Pekarová Adamová: Snažím se navazovat na styl politiky Václava Havla

14. 10. 2022

Jak si rozumíte s předsedy stran koalice Spolu, Petrem Fialou z ODS a Marianem Jurečkou z KDU ČSL, oběma zcela jinými typy politiků?

Nechci mluvit za ně, ale myslím, že tím, jak jsme každý jiný, se skvěle doplňujeme o různé typy pohledů. Je evidentní, že to mezi námi funguje skvěle a přenáší se to i do stran jako takových. Už když jsme před dvěma lety oznamovali vznik koalice Spolu, přáli jsme si ji mít jako dlouhodobější projekt. Tehdy jsme v to víc doufali, než věřili. Dnes v to naprosto věřím. Prošli jsme si volbami, které ukázaly, jak Spolu je prospěšné a funkční. Když to srovnám s jinými koalicemi, třeba ve vládě Andreje Babiše, je naše spolupráce mimořádně harmonická.

Nejste ale zároveň ke koalici odsouzeni? Pokud by padla, nedokáže třeba TOP 09 oslovit dost voličů.

Zachováváme si na mnohé věci vlastní pohled, ať se to týká přijetí eura, nebo životního prostředí – v případě TOP 09 nutnosti vypořádat se s klimatickou změnou. Držíme si svoji svébytnost. TOP 09 je jasně proevropská strana – natolik, že chce integraci do eurozóny, v čemž se s ODS bohužel neshodneme. Ale díky tomu jsme zase schopni si držet svoje voličské jádro a podporovatele. Spolupráce ve Spolu ukázala, že jsme schopni vyhrávat volby, naposledy senátní. Zisk 20 z 27 mandátů je ještě větší úspěch, než jsme nečekali.

Při nástupu do pozice předsedkyně sněmovny jste říkala, že chcete úřadu vrátit důstojnost. Nakolik těžké je pro vás hlídat se, když cokoliv řeknete, může být použito proti vám?

Bavíme se spolu v den narození Václava Havla a já se snažím navazovat právě na styl politiky, který prosazoval. Důraz na ochranu lidských práv, svobody. Zájem nejen o to, co se děje u nás, ale také ve světě. A zvednout hlas i za ty, kteří jsou umlčováni. Je to jedna z věcí, která mi dává nesmírný smysl. Líbí se mi přístup, který lze vyjádřit mottem „Každý jeden z nás nezmůže mnoho, ale měl by se chovat, jako by zmohl". Vede mě to třeba k tomu, že vilu pro předsedu sněmovny, když ji neobývám, poskytnu lidskoprávní a vzdělávací organizaci Memorial, která tam může získat zázemí poté, co byla prakticky vyhnána z Ruska. Nebo k uspořádávání akcí, jako byla v posledních týdnech ta, která se týkala čínského autoritářského vlivu na Evropu. Dnes zase třeba proběhl kulatý stůl na téma Maďarsko.

Předpokládáte, že budete za rok na sněmu TOP 09 obhajovat pozici předsedkyně strany?

Ano, ale je to ještě nějaký čas a stát se může ledasco. Život mě učí mít větší pokoru k času. Třeba letošní 24. únor nám všem nastavil novou perspektivu.

(celý rozhovor zde)

Zdroj: Hospodářské noviny, 14.10.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme