Niedermayer: Jednání o Brexitu bude komplikované

2. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Luďkem Niedermayerem)

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka

Pane europoslanče, žije britská vláda v iluzích ohledně Brexitu?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec

Trochu ano. Mám to potvrzené například rozhovory s některými britskými firmami. Downing Street jednoznačně preferuje domácí politickou rovinu procesu Brexitu. Že je v tom Británie úspěšná, dokládá to, že premiérka Mayová svolala volby. Očekává, že v nich drtivě zvítězí. Pro snížení nejistoty pro firmy, které v Británii podnikají, a pro celé odvětví ekonomiky Spojeného království závislé na těsných vztazích s Evropskou unií, tak moc nedělá. Firmy to za zavřenými dveřmi docela jasně říkají. Jsou rozčarovány z toho, že není nikdo, kdo by je poslouchal, protože se řeší politická rovina Brexitu. 

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka

Sdílejí vaši kolegové, britští europoslanci, postoje premiérky Mayové?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec

Jak kteří. Mezi labouristy je spousta lidí, kteří nesmírně litují toho, že Británie odchází z Evropské unie. Tyto hlasy jsem ale zaznamenal i u spousty konzervativních poslanců, se kterými mám bližší vztahy. Samozřejmě něco jiného je Nigel Farage, který jako by se nemohl dočkat toho, až k odchodu z Evropské unie dojde, což platí i pro jeho poslance. Ale zaznívají velmi rozdílné názory. Něco jiného je levice a část konzervativců a něco jiného jsou poslanci UKIPu a taky část konzervativních poslanců, kteří si Brexit přáli. Konzervativci jsou v tomto i nadále rozděleni. 

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka

Z čeho plynou nedorozumění mezi unijními lídry a vládou konzervativců? Navenek vyznívá, že si teď moc nerozumějí.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec

Myslím si, že trochu z toho, co začínají evropští politici jednoznačně říkat, že pokud někdo chce opustit Evropskou unii, tak samozřejmě může. Ale znamená to, že ji opouští. Členství v Evropské unii je spojeno se spoustou výhod, které zjednodušují fungování firem, ale i usnadňuje lidem cestování na dovolenou. Když se Spojené království rozhodlo EU opustit, tak o tyto věci přijde. Na britské straně je to možná vnímáno jako určitý naschvál, ale není možné v tom klubu nebýt a zároveň požívat všechny jeho výhody. Vyjednávání bude docela komplikované. Myslím, že londýnská vláda si uvědomila, jak složité bude vyjednat všechny technické náležitosti související s budoucími ekonomickými vztahy. Proto přišla s tím konceptem, že po tom dvouletém období, kdy by Spojené království mělo opustit Evropskou unii, už začne platit jakési přechodné období, které podle požadavků Londýna bude co nejbližší dnešnímu ekonomickému fungování. A až poté, někdy později, dojde opravdu ke skutečnému Brexitu. A Spojené království se stane pro nás nějakou třetí zemí, se kterou budeme vyjednávat ekonomické vztahy.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka

A činí už teď potíže výše plateb, kterými musí Británie vykompenzovat ten rozvod s Unií? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec

To je, myslím si, že v Londýně velmi symbolické téma. Na opačné straně stolu všem bylo od začátku jasné, že Evropská unie nefunguje na bázi ročních ale na bázi sedmiletých rozpočtových období, kterých vyrovnání probíhá další dva roky. To není zrovna ten moment, kdy dojde k Brexitu. Je jasné, že se tyto finanční pohledávky a závazky z toho období budou muset vyjednávat jaksi až do konce. A z toho vyplyne zřejmě určitý závazek na platby pro Londýn. Zároveň je tady otázka podílu na budoucích penzích evropských zaměstnanců, nebo náklady spojené s tím, že některé instituce budou muset opustit Spojené království a přestěhovat se do Evropy. Čili je tam pár jasných témat, které mě připadají jako bezesporné. Není to nijak politické téma, peníze bude vyšetřovat pravděpodobně auditní dvůr. Ale v Londýně je to vnímané jako něco hostilního a něco vysoce problematického. Už toto je bod, který nebude úplně snadný. Ale zaznamenal jsem od premiérky Mayové v poslední době příznivé signály. Doufejme, že tohle téma, které myslím hlavně Britové uvedli na scénu jako velké téma, začne ztrácet na významu a budeme se soustředit na důležitější věci.

Zdroj: Den podle..., ČRo Plus, 30. 4. 2017

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme