Schwarzenberg: Kdo dělá jen líbivé věci, vede zemi do záhuby

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

5. 10. 2013

Na propagačních materiálech TOP 09 vystupujete jako agent 009. Koho chcete v České republice zachraňovat?

Naši zemi.

Ona je ohrožena? Zvenčí, nebo zevnitř?

Vždycky jsme byli největším nebezpečím sami sobě. Nikdy jsem se nebál našich vnějších nepřátel tolik jako nás samotných.

Prosím, specifikujte to. Kdo je v říjnu 2013 naším největším vnitřním nepřítelem?

Když se zamyslím nad tím, že nejvyšší úředník tohoto státu, kancléř prezidenta pan Mynář, není schopen dostat prověrku a stáhl žádost o její vystavení a nejbližší prezidentovi poradci pracují pro ruské firmy, tak z toho mám jisté obavy.

Tím chcete říct, že největším nebezpečím pro Českou republiku je okolí hlavy státu?

Nevím, jestli největší, ale tyto okolnosti mě znepokojují.

V tom případě vám musím sdělit, že valná část občanů si myslí, že tím hlavním nebezpečím pro ně byla Nečasova vláda a jmenovitě její ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Proti němu se vede velmi tvrdý boj, který už je na hraně. Označují ho za zloděje, přitom mu nikdo nic nedokázal, to jsou velmi podpásové údery. Kalouska zastaví leda semafor, ne ti pánové, co si ho dávají na poutače.

Jenže nejde o zemanovce a politický boj. Miroslav Kalousek se stal symbolem všeho zla i pro běžné občany. Čím si to vysvětlujete?

Štve se proti němu dvacet let. Kalousek je nejvíc pomlouvaným člověkem v zemi, aniž by kdo měl v ruce jediný důkaz. To je svinstvo, a proto ho tak bráním.

Dovolím si nesouhlasit. Lidem nejde ani tak o osobu Miroslava Kalouska, ale o politiku, kterou ztělesňuje.

Kdyby se podívali na stav státní kasy před třemi a půl lety, zjistili by, s jakým obrovským deficitem republika hospodaří, jak se zvyšuje státní dluh. Hrozilo, že když se tomu neudělá přítrž, vydáme se cestou Maďarska nebo Řecka. Zavedli jsme tedy v koalici velmi tvrdá opatření. Ne Kalousek, ale celá vláda. A byla úspěšná, dneska máme deficit pod tři procenta. Kdybychom si potřebovali půjčit, dají nám velmi nízké úroky, což je velmi výhodná situace. To je Kalouskovo dílo. Kajícně ale zpytuji svědomí a přiznávám, že v tom spěchu a při vědomí další krize na obzoru jsme to vzali příliš plošně. Jisté skupiny občanů, například důchodci a zdravotně postižení, na to opravdu doplatili. Proto jsme chtěli v rozpočtu na rok 2014 zjednat nápravu, bohužel už jsme to nestihli. Připouštím tudíž, že chybu jsme udělali.

Jenže vy jste udělali těch chyb daleko víc a nedotkly se jen nízkopříjmových skupin. Zdanili jste pracující důchodce, zvedli jste daň z příjmu nad sto tisíc korun, zvedli jste DPH, což zasáhlo všechny.

Z toho plyne, že jsme nikoho nešetřili, neměli jsme protekční skupiny, věděli jsme, že tíhu sanování rozpočtu musíme rozdělit mezi všechny. Samozřejmě na to doplatíme. Pamatuji se, že v noci, kdy se rozdělovala vládní křesla a Nečas nám nabídl finance, sociální věci a zdravotnictví, podíval jsem se na něj, věděl jsem, že to musíme vzít, ale že tím přijdeme o polovinu voličů. Bylo zřejmé, že když máme dělat reformy, šetřit a dát rozpočet do pořádku, většina lidí nebude tleskat. Jde­li ale člověk do politiky jen proto, aby se líbil, vede zemi do záhuby. Musí si musí uvědomit svou odpovědnost a dělat i nepopulární věci.

Vaši úspornou politiku a reformní úsilí bych vám jako pravicové straně vyčítala daleko méně než to, že jste působili velmi arogantně a vůči lidem přezíravě.

Do jisté míry je to pravda. Jak Kalousek, tak já si někdy rádi pustíme hubu na špacír. Mirek je k lidem s IQ kolem devadesáti, kteří se míchají do politiky, arogantní. Na druhé straně bych rád řekl, že ve vládě seděli podstatně nadutější lidé než členové TOP 09. A za nás tam byli vzorně skromní lidé jako pan primář Heger nebo paní ministryně Müllerová. Ale připouštím, já jsem někdy namyšlenej a Mirkovi jdou na nervy hloupí lidé, to je všechno pravda.

I to se dá odpustit, ale nepochopím, jak se straně, která má slušné odborné zázemí, může přihodit takový malér, jako je pětkrát předražený informační systém na ministerstvu práce a sociálních věcí. A občan nestačí zírat, když premiér oznámí, že smlouvu na sKartu vláda ani neschválila a pro stát nevýhodné pasáže do ní propašoval nějaký náměstek, později trestně stíhaný. Proč to po volbách vždycky skončí špatně a rozkradením?

Ne vždycky. A netýká se to jen naší vlády. I velké prosperující firmy zkrachovaly poté, co se pustily do zavádění nových IT systémů. Normální úředník a politik nemá takové znalosti informačních technologií, aby to po všech stránkách ohlídal. Jak známo, i mně na ministerstvu zahraničí utekly jisté peníze, a když jsem na to přišel, zkoumala to naše inspekce a ujala se toho policie. Ta to ale po nějakém čase odložila, protože nebyla schopna odhalit viníka. Prostě věříte někomu, kdo tomu rozumí a vypadá důvěryhodně.

Takže si musíme zvyknout na zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, který týden co týden sděluje, jak se v úřadech a státních firmách mizerně hospodaří? A nejde jen o IT zakázky, ale také o Lesy ČR, armádní nákupy, předražené maturity atd. Kdo má ty miliardy ohlídat, aby se neztrácely?

Lesy ČR jsou předlouhá záležitost.

Právě.

Pamatuju, že když nastoupila Topolánkova vláda, věděl jsem od kolegů, že v této firmě to poněkud smrdí. Varoval jsem před tím nového ministra zemědělství a doporučil mu odborníka, aby mu pomohl se v tom zorientovat. Probrali to, všechno si vysvětlili a po čase mi řekl, že on jako ministr je proti těm bratrstvům kočičí pracky bezmocný. Po pravdě řečeno, spravedlivě si to rozdělili příslušníci různých politických stran, které na pódiu proti sobě strašně bojovaly, ale když šlo o kšeft, bratrsky se podělily.

Nepotvrdil jste touto větou to, co nyní slyšíme v různých formách z úst Tomia Okamury, Andreje Babiše či Miloše Zemana? Totiž že tradiční politika, jež je ve vleku kmotrů, se vyčerpala a musejí přijít silné osobnosti s vizí a odborníky, kteří by to dali do pořádku?

Já jsem stoupencem Winstona Churchilla, který říkal, že demokracie je hrozné státní uspořádání, ale všechna ostatní jsou daleko horší. Takže vláda silné ruky je blbost. Kradlo se tady za starého režimu.

I za první republiky.

Já si pamatuji tenhle popěvek (zpívá): „Nade Hradem, pode Hradem, kradu, kradeš, krade, kradem. A to je ta republika od tatíčka Masaryka.“ Předseda agrárníků Švehla, na adresu svých straníků uvedl, že když jsou u koryta, tak aspoň ať tolik nemlaskají. V 80. letech minulého století jsem žil v Rakousku a byl jsem na nějaké konferenci provozovatelů pil. Seděl jsem vedle nějakého velkopodnikatele z Dolního Rakouska, který mi vyprávěl, jak to má v jižních Čechách všechno podplacený, že svým mercedesem ani nemusí jezdit přes oficiální přechody a že mu jsou všichni k službám. Díky čemuž si vybudoval obrovský podnik. A pak se na mě obrátil a podotkl. „Vy jste tam taky něco vlastnili, že?“ Tak jsem mu řekl, že přesně ty revíry, o nichž mluví, byly naše. Takže takhle se kradlo za komunismu. Jenže tehdy neexistoval svobodný tisk, který by to uveřejnil, všechno zůstalo pod pokličkou.

Teď ho máme, všechno se dokola uveřejňuje, ale nic z toho, krade se pořád dál.

To bych nesouhlasil. Za velkou zásluhu naší vlády považuji, že uvolnila ruce státnímu zastupitelství i policii. Že to teď zase někdy přehánějí příliš teatrálními akcemi, to je fakt a jde mi to na nervy, ale začalo se konat, to nikdo nemůže popřít.

Miloš Zeman slíbil, že bude prezidentem aktivním, ovlivňujícím zákony a běžný chod politiky. Možná i díky tomu nad vámi vyhrál. Teď se ukazuje, že lidé jsou spokojení, naposledy například s tím, jak se vložil do situace na Ostravsku. Jak to vnímáte?

Ale jo, to není těžké prodat. Když se ovšem nad tím zamyslíte, tak víte, že prezident v tom nemá žádnou kompetenci, že přebírá funkci premiéra.

Půjde v předčasných volbách o to, zda příští vládu povede Miloš Zeman například prostřednictvím Michala Haška a dalších svých příznivců v ČSSD?

Ano, o to ve skutečnosti jde. Je očividné, že Miloš Zeman si už podmanil sociální demokracii, komunisté budou samozřejmě pro prezidentský systém. V těchto volbách nebudeme hlasovat o tom, jestli se bude vládnout trochu víc doprava, nebo doleva, ale o změně systému.

Je­li váš pohled pravdivý, pak logickým protitahem by byla velká koalice ČSSD a TOP 09. Uvažujete o ní?

Takovou vládní koalici nebudeme moci utvořit, neboť prezident Zeman zakázal ČSSD jít s TOP 09 do vlády. Nikdo ze socanů proti tomu neprotestoval, jeho příkaz akceptovali. S kým tedy máme dělat koalici? S ODS, která se den co den scvrkává? S lidovci, kteří se do sněmovny možná ani nedostanou?

Zbývá Andrej Babiš a jeho ANO.

To by musel dosáhnout opravdu velkého vítězství, abychom s ním mohli vládnout. To taky nevím. Všechno je pouhá iluze. Bohužel to jsou volby, kdy my jsme opozice, a je rozhodující, jestli naše strana uspěje, nebo ne.

Proč rozhodující? Je snad nějaký důvod obávat se čtyř let levicové vlády, které nás podle předvolebních průzkumů čekají?

V tomto případě ano. Když jsem žil na jih a na západ od naší země, tak jsem měl se sociálními demokraty výborné vztahy. Tady to tak necítím, taky to je úplně jiná sociální demokracie. Většina jejích členů buď byla v KSČ, nebo se k ní v 90. letech oportunisticky přidali. Třeba Paroubek a Zeman, kteří byli původně myšlenkově úplně jinde. V ČSSD ale viděli politickou šanci, v ODS u Klause už neuspěli, tak hledali alternativu. Naše sociální demokracie není ideově úplně ukotvená a v tom vidím jisté nebezpečí. Do toho vakua totiž mohou proniknout jiné myšlenky. Nedovedu si například představit, že by v západní Evropě existovala sociálnědemokratická strana, která by podpořila přechod k autoritativnímu režimu.

Je TOP 09 s podporou Starostů připravena na čtyři roky v opozici?

No samozřejmě, dávno. V politice to tak chodí. To mi vůbec nevadí. Ačkoliv… Jeden velmi zajímavý německý sociální demokrat Franz Müntefering, báječný chlap, který si teď vzal o 40 let mladší ženu, před dvěma lety pravil: „Opozice? To je na hovno.“

Kateřina Perknerová

Brněnský deník, 5. 10. 2013, rubrika: Události, str. 13

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme