Medvěda by Kalousek zastřelil

3. 11. 2011

„Medvěda vylučuji. Medvěda bych zastřelil, sotva by zabručel,“ prohlásil správce státní kasy Miroslav Kalousek poté, co sněmovna včera v osm večer schválila v úvodním projednávání základní parametry rozpočtu na příští rok.

Ministr financí tím mínil jakékoliv poslanecké změny ve druhém čtení. Zákonodárci tímto způsobem v minulých letech často navrhovali přesuny peněz. Tak aby dostali finance na nejrůznější investice v obcích či krajích, kde byli zvoleni. „Rozpočet se nedá opravit bez toho, aniž by se měnily reformní zákony, které jsou s ním spojeny,“ odmítl pozměňovací návrhy i Bohuslav Sobotka, předseda opoziční ČSSD. Odpovědnost za podle něho chybnou strukturu rozpočtu a za to, že poškodí zemi, ponese vládní koalice.

Medvěd se scvrkává

Poslanecké návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, takzvané porcování medvěda, nejsou v poslední době tak divoké jako dřív.

Loni při projednávání hospodářského plánu přišli zákonodárci se 45 návrhy, ale neuspěl ani jediný z nich. Podobná situace byla předloni, kdy proběhly jen drobné přesuny ve výši 150 milionů.

V historii šlo ale o běžný byznys. Desítky milionů korun takto získala třeba tělovýchovná jednota Orel, v jejímž čele stál bývalý poslanec KDU-ČSL a posléze TOP 09 Ladislav Šustr.

***

Státní rozpočet Sněmovna schválila základní obrysy rozpočtu se schodkem 105 miliard korun. Koaliční plán hospodaření je však založen na velmi optimistických odhadech růstu ekonomiky. Aktuální předpovědi jsou obezřetnější a mluví o pomalejším tempu. Vláda Petra Nečase proto říká, že patrně už na jaře přijde před poslance s novelou tohoto zákona.

Lidové noviny, 3. 11. 2011, Rubrika: Téma, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme