Schwarzenberg: Na Šumavě se vede pseudonáboženská válka

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

2. 8. 2011

Do sporu kolem kůrovce na Šumavě se vložily politické strany. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přirovnal situaci k pseudonáboženské válce. A stejně jako šéf ČSSD Bohuslav Sobotka požaduje svolání debaty u kulatého stolu. Aktivisté však podmiňují ukončení blokády zastavením kácení. Správa národního parku pak chce jednat, ale zatím bude kácet dál. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS má momentálně dovolenou, ze které se vrátí 10. srpna. Ve čtvrtek se nicméně zúčastní schůze Senátu. Jak ve vysílání Rádia Česko řekl místopředseda výboru pro životní prostředí za ODS, poslanec Tomáš Úlehla, také on vítá debatu o kůrovcovém problému. Ale v dosavadním boji proti kůrovci nejde dělat zásadní změnu.

Hostem Stalo se dnes je už citovaný iniciátor svolání kulatého stolu o šumavském národním parku, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, dobrý večer, pane ministře.

Dobrý večer.

Řekněte, v čem vidíte prvky oné pseudonáboženské války o kůrovce na Šumavě?

Poněvadž obě strany kážou pouze svojí pravdu, považujou tedy diskusi, debatu za zbytečnou. Musí se prosadit pouze jejich víra a to je pseudonáboženství.

Ekologové se chtějí posadit za jednací stůl, jen když se přestane s kácením postižených stromů. Vidíte, vidíte tedy reálně výsledky té plánované schůzky národního parku a ochránců přírody?

Podívejte se, pochopitelně. Když se má jednat, tak musí být to jednání o něčem. Když mezitím se bude vesele kácet, o čem mají potom jednat? To nemá smysl. Podívejte se, já jsem sám starej lesník, kdyby to bylo na jaře, tak by to byla jiná věc. Teď jestli se kácení přeruší na nějakej čas, tak by se mohlo jednat. Ale říci, já se posadím ke stolu, budu jednat, ale mezitím tam budou naplno pracovat, prostě je pochopitelný. Myslím, že by se měli přestat blokovat, přestat demonstrace tam a přestat kácet a posadit se ke stolu. Prostě každý musí něco ustoupit, aby jednání mělo šanci. Když, když neustoupí žádný, tak není možný jednání. Rozumíte, musí oba ustoupit. To je základ každého jednání.

Pane ministře, proč jste přišel s iniciativou právě vy a právě v tuto chvíli?

Poněvadž mě taky spousta našich znění naštvalo tohle jednání, myslím, že to nedůstojné demokracii, když támhle se na jedné straně demonstruje a policie tam zasahuje, že Šumava je příliš vážná věc, abychom tady prosadili své plány bez ohledu na vědecké názory. Poněvadž což je pro mě opravdu na pováženou, že dnešní vedení národního parku prostě jako začátek svého jednání bylo, že vědeckou radu z velké části pustila k vodě a prostě nechtěli slyšet věc. To jenom, pak je to trošku obtížné.

Prostě... ano.

Jak jsem to přirovnal, já nevím, jestli jste slyšel, co jsem tam měl při té tiskovce, prostě opravdu je to, jako kdyby ředitel nemocnice svým zaměstnancům řekl: ode dneška je jenom jeden způsob léčení přípustný. Všichni primáři, lékaři, docenti, kteří jsou jiného názoru, ať odejdou. Já to zvládnu s mými lékaři a bude se pouze léčit dle postupu, který já jsem nařídil. Asi byste také...

Jedním z problémů, promiňte... ano.

A Šumava je nemocná, ale říci, že jediný postup je správný, to jakýsi dotyčný není ani lékař, není v tom případě ani vzdělaný lesník, ani odborník na životní prostředí. Rozumíte, to prostě administrativní opatření bez ohledu na vědecké názory je podle mého názoru poněkud pochybné. Nicméně samozřejmě pač já jsem sám starej lesník, jisté argumenty a důvody a taky motivy těch lesníků, kteří se teď staví za kácení, naprosto rozumím. Vždyť já jsem sám bojoval s kůrovcem leta letoucí, trošku tu problematiku znám. Ale něco jinýho je slyšet v hospodářském lese nebo v národním parku.

Rozumím.

A v celém ročním období to je, to jsou komplikované otázky. A to se musí probrat.

Náš čas se pomalu nachýlil, rozumím, ano.

Ale to není lehká otázka. Ty lidi si to vždycky chtějí zjednodušit a rázné řešení bez ohledu na něco, no, tak to ztroskotá a pak se Šumava ničí.

Tak to byl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Hostem byl v našem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu. Děkuji za váš čas a na slyšenou.

Na slyšenou.

David Šťáhlavský

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 2. 8. 2011, Pořad: Stalo se

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme