Putnová: Můžeme postupovat přísněji proti mladistvým delikventům?

Po fotbalových chuligánech řeší vládní politici další problém: čím dál tím agresivnější děti. Brutální napadení dvou vychovatelů ve výchovném ústavu v Králíkách, kterého se dopustili dva mladiství delikventi, přimělo ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), aby se po několika dnech vrátil k nápadu zvýšit právní ochranu učitelů.

28. 3. 2014

O tom, že Chládek chce postavit kantory na roveň policistům, Právo už minulý týden informovalo. Většina ostatních politiků, včetně těch koaličních, se na jeho nápad dívala skepticky. Ministr, kterému podle vlastních slov došla trpělivost, teď doufá, že je králický incident, při němž jeden z útočníků vrazil vychovateli šroubovák do krku, přesvědčil. „Na co ještě budeme čekat? Až budou napadáni a zabíjeni další učitelé? Musíme zpřísnit tresty a zavést vyšší právní ochranu učitelů. Nelze to řešit tak, že dotyčným klukům zakážeme večerníček,“ hřímal Chládek na včerejším mimořádném brífinku před novináři.

Připomněl, že v okolních státech už ochranu učitelů systémově řeší. „Slovensko už má novelu zákona, řeší to Polsko, Německo a Francie, ale Česká republika jen pořád zakrývá oči nad zhoršujícím se klimatem, které neustále potvrzuje Česká školní inspekce,“ prohlásil Chládek.

Vyšší právní ochranu učitelů už soc. dem. jednou navrhovala, ale tehdejší vládní koalice jejich nápad shodila ze stolu. „Chápu, že to není věc, která by tento problém řešila, ale není možné, aby byl učitel napaden při vyučování, a útočníkovi se nic nestalo. Když zavedeme přísnější tresty, někteří jedinci si to určitě rozmyslí,“ tvrdil včera Chládek. Doufá, že se ve Sněmovně najde dost rozumných poslanců, kteří návrh podpoří.

Klaus ml.: Je to čirý populismus

Uvedl také, že ústav v Králíkách osobně navštíví, a vyzval ostatní pedagogy a vychovatele, aby se s případnými problémy s agresívními žáky a chovanci obrátili přímo na něj osobně.

Opozice ale zůstává skeptická. Do Chládka se obul expert ODS na školství Václav Klaus ml., který ministra obvinil, že si na tragickém případu přihřívá mediální polívčičku. „Zaplaťpánbůh tresty v ČR určují soudy, a ne ministr školství. Tresty jsou nastavené přiměřeně, trestat se mají útoky na učitele, na důchodce, na všechny stejně. Zavádět jiný status pro učitele je čirý populismus, zvlášť když agresory jsou čtrnáctiletí pologramotní hoši, kteří nemají trestní odpovědnost,“ řekl ČT Klaus.

Podobně, jen mírněji, mluví poslankyně Anna Putnová, odbornice na školství opoziční TOP 09.

„Právní ochrana je lepší“

Pokud pan ministr mluví o represi, tak já se ptám, jaké tresty to budou. Říká, že je potřeba postupovat přísněji. S tím se dá souhlasit, otázka je, jaké možnosti máme. Trestní odpovědnost je od patnácti let, a to těm hochům není,“ reagovala. „Nechceme přece zastrašovat budoucí agresory, spíš bychom se měli ptát, co pro ně můžeme udělat v rámci prevence,“ dodala. Připomněla, že mnoho mladých agresorů bylo v dětství trestáno a zneužíváno.

Podle Chládka je ale vyšší právní ochrana lepším řešením než posílit bezpečnostní službu ve výchovných ústavech. „Pokud by to neprošlo, budeme to v zákonné normě řešit jiným způsobem. Dáme do těchto ústavů bezpečnostní službu a bude to stát nějaké peníze,“ řekl ministr. O snížení hranice trestní odpovědnosti mladistvých, která je u nás patnáct let, se vede debata dlouhodobě. Podle Chládka by však její snížení neřešilo podobné případy jako ten, ke kterému v Králíkách došlo.

Jan Martinek

Právo, 28. 3. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme