Poslanci pláčou: snížili si platy víc, než chtěli

10. 2. 2011

České poslance zachvátila nervozita. Nikoli však kvůli pomalému tempu reforem nebo snad vinou koaličních sporů.

Zákonodárci si v rámci šetření omylem škrtli více peněz, než původně chtěli. Pro změnu přitom sami zvedli ruku.

„Měli jsme číst pozorněji, je to naše chyba. Přehnali jsme to - a teď bereme nižší platy než kdejaký sekční šéf na ministerstvu,“ naříká Marek Benda (ODS). „Přemýšlím, že si k práci poslance budu muset přibrat ještě další zaměstnání,“ říká, samozřejmě v žertu.

Co se to vlastně stalo? Poslanci si novelou zákona snížili platy celkem o devět procent a zdanili si také štědré desetitisícové náhrady na bydlení nebo cestování.

Zároveň si však náhrady spojili se mzdou. Čímž se stalo, že z náhrad nově odvádějí nejen daň, ale i sociální a zdravotní pojištění, tedy další významnou částku. A s tím podle svých slov při hlasování zapomněli počítat.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček tak jedním mávnutím přišel o 18 tisíc korun. „Můj čistý měsíční příjem klesl z 96 na 78 tisíc korun. Netušil jsem, že dopady zákona budou takové. Napravit by to měla vládní koalice, která zákon předložila,“ zlobí se Hamáček na druhé.

Jeho stranický kolega Vítězslav Jandák je ještě tvrdší. „Poslanci teď chodí zdrcení z toho, jak je Kalousek ,okrad‘,“ ukazuje na ministra financí z TOP 09, který návrh na úspory předložil. „Je pitomé brát poslancům, když ředitelé státních firem mají neskutečné peníze. Snižuje se tím váha poslanců a zvyšuje riziko korupce. Celý národ se vybíjí na poslancích,“ stěžuje si Jandák. Dodává ale, že on sám už má dospělé děti a plat poslance mu i po seškrtání stačí. Základní plat poslance je teď (bez příplatků a náhrad za funkce) 56 tisíc korun.

Po pravdě, velmi jednoduše by si teď mohli poslanci odhlasovat, že si platy zase zvednou.

„To ale nebude chtít nikdo udělat,“ vysvětluje Marek Benda. Byl by to totiž v očích veřejnosti velmi nepopulární krok. Zvláště v době, kdy se musí většina státních zaměstnanců smiřovat s platovými škrty.

„Nevím, proč teď říkají, že jsem někoho jakoby podfouk,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek. „Jasně jsem říkal, že náhrady budou zdaněny jako příjem. Někteří poslanci sice plamenně prohlašovali, že šetřit se musí, ale když to uviděli ve své peněžence, řekli si: Safra, u mě by se zase tolik nemuselo,“ líčí situaci Kalousek.

Ministr financí Miroslav Kalousek odmítá, že by poslanci při snižování svých platů nevěděli, o čem vlastně hlasují. „Ten návrh měl každý poslanec předem k dispozici, řádně se projednal. Číst snad umíme každý,“ podivuje se nad stesky poslanců, že úplně netušili, o čem vlastně hlasují.

Ke zdanění svých náhrad se poslanci rozhodli po skandálech s jejich zneužíváním.

Příplatky mají správně sloužit na ošacení, dopravu, kancelář nebo placení nájmu v ubytovně pro mimopražské poslance.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka či exministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) však v minulosti přiznali, že mimo jiné právě z poslaneckých náhrad koupili byty. Přiznali tak, že si z náhrad vlastně udělali druhý plat, který nepodléhal žádné dani.

„Paušální náhrady jsme zdanili jako příjem. A že to příjem skutečně je, o tom svědčí i chování některých poslanců, kteří neváhají přiznat, že si z náhrad ušetřili třeba na rodinný dům,“ říká k tomu Kalousek.

Poslanecká dovolená už není tolik pod cenou

Kromě škrtů v platech si poslanci trošku ztížili život, i pokud jde o rekreaci. Po dlouhých letech, kdy za ubytování v luxusních poslaneckých hotelech v Lipnici nad Sázavou na Vysočině a v Harrachově platili stěží uvěřitelných 241 korun denně za plnou penzi, nedávno cenu za ubytování přibližně zdvojnásobili.

Na rozdíl od snižování platů však proti úpravě cen za rekreaci dosud nikdo neprotestoval.

Ondřej Šťastný

MF Dnes, 10. 2. 2011, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme