Schwarzenberg: Bankovní krize je morální krizí

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

24. 11. 2011

Karel Schwarzenberg, Roman Joch a Tereza Stöckelová byli hosty diskusního pořadu ekonoma Tomáše Sedláčka Interpelace. Hovořilo se o revolucích, také naší sametové. Důležitým tématem bylo téma současné ekonomické a bankovní krize ve světě, o rovnoměrném rozdělení bohatství mezi lidmi.

„Změna systému podstatně zlepší okolnosti nebo život jsou věčné iluze, neboť člověk je ta potvora, která si v každém systému najde možnost jak okrást či oloupit svého bližního, jak si ho podřídit. My jsme prostě potvory,“ uvedl Karel Schwarzenberg.

Ministr zahraničí se shodl s Romanem Jochem, že hlavním viníkem současné krize je nezodpovědné kroky jednotlivých vlád a také nedokonalosti jednotlivých lidí.

„Bankovní krize je především morální krize, zde došlo ke všeobecnému selhání pocitu nějaké odpovědnosti. Roman Jech dobře naznačil, že všechny vlády se chovaly nezodpovědně, abychom získali přízeň voličů, tak pořád přidávaly, ale 99 procent státu to bylo nad to o vydělávaly. Tudíž to zadlužení každého státu stoupaly, Řecko bylo jen extrém, ale dělaly to všechny vlády,“ dodal ministr Schwarzenberg.

„V bankách tuto státní garanci přijali, ale pak, a to mě zaujalo, nebylo to zkušení staří pánové, kteří si všechno rozhodovali a byli opatrní, ale najednou disponovali miliardami pětadvacetiletí kluci a posílali virtuální miliardy a pak se všichni divili, že to vedlo k divným výsledkům.  Moje matka říkala, kdo dává příležitost ke kradení, je stejný jako ten zloděj,“ řekl předseda TOP 09

Karel Schwarzenberg je přesvědčen že dnešní systém není třeba měnit, ale je třeba dodržovat vlastní pravidla, pravidla kapitalismu, ta se podle něho nedodržovala. "Všechny zásady byly popřeny," dodal ministr zahraničí.

Tomáš Sedláček

ČT 24, 24. 11. 2011, Pořad: Interpelace

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme