Pospíšil: Andrej Babiš dělá Česku mezinárodní ostudu

31. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Za pár okamžiků bude k tématu zneužití médií v České republice zasedat výbor pro občanské svobody. Jaký význam to má? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Projednávání na půdě Evropského parlamentu znamená, že kauza pana Babiše a jeho obrovský střet zájmů přerůstá Českou republiku. Naše partnery v Evropě zajímá, co se v České republice děje a jak pan Babiš využívá svoje média k politické činnosti. Na výboru dojde k jakémusi veřejnému slyšení. Budou tam i zástupci českých médií společně se zástupcem Evropské komise a s mezinárodními specialisty. Otevřou téma zneužívání médií v České republice. Na jednání samozřejmě půjdu. Chci se také aktivně zúčastnit a jsem zvědav, jak bude výbor probíhat, protože to je atypické zasedání. Nebývá zvykem, že by na výboru byli předvoláváni zástupci odborné veřejnosti z konkrétní země a že by se situace v konkrétní zemi takto projednávala.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Kdo sezval hosty a podle jakého klíče? Ve výboru zasedá za Česko europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Udělat toto veřejné slyšení bylo rozhodnutí výboru. Europoslanci dostali možnost oslovit odborníky a pak o tom rozhodlo vedení výboru. Bylo to na rozhodnutí kolegů, kteří s Českou republikou nesouvisí. Dostali z České republiky nějaké typy. Se mnou třeba do Bruselu dnes přicestovala Hana Marvanová, která se zabývá těmito otázkami nezávislosti médií a zneužívání veřejné moci v České republice. Nebude ovšem vystupovat přímo v panelu. Bude tam za odbornou veřejnost. Uvidíme, jak se debata vyvine. Podobu projednávání určuje vedení výboru.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Andrej Babiš se obává, že diskuse v Evropském parlamentu vyzní jednostranně. Nenahrává jeho obavě to, že někdo z médií, které donedávna vlastnil Andrej Babiš, nebyl pozván?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Myslím, že měl být někdo přizván i od něj. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že hnutí ANO má v Evropském parlamentu významné politiky. Má pana místopředsedu Evropského parlamentu Teličku. Má další europoslance. Je teď na nich, aby v té debatě vystoupili a případně druhou stranu hájili. Možnost mají. Šance, aby druhá strana dostala prostor, tady je. Kdyby pan Babiš požádal na čtvrtečním jednání o zastoupení, tak by mu to Evropský parlament umožnil. Když se podíváme na debatu, která se týkala Polska nebo Maďarska a polská premiérka a maďarský premiér požádali o účast, bylo jim samozřejmě vyhověno. Je to tedy spíše na druhé straně, aby do debaty vstoupila. 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Jaké závěry od výboru očekáváte? Jak se promítnou do zásadnějšího jednání na plénu ve čtvrtek? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Je třeba si uvědomit, že jak dnešní jednání, tak čtvrteční nebude mít na pozici Andreje Babiše nějaký velký dopad. Parlament projedná situaci v českých médiích bez toho, že by přijímal usnesení. Vedení parlamentu se rozhodlo, že tento bod bude bez závěrečného usnesení. Bude se tak jednat pouze o politickou debatu. Neměli bychom od toho očekávat, že Evropský parlament může problém Andreje Babiše vyřešit. Toto projednávání diagnostikuje, že kauza Babiš není jenom český problém. Díky tomu, že Andrej Babiš čerpá velké množství evropských dotací, tak to ostatní evropské politiky zajímá. Zvláště europoslance, kteří  jsou ze zemí, které peníze do evropského rozpočtu posílají.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Nesměšují se tady dvě věci, tedy kauza Čapího hnízda, kde ještě závěry vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům ohledně dotace na Čapí hnízdo nemáme a vlastnictví médií, které Andrej Babiš už ale nevlastní? Kde je podstata?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Podstata je o tom, že je Andrej Babiš od počátku svého veřejného působení v obrovském střetu zájmů. O tom také někteří kolegové v Evropském parlamentu permanentně hovoří. Například třeba paní poslankyně Grässle, která je šéfkou kontrolního výboru. Tito lidé permanentně upozorňují na to, že není v Evropě normální, aby vicepremiér a klíčový politik určité členské země byl současně jedním z největších využivatelů evropských dotací a současně vlastnil velké mediální impérium. Kdyby to byl jiný český politik, který nemá obrovské mediální impérium a nemá Agrofert, byť tyto podniky formálně dnes Andrej Babiš nevlastní, ale dál je kontrolní osobou, tak by to Evropský parlament neprojednával. Pro mě jsou nahrávky Andreje Babiše s redaktorem poslední kapka do pomyslného poháru v jeho kauzách. Už se jich nahromadilo příliš. 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Andrej Babiš je vysvětluje tím, že, alespoň co se týká nahrávky, jde o provokaci. To se týká vlastně i jeho projednávání na půdě Evropského parlamentu, že jde o kampaň, která je vedená proti němu. Není to pravda, když víme, že už není členem vlády, že ta média nevlastní?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Je to dál velmi vlivný politik, který se po volbách klidně členem vlády a dokonce i premiérem může stát. Projednávání je na místě. Ten bod jsem neinicioval právě z důvodu, že bude moci Andrej Babiš ve volební kampani evropské projednávání zneužít s tvrzením: „Vidíte, jsem obětním beránkem a otloukánkem nejen Kalouska a Sobotky, ale dokonce i Evropského parlamentu.“ Nedivím se ale německým kolegům, když posílají peníze do bruselského rozpočtu, které pak v podobě dotací plynou do České republiky, že je zajímá, kde ty dotace nakonec skončí. Obavy německých kolegů jsou zcela legitimní. Ti to chtějí projednávat a také to iniciovali v naší frakci EPP v čele právě s CDU s CSU. Debata, která proběhne, pouze problém rozkryje. Nebude nic řešit. Uvidíme, jak se ta kauza bude do budoucna vyvíjet. 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Není to ale naopak, když říkáte, že by Andrej Babiš mohl tímto v předvolebním boj získat i punc mučedníka?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

To se dnes nedá říci. Uvidíme, jak debata proběhne, jak ji Andrej Babiš bude interpretovat. Pro určité voliče může být Andrej Babiš mučedník. Doufám, že si většina občanů uvědomí, že takový střet, jako má Andrej Babiš, dnes žádný jiný politik v jiné evropské zemi nemá. Proto je logické, že to Evropský parlament zajímá. Jako se kdysi zajímal o aktivity italského premiéra Berlusconiho. Evropský parlament považuje nezávislost médií za strašně důležitou v rámci ochrany evropských hodnot. Pokud jeden z klíčových politiků, a je jedno, jestli to je ministr anebo předseda a v zásadě jediný šéf obrovské politické strany, vlastní i část mediálního trhu, tak to je ovlivňování médií. Rozhovory, které byly publikovány, to pouze ukazují. Evropské politiky to zajímá i z důvodu, že je tady nebezpečí ovlivňování médií. 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Dita Charanzová, eurosposlankyně za hnutí ANO, řekla, že europoslanci za TOP 09 ústy předsedy své delegace, tedy Luďka Niedermayera řekli zařazení bodu ano. Tím pádem se na půdě Evropského parlamentu zapojili do předvolebního boje, který by ale měli vést spíše v České republice. Je to tak? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Dita Charanzová je za hnutí ANO. Předpokládám, že bude do poslední kapky krve hájit pana Babiše. Já jsem třeba ten bod zařazovat nechtěl, protože parlament problém vyřešit nemůže. U určitých typů voličů Babišovi může nahrát. Takže jsem zařazení bodu nepodporoval. Dita Charanzová tedy nemluví pravdu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina také? Andrej Babiš projednávání bodu označil za mezinárodní ostudu České republiky, kterou mají na svědomí právě Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina, kteří ostatní europoslance podle Andreje Babiše, kteří o záležitosti nic nevědí, zneužili. Bylo to tak?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Je to mezinárodní ostuda, kterou páchá Andrej Babiš. Ostatní europoslanci, viz třeba němečtí kolegové, velmi bedlivě sledují, co Andrej Babiš dělá. Neplatí teze, že by europoslanci, kteří rozhodli o zařazení bodu, nevěděli, kdo Andrej Babiš je. To není o tom, že někde pobíhá pan Niedermayer a pan Štětina a někoho pomlouvají. To v žádném případě. My jsme iniciátoři nebyli. Chtěli to zařadit němečtí kolegové, kteří velmi citlivě vnímají, kam plynou evropské dotace a jak jsou média pod Andrejem Babišem ovlivňována. Je to evropský problém, který bude projednáván. Ostuda není dána evropskými poslanci ani českými europoslanci za TOP 09, ale Andrejem Babišem. On dělá České republice ostudu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Evropská lidová strana iniciovala zařazení tohoto bodu na program. Manfred Weber, předseda poslanců této strany, řekl, že takový postup není neobvyklý. Dita Charanzová ale tvrdí, že Evropská lidová strana tímto krokem odvádí pozornost od jednoho ze svých členů Viktora Orbána. Ten je pod permanentní kritikou Evropské komise neustále. Kritizuje ho mimo jiné právě i frakce ALDE, jejíž součástí hnutí ANO je.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

To není v žádném případě pravda. V Evropské lidové straně často debatujeme o aktivitách maďarské hlavní vládní strany. Rozumím paní Charanzové, že musí Andreje Babiše omlouvat. Dnes ale není v Evropské unii politik, který by měl tak obrovský střet zájmů, jako vlastník velkého mediálního impéria, vlastník velké firmy a doposud místopředseda vlády. Nedivme se, že ti, co nám platí dotace, to chtějí projednávat. Výmluvy, že to je jedna frakce proti druhé, je pouze snaha zamlžit celou otázku a odvést pozornost. Andrej Babiš bohužel zájmy České republiky poškozuje. 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Jak v Bruselu vnímají to, čím se Andrej Babiš hájí, že udělal vstřícný krok a vydavatelství Mafra převedl do svěřeneckého fondu? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Debata bude probíhat dnes a ve čtvrtek. Pak rád řeknu, jak na to europoslanci reagovali. Teď kladete otázku, na kterou budeme odpověď znát až během čtvrtka. Europoslanci dlouhodobě vnímají největší problém u pana Babiše právě v přijímání dotací. Místo toho, aby se pan Babiš snažil na jasné námitky paní europoslankyně Grässel reagovat, tak o ní prohlásí vulgarismus. To jsou ze strany pana Babiše urážky a určitá hysterie. Na čtvrteční debatu jsem zvědav. Jsem zvědav, jaké budou faktické závěry, byť nebude formálně přijato žádné usnesení. Bude to samozřejmě ostuda České republiky. Jejími autory ale nejsou europoslanci za nějakou stranu. Jejím autorem je pan Babiš a jeho současná situace, která je v Evropě naprosto výjimečná.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Když mluvíte o tom, že europoslance zajímají především dotace, tak není vhodné, než rozjíždět tuto debatu, počkat si na závěry OLAFu ohledně dotace na Čapí hnízdo?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Kauzy pana Babiše se postupně nakupily. Sledují je i zahraniční kolegové. Ti se rozhodli, že už to chtějí projednávat na plénu. Co se týká dotací, bylo možná vhodné, nechat to poté, co řekne OLAF svůj závěr. Okamžitě poté, co vyšly najevo dvě nahrávky pana Babiše a redaktora Mladé fronty o tom, jak se domlouvali na politické konkurenty, tak jsem byl na půdě parlamentu kolegy dotazován, co to je za problém, jak fungují česká média. Ten bod byl v zásadě spontánně vedením naší frakce navržen. 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Když mluvíte o pohledu zahraničních kolegů a to, co musíte vysvětlovat, co se týká dění v České republice, jsou schopni rozlišit nuance mezi tím, jaká je situace médií v Polsku a v Maďarsku a jaká u nás? Na to dost často poukazují europoslanci, kteří nechtěli, aby byl tento bod zařazen.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Je to velký rozdíl. Zatímco Polsko a Maďarsko jsou kritizovány za oficiální kroky svých vlád, tak u nás je to problém jedné osoby. Česká republika je bohužel bita a poškozována kvůli jednomu člověku, jeho střetu zájmů a jeho chování vůči vlastním novinářům. Snažím se všem vysvětlit, že Česká republika nemá takové problémy, že by česká vláda ovlivňovala české soudy, jako se pokoušela polská vláda. Nebo že by česká vláda zasahovala proti veřejnoprávním médiím, což se stalo třeba v Polsku. Nebo že by česká vláda omezovala univerzity jako v Maďarsku. U nás je to bohužel personifikováno vůči jedné osobě.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Vědí vaši kolegové ze zahraničí o Andreji Babišovi například to, čím se hájí, že dal vydavatelství Mafra do svěřeneckého fondu? Že to, co ovládá v oblasti médií, je jen 9,4 % trhu? Nemají trochu zkreslený pohled a mají všechny relevantní informace?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Debata teď bude probíhat na výboru, pozítří na plénu. Je tedy na poslancích hnutí ANO, aby se připravili vůči svým kolegům a tato fakta, o kterých hovoříte, řekli na plénu. Nechť si potom ostatní kolegové z jiných zemí udělají nezávislý obrázek. Pro mě osobně to, že má někdo svěřenecký fond a přímo, formálně a právně firmu nevlastní, ale fakticky ovládá, není řešení. Každý europoslanec si ale samozřejmě může udělat obrázek podle vlastního úsudku. Možná by to poslanci hnutí ANO měli kolegům více vysvětlovat, než pouze vytvářet do médií mlhu, kterou jste popisovala. 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Ve čtvrtek se chystáte také přispět do debaty. Jaké bude vaše vystoupení?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Mé vystoupení bude v duchu toho, že Česká republika je země, kde jsou nezávislá média a nezávislá justice. Že jsme demokratickou právní zemí. Tento problém není problém České republiky, ale pana Babiše. Jednoho politika, který i přes zřízení svěřeneckého fondu, je dál člověkem, který ovládá obrovskou ekonomickou moc. Má obrovskou politickou moc a koncentroval obrovskou mediální moc. To je problém. 

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka

Stojí tato schůze za risk, že se v očích europarlamentu ocitneme na úrovni Maďarska a Polska?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Ten bod jsem zařazovat nechtěl. Teď ale považuju za svou povinnost, obhájit Českou republiku a jasně říci, že nejsme na úrovni Polska a Maďarska. Naše vláda, naše ústavní orgány se chovají demokraticky. U nás je to problém jednoho člověka, jednoho politika. Je jasné, že Evropský parlament to nemůže vyřešit. Pouze chci poskytnout férovou informaci, když jsem o to požádán ostatními kolegy. Je pak na voličích, aby se rozhodli, zda ostuda Andreje Babiš v mezinárodním kontextu ovlivní jejich rozhodování u voleb nebo ne. To si musí rozhodnout sami. Budu hájit zájmy České republiky, ale nebudu obhajovat Andreje Babiše, který má obrovský střet zájmů.

Zdroj: Dvacítka Radiožurnálu, ČRo Radiožurnál, 30. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme