Schwarzenberg: Chystám revizi našich evropských ambasád

24. 5. 2011

Karel Schwarzenberg bude zvažovat, jaká velvyslanectví v Evropě by mohl zrušit. Podle něj "nastává čas udělat probírku". Nechtěl ale prozradit, jakých zemí by se chystaný krok mohl týkat. Uvedl pouze, že takové vyjádření by bylo předčasné. "Nemohu říct, dokud to nebudou vědět dotyčné státy. To by bylo vysoce nezdvořilé," dodal.

Schwarzenbergovi vadí, že momentálně má Česká republika málo svých misí v Jižní Americe a v některých částech Afriky. To vnímá Schwarzenberg jako problém. Některé úřady přitom Praha kvůli šetření uzavřela, letos to byla velvyslanectví v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. Zrušila též generální konzulát v indické Bombaji.

O uzavření českých diplomatických úřadů rozhodla vláda, důvodem byly škrty ve státním rozpočtu, které se dotkly i ministerstva zahraničí. Uzavírání velvyslanectví přitom není jediným úsporným opatřením. Černínský palác také propouštěl zaměstnance, šetří i na provozu. Ministerstvo zrušilo české velvyslanectví v Angole či konzulát v kanadském Montrealu.

O rušení zastupitelských úřadů se hovořilo již loni. S názorem, že by některá velvyslanectví v EU Česko mohlo postrádat, přišel prezident Václav Klaus. „Asi se bez toho neobejdeme,“ řekl Schwarzenberg k možnému rušení diplomatických misí.

e15.cz, 24. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme