Páral: Je čas si uvědomit, že zdroje nejsou

Pokud současná vláda v něčem opravdu exceluje, je to utrácení peněz, které od nás vybere na daních. Posledním hitem je zvýšení platů státních zaměstnanců o tři a půl procenta v příštím roce. Andrej Babiš nejprve navrhoval zvýšení o procento, pak o dvě a nakonec se bude přidávat tři a půl.

30. 5. 2014

Přitom by se nemělo přidávat nic. Tedy přinejmenším na celkovém objemu mzdových prostředků. Ty se pohybují kolem 130 miliard korun ročně. Je to jedna z největších zátěží veřejných rozpočtů. Zvýšení platů o tři a půl procenta pak znamená čtyři a půl miliardy korun navíc. Ne že by si lecjaký státní zaměstnanec nezasloužil přidat. Ale už z těch čísel je více než jasné, že skutečně odpovědná vláda by přidávala jen z peněz ušetřených snížením počtu vyplácených lidí.

První a zřejmě poslední ministr, který podobný model prosadil, byl Miroslav Kalousek. Měl při tom hodně nelehkou úlohu. I lidé, kteří připravují státní rozpočet, jsou státními zaměstnanci. Ale zmrazení objemu státních platů se vyplatilo. Dnes je všechno jinak. Hesla o tom, jak vláda zvýší počty hasičů a policajtů v ulicích, umně zakrývají skutečnost, že těchto lidí je sice na spoustě míst potřeba více, ale jinde jich zase masivně přebývá. Není tajemstvím, že ve složkách ministerstva vnitra je obrazně řečeno více náčelníků než indiánů. To je samozřejmě na kvalitě jejich služeb cítit. Kancelářská síla na místním oddělení Policie ČR od vykrádání aut ve vedlejší ulici nikoho neodradí.

Odměňování státních zaměstnanců tak, aby odpovídalo jejich skutečně produktivitě, jako je tomu v podnikatelském sektoru, to je nepochybně nesplnitelný sen. Ale když na úsilí o navázání odměňování na skutečný výkon vláda takto demonstrativně rezignuje, je to tristní obraz současné politiky bez vize nějaké lepší správy země.

A je otázkou, co nás vlastně ještě čeká. Každá vláda by měla své volební období zahajovat nepopulárními reformami, aby měla na jeho konci z čeho uplácet voliče. Jenže tahle uplácením voličů začíná. Zrušení poplatků v nemocnicích, snížení DPH, zvýšení platů státních zaměstnanců, zrychlení valorizací penzí, navýšení daňových odečtů na dvě a více dětí a tak dál.

Čeho se asi dočkáme za tři roky, před volbami? Zase pastelek zadarmo a piva na předpis ministra financí? Těžko říci, ale ta vláda, co přijde potom, nám to už bude muset zatraceně osladit. Jestli si Sobotka, Babiš a spol. opět po letech myslí, že zdroje jsou, tak my všichni ostatní už snad dobře víme, že nejsou. Jediným, co je, jsou peníze, které si vyděláme. A na zaplacení tohoto korumpování voličů je někdo vybere buď hned a přímo od nás ve zvýšených daních, anebo od našich dětí, jimž na krk pověsí další stamiliardy státního dluhu. 

Pavel Páral

E15, 30. 5. 2014, rubrika: Názory, str. 14

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme