Schwarzenberg bude první oficiální kandidát pro Hrad

20. 10. 2011

TOP 09 se jako první strana rozhodla oficiálně nominovat svého kandidáta na post prezidenta. Podle informací HN se tak stane na víkendovém sněmu v Hradci Králové. Do boje o Hrad, který vyvrcholí na začátku roku 2013, vyšle podle očekávání předsedu strany Karla Schwarzenberga. Kandidátem má být i v případě, že se koalici nepodaří prosadit přímou volbu, tvrdí zdroje HN.

„Oficiálním bodem programu navržení našeho kandidáta není, ale tato otázka bude nepochybně otevřena,“ řekl HN místopředseda strany Pavol Lukša.

Předseda TOP 09 přitom dosud podmiňoval svoji účast v boji o prezidentský post tím, že jej budou volit lidé přímo. Zda bude s kandidaturou souhlasit i v případě, že prezidenta budou nakonec znovu volit poslanci a senátoři, on sám zatím neřekl. „Mé rozhodnutí poprvé uslyší delegáti až v sobotu na sněmu,“ řekl Schwarzenberg bez dalšího komentáře.

V případě, že by příští hlavu státu volili zákonodárci, by ale byly šance ministra zahraničí na zvolení minimální. Věci veřejné sice podle všeho nenasadí vlastního kandidáta a spíše se přikloní ke kandidátovi jiné strany, ODS však bude podle všeho prosazovat vlastního člověka. „Zatím jsme o jménu nerozhodli, ale do konce roku bychom chtěli mít jasno,“ řekl HN místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Ostatně i on by se mohl stát Schwarzenbergovým vyzývatelem.

S hlasy sociálních demokratů Schwarzenberg počítat rovněž nemůže a o hlasy komunistů se opřít nechce. Přímou volbu tlačí zejména Věci veřejné, její přijetí ale narazí pravděpodobně u senátorů. Spory se vedou především o to, jaké by měl mít prezident pravomoce.

Vztahy prezidenta Václava Klause a vicepremiéra Karla Schwarzenberga jsou čím dál vyhrocenější. Klaus si nenechá ujít jedinou příležitost na šéfa TOP 09 zaútočit. Schwarzenberg totiž vede stranu, ke které nemá prezident blízko, a navíc je členem vlády, kterou Klaus od jejího vzniku stále za něco peskuje.

Jejich spory však dostanou po víkendovém sněmu TOP 09 zcela nový rozměr. Vedení strany totiž svého předsedu v sobotu oficiálně nominuje na prezidentský post. Klausovy budoucí výpady tak budou od této chvíle vedeny proti muži, který jej může za rok a půl ve funkci vystřídat.

Ostatně jejich poslední pře se týkala věci, která se Hradu bezprostředně týká. Týdeník Respekt popsal příběh policistky, která tvrdí, že si koupila prezidentovu milost. TOP 09 po zveřejnění článku okamžitě oznámila, že chce napříště prezidentské milosti podrobit větší kontrole.

To Klause vytočilo tak, že hodlá TOP 09 napsat káravý dopis s žádostí, ať ho přestanou její politici zlobit. Mimochodem zdravice s tímto textem dorazí na stejný sněm, který Schwarzenberga pošle do boje o Hrad. Politici TOP 09 věří, že je to poslední takto ostrý útok. „Na prezidentského kandidáta se útočí mnohem hůř. A Klaus své útoky neustále stupňuje. I proto jsme si řekli, že už dál nebudeme otálet,“ uvedl jeden ze členů předsednictva s tím, že si nepřeje uvést jméno.

Schwarzenberg má být prezidentským kandidátem TOP 09 i v případě, že se koalici nepodaří prosadit přímou volbu. Až dosud to Schwarzenberg odmítal. „Po pravdě řečeno se toho handlování trochu štítím. Jestli do toho půjdu i za tuto cenu, se však jako první dozvědí delegáti sněmu,“ řekl.

„Učinil by tím šťastnou nejen celou TOP 09, ale naplnil by tak přání velké části občanů,“ uvedl místopředseda strany Marek Ženíšek.

Poslední průzkum agentury SC&C nicméně ukázal, že by jej na Hradě chtělo mít jen 14 procent Čechů. I kdyby Schwarzenberg nakonec kývl, neměl by pro své zvolení dost hlasů. ČSSD i ODS budou stavět vlastního kandidáta. „Aby měl kandidát na prezidenta šanci proti levici, měl by být pro koalici společný. Karel Schwarzenberg dokonce říkal, že si mne dovede na tomto místě představit. Nicméně je to svatá pravomoc TOP 09, koho pošle do boje o Hrad,“ uvedl pro HN místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který si už o nominaci řekl. ODS nicméně jméno svého favorita neoznámila, zájemců ve straně je víc. I Sobotkovi by však pro zvolení chyběly potřebné hlasy.

Nejmenší koaliční strana svého kandidáta podle všeho nenasadí, spíše se přikloní k nominaci jiné strany. „O kandidátech ještě povedeme v koalici diskusi,“ uvedla místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Kdo to bude, by mohly VV oznámit do několika týdnů. „Prioritou je však nadále prosazení přímé volby,“ doplnila Klasnová. Tento návrh však pravděpodobně narazí u senátorů.

Kateřina Eliášová

Hospodářské noviny, 20. 10. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme