Schwarzenberg: Každá strana se musí se svými ministry vypořádat sama

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

11. 5. 2011 | 22:00

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Měsíc bylo ticho po pěšině a vypadalo to, že vláda nějak svoji krizi rozdýchala. Dnes se ukázalo, že je všechno jinak. Radek John, předseda Věcí veřejných, oznámil svoji rezignaci na post vicepremiéra, protože podle něho není možné v Nečasově kabinetu bojovat proti korupci. Věcem veřejným tak zůstanou ve vládě jen dva lidé. A otázka je, může koaliční vláda za takových okolností vůbec existovat? Zjistíme to v Událostech, komentářích.

Ve studiu Událostí, komentářů vítám i vaše dva koaliční partnery. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Dobrý večer. A také čerstvý předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura. Dobrý večer.

Zbyněk STANJURA, nový předseda poslaneckého klubu strany /ODS/

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Stále je s námi také Vít Bárta, poslanec za Věci veřejné.

Vít BÁRTA, poslanec /VV/

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Tady ve studiu vás slyšíme, pane poslanče. Pánové, Věci veřejné po vás, koaličních partnerech, po TOP 09 a ODS, něco chtějí. Část z toho jste tady slyšeli v rozhovoru s Vítem Bártou. Jste ochotni to splnit, pane předsedo Schwarzenbergu?

Karel SCHWARZENBERG

Jak jste se sám teď snažil z něho dostat jasné odpovědi, z pana Bárty, tak mně ještě není úplně jasný, co jsou konkrétní požadavky. Za prvé. Za druhé nesmíme zapomenout, že sestavení vlády je otázka na premiéra, nikoliv na předsedu jedné z koaličních stran. Je to premiér, který určuje členy vlády a navrhuje prezidentovi ke jmenování. Tudíž já se k tomu zajisté vyjadřovat nebudu, poněvadž nebudu zasahovat do pravomocí premiéra.

Martin VESELOVSKÝ

Mimo jiné v koaliční dohodě vás tří vládních stran je napsáno, že důležité kroky jsou činěny po vzájemné dohodě minimálně předsedů koaličních stran.

Karel SCHWARZENBERG

Samozřejmě. My jsme se o této věci ještě nedohodli. Čekám taktéž na návrhy pana premiéra, poněvadž je to jeho první odpovědnost.

Martin VESELOVSKÝ

Rozhodně. Pane předsedo poslaneckého klubu, vám je jasné, co chtějí Věci veřejné?

Zbyněk STANJURA

Tak já jsem z odpovědí pana kolegy Bárty pochopil, že kladou důraz na reformní úsilí této vlády a na to, abychom se shodli na harmonogramu a na termínech, kdy jednotlivé zákony, včetně těch, které mají pomoci v boji proti korupci, budou předkládány. My jsme se dneska dohodli, že se budem pravidelně potkávat každou středu a budem mít jakoby věcnou agendu, budeme se zabývat jednotlivými návrhy zákonů. A pokud jsem to pochopil dobře, tak určitě na to jsme připraveni a budeme na ta jednání chodit a budem se snažit ty zákony dotáhnout do takového stavu, aby je mohla projednat vláda, mohly se poslat do sněmovny a tam, aby pro ně koaliční poslanci mohli hlasovat.

Martin VESELOVSKÝ

Pane poslanče Bárto, to všechno, o čem se bavíme, o tom, co by chtěly Věci veřejné nebo k čemu jaksi směřujete, je to jedna z podmínek, abyste podpořili vládu v tom slíbeném červnovém hlasování o důvěře?

Vít BÁRTA

Jednoznačně já potvrzuji slova jak pana předsedy, tak pana předsedy poslaneckého klubu v tom, že za prvé pan premiér je ten, který je určen ústavou k tomu, aby navrhoval.

Martin VESELOVSKÝ

Pane poslanče, já se omlouvám, nemusíme tady znovu opakovat ustanovení z Ústavy České republiky. Prosím, řekněte mi, to všechno, o čem tady spolu mluvíme, je to podmínka pro to, aby Věci veřejné, respektive jejich poslanci hlasovali pro důvěru vlády Petra Nečase v červnovém hlasování?

Vít BÁRTA

Jak reformní zákony, tak ty opatření v boji s korupcí, ty garance, o kterých jsme tady hovořili, jsou jednoznačně všechno podmínky, abychom zvedli ruku pro důvěru vlády. Jednoznačně.

Martin VESELOVSKÝ

Pánové předsedové, oba dva, jste si vědomi toho, co Radek John a Vít Bárta říkají, že děláte špatně, abych citoval, předseda vlády, shodou okolností předseda ODS mluví do složení protikorupčního týmu vicepremiéra Radka Johna, nepracuje se na protikorupčních opatřeních, K9 se už měsíc neschází. Naposledy se sešla 19. dubna a nejsou učiněny ty personální změny ve vládě. Rozumím, ty jsou na Petru Nečasovi. Ale není to výtka na pravém místě? Nemělo se už dávno s těmito věcmi něco dělat, pane předsedo Schwarzenbergu?

Karel SCHWARZENBERG

Popravdě řečeno, co se týká častějšího setkání, my už včera v našem poslaneckém klubu jsme se dohodli, že navrhneme panu premiérovi, aby se K9 setkala častěji, pokud možno týdně nebo každých 14 dní, ale že se to musí stát pravidlem a musí to být jasný termín. To už jsme si v našem klubu usnesli. Že reformní zákony pokračují. Jak známo, dneska jsme prohlasovali aspoň kousek a postupně bude krok po kroku uskutečněn.

Martin VESELOVSKÝ

Věci veřejné mluvily o, řekněme, pomalém kroku schvalování protikorupčních opatření.

Karel SCHWARZENBERG

Samozřejmě. Já vám něco řeknu, přičemž nám musí být jasné, že tento boj bude pro nás nejenom v tomto období naší vlády bude to trvat, nýbrž obávám se, že než tu korupci u nás opravdu omezíme, tak to bude 10 let potřebovat. Tady to vybujelo po dlouhou dobu a než to dostaneme zase zpátky tam, kam to patří, to bude dlouhá práce se všemi zákony, na kterých se pracuje. Samozřejmě to dělá Legislativní rada vlády, to dělá ministerstvo vnitra.

Martin VESELOVSKÝ

Pardon, pane předsedo, že vám skočím do řeči, ale vy jste to slyšel. To byla jedna z odpovědí, které Vít Bárta řekl, že, řekněme, zrychlení protikorupčních opatření, nějaký harmonogram, nějaké pevné závazky k tomu jsou jednou z podmínek, aby Věci veřejné podpořily vládu.

Karel SCHWARZENBERG

Já bych byl s tím srozuměn, nicméně ovšem během tohoto období mohly ty zákony nebo návrhy na zákony z ministerstva vnitra přijít taky častěji a rychleji. Já vím, že připravit zákon je těžší práce, než se čeká, poněvadž se musí spoustu věcí při tom zohlednit. Nicméně něco se podařilo. Ale ten legislativní proces je složitější, než si lidi myslí. My jsme připraveni, když přijde rozumný návrh, projde to Legislativní radou vlády, ihned o tom hlasovat, my to nebudeme zdržovat. My nemáme ovšem v práci našich ministerstvech zrovna tyto opatření.

Martin VESELOVSKÝ

To rozhodně. Pane předsedo Stanjuro, je ODS připravena kývnout na případné personální změny ve vládě?

Zbyněk STANJURA

Tak to je otázka na pana premiéra, on je musí nejprve navrhnout. Tak jak říkal pan předseda Schwarzenberg, po dohodě a po konzultacích s předsedy.

Martin VESELOVSKÝ

Pane předsedo, já se moc omlouvám, vy jste se dnešní volbou stal členem nejužšího vedení Občanské demokratické strany. Myslím, že jste celkem dobrý adresát na to, abyste mi popsal atmosféru uvnitř Občanské demokratické strany, která se týká toho, jestli je možno hrát, řekněme, nějaký škatulata s jednotlivými jaksi personálními posty na ministerstvech či nějaké úplné změny.

Zbyněk STANJURA

Já bych to teda nenazval, že škatulata, škatulata, hejbejte se, to si myslím, že takhle to určitě není a nebude. A nemohu říct, jestli ODS bude podporovat personální změny, když nevím jaké. Já myslím, že to je docela pochopitelné. Takže, bych to určitě nechal na panu premiérovi.

Martin VESELOVSKÝ

Já vám řeknu jednu takovou spekulaci, která je k přečtení například na serveru Aktuálně.cz, že se jedná také o post ministra spravedlnosti, který by případně Věci veřejné, Vít Bárta, předpokládám, bude protestovat, by chtěly mít jaksi ve svém portfoliu. Je to skousnutelné pro ODS?

Zbyněk STANJURA

Já si myslím, že ne. Já myslím, že pan ministr spravedlnosti je hodnocen velmi dobře jak veřejností laickou, tak odbornou a neslyšel jsem žádné věcné výhrady k jeho práci. Takže, si myslím, že ne.

Martin VESELOVSKÝ

Pane poslanče Bárto, řeknete mi svůj komentář k té spekulaci o ministerstvu spravedlnosti?

Vít BÁRTA

Já myslím, že všichni pánové, a já se k tomu přidávám, jasně říkají, že všechny personální otázky vlády jsou jednoznačně a výsostně v kompetenci pana premiéra, a proto já bych považoval za velmi nezodpovědné takovou věc jakkoliv komentovat.

Martin VESELOVSKÝ

To znamená, že popíráte, že by Věci veřejné měly zájem o resort spravedlnosti?

Vít BÁRTA

Já jakýmkoliv způsobem odmítám komentovat personální otázky ve vládě.

Martin VESELOVSKÝ

Když si vzpomenu na dobu před měsícem či měsícem a půl, pane předsedo Schwarzenbergu, tak z úst některých představitelů Věcí veřejných bylo slyšet, že by Miroslav Kalousek, ministr financí, měl odejít z vlády, pokud by měla být, teď cituji slova věcí veřejných "zachována presumpce viny". Toto mi okomentujete jako předseda jedné z koaličních stran? Je to možnost, na které byste byli schopni se dohodnout proto, aby vláda trvala dál i po červnovém hlasování?

Karel SCHWARZENBERG

Za prvé to považuju vůbec za nešvar této vlády, že vždycky se vyžaduje rezignace nějakého ministra z jiné strany. Když tak se každá strana musí vypořádat sama se svými ministry, ale nemá mnoho smyslu, aby se to vyžadovalo od toho druhého. To za prvé. Za druhé, odvolat uprostřed reformního procesu ministra, který je zodpovědný za hlavní část těch reforem, to bohužel škrty a to, to musí dělat ministerstvo financí, by bylo vlastně pohřbení reformního úsilí, poněvadž než sebenadanější člověk by se do toho zapracoval, tak by to trvalo měsíce a měsíce. To by ten proces strašně zbrzdilo. Na každý pád já bych řekl, nevidíme nejmenšího důvodu, aby pan ministr Kalousek odstoupil.

Martin VESELOVSKÝ

Pane poslanče Bárto, stále ještě je, řekněme, nějaká chuť ve Věcech veřejných, aby například Miroslav Kalousek nebo Alexandr Vondra nebo pan ministr Fuksa, ministr zemědělství, odešli či byli přesunuti na jiné resorty tak, jak jste říkali, řekněme, před měsícem a půl?

Vít BÁRTA

Já myslím, že názory Věcí veřejných jsou velmi konzistentní a není zapotřebí v tuto chvíli přilívat, jak se říká, olej do ohně. Nyní je zapotřebí si jasně znova zopakovat, že Věci veřejné pod tlakem třech přeběhlíků z Věcí veřejných a kmotrů byli zbržděni ve svém protikorupčním úsilí. Jasně dneska řekli, že současné garance pro boj s korupcí jsou ze strany této vlády pro Věci veřejné nedostatečné. A všechno ostatní je v rukou premiéra. A jakékoliv přilívání oleje do ohně v tuto chvíli by komplikovalo pozici pana premiéra a to my v žádném případě nechceme.

Martin VESELOVSKÝ

Pane předsedo Stanjuro, dnes oznámil svůj úmysl rezignovat na post vicepremiéra Radek John. Chtěl byste, aby se vrátil do vlády?

Zbyněk STANJURA

Tak už jsme tady řekli asi pětkrát, že je to věc pana premiéra. Já myslím, že pan premiér o tom bude s panem předsedou Johnem ještě jednat. A uvidíme.

Martin VESELOVSKÝ

Jenom, abychom si to, pane předsedo, ujasnili. Já vás netlačím k tomu, abyste fušoval do řemesla premiérovi kabinetu. Já se ptám vás jako jednoho z čelních představitelů ODS, jestli z vašeho pohledu by bylo lepší, kdyby předseda Věcí veřejných byl ve vládě, anebo jestli to z vašeho pohledu je jedno.

Zbyněk STANJURA

Já vím. V obecné rovině je vždycky lepší, když předseda koaliční strany je členem vlády. To je prostě pravda.

Martin VESELOVSKÝ

To znamená, že ODS, když by na to přišlo, by se snažila, řekněme, splnit některé požadavky Věcí veřejných tak, aby Radek John možná ustoupil od svého úmyslu?

Zbyněk STANJURA

Jestli ty požadavky budou, jak jsem dneska slyšel, abychom zrychlili reformní úsilí, tak v tom není žádnej spor. To nejsou ani požadavky jedné strany, já myslím, že na tom shodujeme. Myslím si, že i naši poslanci a naši voliči jsou nervózní z toho, že nám to jde pomalu. Takže, to ani jako neříkám, že bychom někomu ustupovali, to si myslím, že je náš společný zájem, abychom tu práci urychlili. Takže, to já vůbec nepovažuji za to, že bychom někomu ustoupili nebo někomu vyhověli, to já považuji za samozřejmost a že to je náš společný zájem.

Martin VESELOVSKÝ

Tak, pánové, všem třem děkuji pěkně za účast v Událostech, komentářích i za komentář. Hezký večer. Na shledanou.

Zbyněk STANJURA

Na shledanou.

Karel SCHWARZENBERG

Bylo nám ctí a potěšením. Na shledanou.

Vít BÁRTA

Na shledanou.

ČT 24, 11. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme