Schwarzenberg: Jsme na Zemana sami, ostatní jsou oslabení

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg burcuje spolustraníky proti prezidentu Miloši Zemanovi. V boji za „platný ústavní pořádek České republiky“ podle něj dolehla největší odpovědnost právě na TOP 09 a Starosty a nezávislé, protože ČSSD a ODS jsou pro střet s prezidentem oslabeny. Svým dopisem rozzlobil představitele těchto stran.

20. 7. 2013

„Kdysi veliká strana ODS, která má nyní podle průzkumů osm procent, je odstoupením premiéra Nečase tak oslabena, že nepředstavuje hybnou sílu české politiky,“ uvedl Schwarzenberg v dopise straníkům a členům partnerského hnutí Starostové a nezávislí.

„Největší politická strana, sociální demokracie, je rozdělena mezi příznivce pana předsedy Sobotky a jihomoravského hejtmana pana Haška,“ napsal. ČSSD proto podle šéfa TOP 09 není schopná zaujmout jednotné stanovisko.

Právu Schwarzenberg řekl, že nechtěl politické kolegy popichovat. „Pouze jsem konstatoval, že toho času nejsou schopni převzít vedoucí roli, protože socdemáci se mezi sebou perou a ODS je v nejhlubší krizi,“ uvedl.

Podle Schwarzenberga se Zeman pokouší změnit parlamentní systém na prezidentský. „Nemůžeme připustit, aby systém parlamentní demokracie byl v tichosti vyhlodán a via facti proměněn v prezidentský systém,“ uvedl.

Připomněl také, že nedávná historie jasně ukázala, kam se mohou státy dostat, pokud politici vycházejí pouze z textu ústavy a ignorují ústavní zvyklosti. Před časem srovnal Zemanovy kroky se situací, která předcházela převzetí moci Hitlerem a Gottwaldem.

„Republika žije ze svých ústavních institucí, tudíž jejich znevážení a zpochybnění je přímé ohrožení státu,“ poznamenal Schwarzenberg.

Kuba: Zanechme žabomyší války

Představitelé ODS se do Schwarzenberga pustili. „Rétorika pana Schwarzenberga odpovídá tomu, že se už výrazně blížíme k volební kampani. ODS není stranou jednoho muže, na rozdíl od TOP 09, která je marketingově i mediálně závislá na svém předsedovi. To TOP 09 by v případě odchodu pana Schwarzenberga skutečně výrazně oslabila, u ODS tomu tak není,“ vzkázal šéfovi TOP 09 místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Přisadil si i místopředseda Tomáš Chalupa. „ODS hájila pravicové konzervativní ideály už v době, kdy Karel Schwarzenberg hájil ve vládě levicovou politiku Strany zelených,“ napsal v prohlášení médiím. „Stojíme před sporem o osud parlamentní republiky. V něm jsme s TOP 09 na jedné lodi,“ dodal.

„Zřejmě se už chystá na spolupráci s novou hybnou silou, kterou je ČSSD,“ glosoval Schwarzenberga předseda senátního klubu ODS Jaroslav Kubera.

Šéf ODS Martin Kuba volil mírnější slova. „To poslední, co nyní pravicový volič čeká, jsou žabomyší hádky mezi ODS a TOP 09. Dnes jsou díky postupům prezidenta oslabeny všechny parlamentní strany a já věřím, že i pan Schwarzenberg cítí, že chcemeli uhájit demokracii proti nájezdům prezidenta, musejí úzce partajní zájmy na čas ustoupit zájmu obecnému a že na takovéhle pošťuchování není vhodná doba,“ napsal Kuba Právu.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek považuje Schwarzenbergova slova za zbytečně silácká. „Je to spíš legrační zápas o to, kdo má větší svaly. TOP 09 se do toho pouští s velkou vehemencí a používá nejsilnější střelivo. Ukazuje se, že ta strana sama neví, jaký bude její další osud po příštích volbách. My silácká gesta neděláme,“ uvedl Zaorálek.

(dan,tin)

Právo, 20. 7. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme