Rozpočet vědy a výzkumu má příští rok růst, o sumě se povedou jednání

13. 6. 2024

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dostal od vlády úkol navýšit pro příští rok ve státním rozpočtu sumu na vědu a výzkum. Na síti X to napsal ministr pro vědu Marek Ženíšek po dnešním projednání návrhu rozpočtu kapitoly ve vládě. Zda dosáhne 45,1 miliardy korun, jak navrhla před dvěma týdny Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), ale nepotvrdil.

"Shoda je na tom, že rozpočet bude a musí být vyšší oproti současnému. Konečná podoba bude předmětem jednání," řekl ČTK Ženíšek. V příspěvku na síti X zdůraznil, že investice do těchto oblastí jsou klíčové pro budoucí rozvoj a konkurenceschopnost ČR. Navržených 45,1 miliardy by znamenalo o pět miliard vyšší rozpočet, než s čím kapitola hospodaří letos, a současně o 100 milionů méně, než navrhovala rada v dubnu.

Výdaje pro vědu na rok 2026 by měly podle návrhu rady dosáhnout 47,6 miliardy a na rok 2027 celkem 48 miliard Kč, tak jak uváděl dubnový plán. Při tvorbě návrhu rozpočtu na nadcházející období vycházela RVVI ze svých priorit. Mezi ně patří podpora excelence ve vědě, rozvoj lidských zdrojů, transferu znalostí a technologií do praxe, podpora strategických technologií a posilování role institucionální podpory. Celkový navržený objem výdajů pro rok 2025 je o 4,85 miliardy korun vyšší než výdaje pro rok 2024 a o 4,88 miliardy korun vyšší, než je platný střednědobý výhled. Loňský rok vláda schválila rozpočet pro vědu 40,19 miliardy Kč, když RVVI navrhovala 47,8 miliardy korun.

RVVI dlouhodobě upozorňuje na to, že veřejné výdaje na vědu jsou méně než jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme