Pospíšil: O rozhodnutí justice v kauze Čapí hnízdo nesmí být pochybnosti

Státní zástupci mají v tuto chvíli den a dvě hodiny na rozhodnutí o obžalobách v kauze Čapí hnízdo. V ní je obviněn premiér Andrej Babiš a někteří členové jeho rodiny. Policie tvrdí, že farma Čapí hnízdo, která je teď v holdingu Agrofert, získala padesátimilionovou dotaci, na kterou neměla nárok.

30. 8. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, bude to tak, pokud se dozvíme, jak státní zástupce rozhodl v kauze Čapí hnízdo, že se začne konečně pracovat?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já doufám, jako právník a bývalý ministr spravedlnosti, že státní zástupce rozhodne tak, že o jeho rozhodnutí nebudou pochyby, ať již v prospěch či neprospěch premiéra Babiše. To znamená, ať již zastaví trestní stíhání, či jej vrátí k došetření anebo podá obžalobu. Opravdu je důležité, aby nebyly veřejné pochyby o tom, že ve chvíli, kdy se jedná o trestní kauze takto významné osoby jako je premiér, česká justice jedná nezávisle a že ze strachu nebo nátlaku, by u jiného občana jinak nejednala. Padni, komu padni, tedy doufám, že i toto pravidlo bude platit pro tak prominentní osobu jako je premiér.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pojďme trošku telegraficky odpovědět na tu otázku, jestli věříte panu prezidentovi, že abolice v případě Andreje Babiše v případě Čapí hnízdo nikdy nebude?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

V případě prezidenta Zemana nic není vyloučené, ohýbání české ústavy je jeho zvykem, a já opravdu prezidentu Zemanovi nevěřím. Když se podíváme i na spor kolem ministra kultury, je tu pakt Babiš – Zeman.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Je nějaká varianta, kterou byste prosazovali v případě, že by Česká republika měla v čele obžalovaného premiéra.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pro nás je velký kvalitativní rozdíl mezi trestně stíhaným a mezi obžalovaným premiérem. To je třeba říci. Já nesouhlasím s panem kolegou Šmardou, že víceméně je jedno, pokud bude premiér obžalován. Pak to znamená, že i státní zastupitelství se domnívá, že dotyčný spáchal trestný čin, nastane soudní hlavní líčení a nastane celá mediální estráda, která bude obrovsky poškozovat pověst České republiky v celém světě. To není normální, aby byl obžalovaný premiér, chodil k soudu a soudci, které on platí z veřejných peněz, rozhodovali o jeho vině či nevině a o tom, jestli půjde na pět až deset let do vězení. Jedna věc je trestní oznámení, pak je otázka obvinění, to je stále v otázce v jakéhosi přípravného řízení, ale obžaloba, to už se takzvaně jede natvrdo.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Zeptám se i Vás, jestli v případě, že státní zástupce řekne: Zastavuji trestní stíhání, protože ten skutek není trestným činem, tak pro Vás to bude věc uzavřená? A skončíte s tím, jak jsem říkala už panu Gazdíkovi, okopáváním premiéra?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Ale my neokopáváme premiéra. My kritizujeme věcně tuto vládu. Ve chvíli, kdy zde bude jasné rozhodnutí orgánu činného v trestním řízení, které bude zdůvodněno a nebudou o něm pochyby, pak ho budeme respektovat. Respektujeme v právním státě rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení. Na druhou stranu, pokud bude podána obžaloba, tak jsem přesvědčený, že má Poslanecká sněmovna, hlasovat o nedůvěře této vládě, aby poslanci, kteří podporují obžalovaného premiéra, museli svým voličům do očí říci: My stojíme za premiérem Babišem, i když je obžalován, i když bude chodit k soudu, i když to bude estráda, která poškodí zájmy a pověst České republiky.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

V případě, že by státní zástupce obžaloval Andreje Babiše a podařilo se vyslovit vládě nedůvěru, tak byly by předčasné volby řešením?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Bylo by to řešení, pokud by dál vládl Andrej Babiš jako premiér, pokud by hnutí ANO nemělo jiného premiéra anebo pokud by Miloš Zeman vytvořil kabinet lobbistů – svých kamarádů. V takovémto případě jsou předčasné volby nejlepším řešením. Ale normálním ústavním řešením by bylo, že by premiér, který je obžalovaný, rezignoval a vítězná politická strana by nominovala jiného kandidáta na premiéra, to je podobná situace v Rumunsku i v jiných státech Evropy, akorát my bohužel díky osobním ambicím pana Babiše to neumíme řešit.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 30.8.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme