nízké úroky. Kdybychom si půjčovali za úroky, které musí platit například Polsko, znamenalo by to pro státní pokladnu navíc výdaje ve výši 34 miliard korun,“ uvedl Kalousek.

(nig, val, jon)

Právo, 6. 1. 2014, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme