Niedermayer: Klimatické peníze mají jít zpátky lidem. Dáváme je velkým firmám

20. 8. 2024

Hostem pondělního pořadu Napřímo byl europoslanec Luděk Niedermayer. S moderátorkou Michaelou Indrákovou se věnoval tématu zelené transformace. Peníze v souvislosti s tím vybrané by se podle něj měly vracet zpátky k lidem, zejména těm nízkopříjmovým.

O tom, že je třeba bojovat proti klimatické změně, není podle Niedermayera třeba diskutovat. „Když nebudeme dělat nic, tak to bude pekelně drahé a bude to mnohem dražší. Teďka vyšly nedávno nějaké studie, které říkaly, že náklady na to, abychom řešili důsledky, pokud nezvládneme to oteplení, že ty náklady budou řádově desetkrát větší,“ řekl.

A zastává se i opatření, jako jsou třeba emisní povolenky pro domácnosti nebo u pohonných hmot. „Mně se třeba líbí, že řada zemí, které vybíraly různé klimatické daně, například nějakou formu daně z CO2 nebo zvýšenou daň na uhlíková paliva, tyto peníze redistribuují zpátky lidem ve formě klimatické dividendy nebo cílených programů,“ popsal svůj postoj.

​„U nás ty stovky miliard, které získáme z evropského rozpočtu, protože dostaneme víc, než kolik těchto peněz vybíráme od našich firem v rámci evropské solidarity, se spíš řeší, jak ty peníze směřovat do velkých firem, než aby je nepotřebovaly,“ pokračoval a kritizoval fungování v Česku.

„Všechny ty peníze, které se touto cestou vyberou, by se měly vrátit zpět k lidem, aby to umožnilo, zejména těm s nižšími příjmy, dělat opatření, která sníží spotřebu energií. Čili nakonec by vlastně část lidí na tom dokonce mohla vydělat. A myslím si, že těch, kteří na tom prodělají, je málo,“ dodal, jak by systém podle něj měl fungovat.

​Pomalý zelený přechod podle něj i brzdí a ohrožuje růst naší ekonomiky. „Často to může souviset s tím, že firmy se bojí dělat investice, které jsou potřebné pro snižování emisí, protože si třeba stále v koutku duše myslí, že se ta přeháňka přežene a že to nebude potřeba,“ vysvětlil.

Celý rozhovor s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem si můžete poslechnout zde

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme