Schwarzenberg: Dopadení Usámy bin Ládina je velký úspěch

Rozhovor s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem

2. 5. 2011 | 22:00

Pane ministře, když jste se dozvěděl o smrti bin Ládina, cítil jste zadostiučinění, že zemřel jeden z úhlavních nepřátel Západu v boji proti terorismu? Já tedy málokdy bych cítil zadostiučinění, když někdo zemře. To je popravdě řečeno, to je mi trošku cizí. Ale je zajisté toto významný úspěch boje proti terorismu. Ovšem tím, že se Al Kajda v posledních letech rozvětvila a vytvořila úplně nové výhonky ve velké části světa, tak se obávám, že jeho smrt sice je konec dráhy zakladatele a symbolu Al Kajdy, ale to neznamená, že je konec této organizace.

Pane ministře, věříte opravdu tomu, že šlo o bin Ládina, byl jste o tom informován třeba i oficiálními diplomatickými cestami od Američanů? Nikoliv. To hned proběhlo všemi médii, tak nebylo potřeba, aby nás oficiálně informovali. Tedy já jsem se to ráno dozvěděl, ale právě normálně přes média. Zajisté je to veliké vítězství Spojených států.

Stálo ale, pane ministře, kvůli smrti bin Ládina v Pákistánu nedaleko vojenské akademie, v naprosto poklidném město, řekněte, stálo za to podnikat invazi do Afghánistánu, invazi do Iráku? V těchto zemích zahynulo mnoho nevinných civilistů i spojeneckých vojáků. Stálo to za to? Tedy to musíme teď odlišit. Irák neměl nic co dělat s Al Kajdou, to byla válka proti Saddámu Husajnovi a jeho velmi teroristickému režimu. Zatím ano, válka v Afghánistánu byla zapříčiněna Al Kajdou. Kdyby Afghánistán byl pouze ovládán Talibanem, který se nesoustředil na akce po celým světě a proti Americe nebo jiným státům, kdyby chtěl vytvořit jenom v Afghánistánu islámský emirát, tak zajisté by tam nikdo nebyl zasáhl.

Pane ministře, je šťastné, že takové prohlášení přichází od jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta, ten výrok o mediální fikci v podobě Usámy bin Ládina? Dá se to brát jako oficiální stanovisko českého státu? Vychází to od spolupracovníků prezidenta. Sám prezident, pokud vím, se přímo osobně nevyjádřil k této věci. Samozřejmě to není oficiální stanovisko České republiky ...

A je to šťastné, to vyjádření? Podívejte se, v Americe taky neškodí, že tam existuje Flat Earth Society, to jsou zastánci názoru, že Země není koule, nýbrž je to plochý ostrov plující v moři. Tak prosím, když pan Hájek ...

Tak podle vás je to na stejné úrovni tedy. Je to na stejné úrovni. Poslouchám to s pobavením, ale s odpuštění, to nikdo i venku nebere vážně jako vyjádření České republiky.

Ale prezident Václav Klaus se k tomu oficiálně nevyjádřil. Nemluvil jste třeba s ním dnes během nějakých jednání o tom jeho postoji, jeho vlastního postoji směrem k této záležitosti?  Ne, my jsme probírali na bezpečnostní radě státu úplně odlišné otázky.

A na bezpečnostní radě státu se k tomu prezident, pan prezident nevyjádřil? Nevyjádřil se k tomu.

Pane ministře tedy, hlava teroristické sítě je useknuta, je na místě vůbec zvažovat, aby se čeští vojáci začali vracet z války proti terorismu? Tedy teď mluvíme o Afghánistánu. Jak jsem již předtím říkal, obávám se, že smrt bin Ládina neznamená konec terorismu, naopak asi teď přijde k nějakému vzplanutí a bude to ještě léta trvat, než tahle hrozba pomine. Dokavad hrozba existuje, tak se jí musíme taky postavit, to je naprosto jasné. Jak se bude vyvíjet situace v Afghánistánu, uvidíme. Jsou tam problémy, to vůbec nepopírám. Ale na druhé straně došlo přece jenom k několika docela pozitivním vývojům, takže já bych řekl, že je dneska předčasné, abychom uvažovali o stáhnutí našich vojáků.

Tak, dnes zasedala bezpečnostní rada státu, k čemu jste dospěli a hrozí nějaké akutní riziko, aktuální riziko České republice teď? Ne, my jsme o tom vůbec nemluvili. Dneska jediný bod bezpečnostní rady státu byla Bílá kniha, kterou předložil ministr obrany.

Vy jste dnes skutečně o situaci, o té události, která tedy se týká zabití Usámy bin Ládina, vůbec na bezpečnostní radě státu nehovořili? Ne, poněvadž fakt, že bin Ládin byl zabit, není bezprostřední ohrožení České republiky. My se zabýváme podstatnými věcmi, ne aktuálními událostmi.

Ano a já se samozřejmě ptám na to, jestli nehrozí nějaké akutní riziko České republice? Jestli jste třeba nemluvili o tom, zda nebudou přijímána nějaká speciální bezpečnostní opatření v tuto chvíli? Co se týká našich zahraničních misí, tak to autonomně udělalo ministerstvo zahraničí, jistá opatření už například udělalo samo velvyslanectví v Islámábádu, dočasně uzavřelo vízové oddělení, ostatní dostali pokyn, aby obvyklá bezpečnostní opatření udělali. Vydali jsme varování cestování do jistých krajin a tak dále. To jsme, můžeme dělat bez, i sami jako ministerstvo zahraničí.

Děkuji za rozhovor. Na shledanou. Dobrou noc přeji.

Daniela Drtinová

ČT 24, 2. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme