Odbory: Živelně zablokujeme Prahu. Kalousek: Varuji Vás

12. 6. 2011

Těžko to měřit, ale dojde-li na slova odborářů, čtvrteční stávka v dopravě bude mnohem masivnější, než by byla akce ohlášená na pondělí (soudem posléze zakázaná). Nejvíce to pocítí hlavní město. Odboroví předáci vyzvali stávkující, aby ve čtvrtek přijeli do Prahy a zablokovali co největší počet ulic. Ministr financí Miroslav Kalousek je před tím varoval.

Ne v pondělí, ale ve čtvrtek se odehraje stávka v dopravě. Zastaví se vlaky po celé zemi, ve větších městech (Praha, Brno, Opava, Olomouc, Zlín a možná i v dalších) se zastaví i MHD. Zejména pro Prahu to bude znamenat kolaps, zvláště nepojede-li metro (což zatím není jasné).

Stávkující zablokují i silnice, a to ve větší míře, než původně plánovali. Podle odborářů to způsobí nespokojenost lidí, které vláda "popíchla“ tím, jak s předáky v sobotu "vyběhla“ (Nečas a spol. si je pozvali na úřad vlády, kde jim justiční stráž doručila rozhodnutí soudu o tom, že pondělí stávka je nezákonná, pozn. red.).

Šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík řekl, že dopravní odboráři požádali další odborové svazy i veřejnost o masivnější podporu své čtvrteční stávky.

"Blokády nebudou organizovány a budou živelné," pohrozil předák Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek s tím, že jich bude maximální počet. "Budeme blokovat i silnice," uvedl Pomajbík.

Policie chce průjezdné silnice

Na blokádu silnic nejspíš bude reagovat policie, která chce při čtvrtečních blokádách zajistit průjezdnost, zejména kvůli hasičům a vozům záchranné služby. Proti stávkujícím však nijak zasahovat nebude. "Rozhodně nebude konat na základě politického zadání," řekl ministr vnitra Jan Kubice. "Není možné občany omezovat," řekl. Podle něj se může stát, že silnice nebudou nějaký čas průjezdné, policie však k tomu má svá opatření.

Pokud například někdo v Praze na magistrálu vysype balíky slámy a bude ji blokovat, policie podle Kubiceho spolu s Technickou správou komunikací překážku odstraní. Pakliže ji bude kdokoli dále blokovat, bude vyzván, aby od svého jednání upustil. "Nepředpokládám, že by v této situaci byla použita vodní děla či gumové projektily," prohlásil ministr.

Kalousek: To není fotbal, musíme se bránit

Na slova o živelnosti blokád reagoval ministr financí Kalousek. "Blokády živelného charakteru jsou protiprávní a vláda se na to připraví," zdůraznil Kalousek a dodal, že vláda postupuje podle práva a nevinné občany bude bránit. "Lidé nejsou zvědaví, aby si je odbory braly jako politické rukojmí. Úkolem vlády je zájmy občanů chránit," řekl ministr v ČT.

Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda v souvislosti s vyvoláváním živelných blokád upozornil, že bude ohroženo fungování integrovaného záchranného systému.

"Podle mých informací stávku v Brně oproti původním odhadům, kdy se hovořilo o sedmdesátiprocentní účasti, podpoří 90 až 100 procent zaměstnanců," uvedl primátor Brna Roman Onderka.

Pondělní stávku soud předběžným opatřením zakázal v pátek poté, co se na něj obrátilo ministerstvo financí.

Kalousek dál trvá na tom, že stávka není v souladu s právem. Uvedl, že je to spíš politická než odborářská akce. Ministr podotkl, že tento jeho argument soud v pátek neuznal. "Soudci však souhlasili s tím, že lhůta od pátečního vyhlášení do pondělního konání akce není 'v souladu s dobrými mravy',“ řekl. Do stávky totiž nebyl ani jeden pracovní den, aby se na ni bylo možné připravit.

Kalousek také řekl, že nemůže vyloučit, že proti dalšímu protestu nebude postupovat. "Nebude-li v souladu s právem, podnikneme kroky. Je to naše povinnost, není to fotbalový zápas, máme povinnost bránit občany," uvedl ministr.

Lucie Pařízková

Týden.cz, 12. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme