Lukša: Nepopulární kroky se lidem špatně vysvětlují

Rozhovor s lídrem v Moravskoslezském kraji Pavolem Lukšou

19. 10. 2013

V roce 2010 získala TOP 09 ve volbách do Sněmovny v kraji téměř 10 procent hlasů. Od té doby ale vaše preference v kraji klesají. Čím je to způsobeno?

Nechci zpochybňovat průzkumy, ale důležitý je až výsledek voleb. A považuji za logické, že strana, která prosazovala nepopulární kroky, nebála se říkat nepříjemné věci a odmítala populisticky zvyšovat výdaje, ztratí na oblibě.

Jak vnímáte hlasy voličů, že poslední vláda pro ně nic neudělala?

Nepopulární kroky se špatně vysvětlují, ale musíme se o ně stále pokoušet. Ušetřili jsme přes 250 miliard korun, bez nichž by byl státní dluh, který poprvé klesá od 90. let, větší. I přes úsporná opatření máme nejnižší míru chudoby v EU, jsme jednou z nejsolidárnějších zemí na úrovni Švédska. Dokonce tak solidární, že i Ústavní soud rozhodl, že by se měly důchody vysokopříjmových skupin obyvatel odvíjet od jejich příjmů. Podařilo se prosadit spravedlivější příjmy pro malé a střední obce, důsledné zdanění hazardu, snížení platů politiků a úředníků či zrušení pochybných losovaček u veřejných zakázek.

Vaše bývalá strana, KDUČSL, u voličů posiluje. Je pro vás konkurencí, nebo partnerem?

Mrzí mne, že KDU-ČSL v kraji nenašla ve svých řadách lídra do těchto voleb a musela sáhnout do Prahy. Máme různé názory na spoustu věcí. Oni například prosazují společné zdanění manželů, které je diskriminační pro rodiny, kde se oba manželé příjmově nacházejí ve stejné daňové sazbě bez ohledu na to, zda jsou nízkopříjmoví nebo středněpříjmoví. Proto prosazujeme společný základ manželů na důchodové pojištění. Nicméně považujeme KDU-ČSL za demokratickou stranu, byť se socialistickým nádechem, a věříme v konstruktivní spolupráci.

Volební program TOP 09 nabízí řadu slibů. Co ale patří mezi vaše mezi priority?

No, sliby jsou příliš silné slovo, ale rádi bychom pokračovali ve zvyšování transparentnosti veřejných rozpočtů, chceme podpořit vyšší zaměstnanost a požadujeme obnovení veřejné služby, aby si odmítači práce museli své dávky odpracovat.

Některé strany avizovaly, že do koalice s vámi nepůjdou. S kým byste naopak nešli do koalice vy?

Nepůjdeme do koalice s nikým z trojbloku ČSSD–SPOZ– KSČM, který momentálně ovládá prezident. Nechceme jít do koalice ani s panem Babišem, který je dle slovenského Ústavu paměti národa bývalým udavačem StB. Nedokážu si představit, že by Karel Schwarzenberg, který musel kvůli bolševické zlovůli jako dítě opustit rodnou zemi a pomáhal emigrantům a bojovníkům proti komunistické diktatuře, s někým takovým spolupracoval.

Pavel Karban

Právo, 19. 10. 2013, rubrika: Severní Morava a Slezsko, str. 12

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme