Schwarzenberg byl za rebely v Benghází

30. 6. 2011

Ministr zahraniční Karel Schwarzenberg (TOP 09) odletěl včera do Benghází k jednání s libyjskými rebely. V kontextu diplomatických zvyklostí to de facto znamená gesto uznání jejich legitimity jako představitelů země.

S ministrem a jeho doprovodem putovala do Libye i humanitární pomoc z Česka. Vláda na ni poskytla dva milióny korun, dalších 550 tisíc korun uvolnila organizace Člověk v tísni.

Zpátečním letem speciálu měli do Česka přiletět vybraní dětští pacienti z libyjských nemocnic k léčení v českých specializovaných zařízeních.

České dary umožní vybavit polní nemocnici v Dafníji lékařskými přístroji, které pomohou s diagnostikou a léčbou dětí i dospělých. Nemocnici, leží 35 kilometrů západně od ostřelované Misuráty a provozuje ji humanitární organizace International Medical Corps (IMC). Zařízení denně přijímá oběti válečného konfliktu.

S ministrem letěl do Libye náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška a šéf zahraničního výboru Sněmovny David Vodrážka (ODS). Ten už při návštěvě ministra spravedlnosti v NTC Mohameda Allagiho před dvěma týdny řekl, že zástupci Přechodné národní rady (NTC), politického orgánu libyjských povstalců, jsou „jedinou alternativou ke Kaddáfího režimu“ a že „je pro nás nezbytné zahájit intenzivní komunikaci s povstalci“.

Premiér Petr Nečas už před tím prohlásil, že Česko zvažuje navázání kontaktů s rebely. NTC dosud uznalo jako oficiálního představitele Libye 21 zemí včetně Německa, Francie, Itálie a Španělska. Dalších deset zemí udržuje s NTC vztahy neformálně. Česko radu zatím oficiálně neuznalo. Kromě hmotné pomoci jí nabídlo „expertní poradenství“.

Paříž přiznala padákové shozy zbraní povstalcům

Francie v posledních týdnech shazovala zbraně na území Libye, aby pomohla povstalcům. S odvoláním na vysoce postavené francouzské zdroje to včera napsal deník Le Figaro. Paříž podle něj do oblasti ležící jižně od metropole za pomoci padáků přepravila ruční granátomety, útočné pušky, kulomety a protitankové střely.

Mluvčí francouzské armády Thierry Buckhard informaci potvrdil. Podle něj Francie z letadel shazovala vybavení rebelům, kteří byli obklíčeni Kaddáfího silami v horách v regionu Džabal Nafúsa. Zbraně Buckhard označil za „vybavení k sebeobraně“.

Agentura AFP s odvoláním na vojenské zdroje uvedla, že Paříž dodávala zbraně rebelům i přes pozemní hranice Libye. Do regionu Džabal Nafúsa tak prý dorazilo na čtyřicet tun arzenálu včetně několika „lehkých tanků“. K této informaci se francouzská armáda nevyjádřila.

ČTK, BBC, los

Právo, 30. 6. 2011, Rubrika: Ze zahraničí, str. 13

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme