Laudát prosadil dotaci na muzeum Jana Palacha

Poslanec TOP 09 František Laudát v Poslanecké sněmovně prosadil 6ti milionovou dotaci, kterou má nyní k dispozici ministerstvo kultury na odkoupení a rekonstrukci rodného domu Jana Palacha, ve kterém má vzniknout jeho památník.

11. 1. 2014

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Ministerstvo kultury, Národní muzeum, občanská sdružení, radní ve Všetatech. Ti všichni usilují, aby v obci vzniklo muzeum Jana Palacha. Dnes se tam jejich zástupci sešli. 21letý student filozofie se upálil 16. ledna 69 na protest proti rezignaci, do které se Československo začala propadat po okupaci ze srpna předchozího roku.

Karel ROŽÁNEK, redaktor ČT, Všetaty

Rodný dům Jana Palacha. Teď je opuštěný a prázdný. Takhle ale vypadal na konci 40.let, kdy tu Palachova rodina měla cukrárnu.

Jiří PALACH, bratr Jana Palacha

Tady byl vchod do cukrárny, tady visela tabule Cukrářství Josef Palach.

Karel ROŽÁNEK, redaktor ČT, Všetaty

Starší bratr Jana Palacha Jiří ve svém rodném domě nebyl přes 30 let. V roce 1980 po smrti jeho matky dům rodina prodala. To, jak teď vypadá, ho velmi mrzí.

Jiří PALACH, bratr Jana Palacha

To je tristní tohle to, co z toho baráku zbylo. A nechápu majitele, že to nechal takhle opuštěný a chátrat. Ale je to samozřejmě hrůza. Zjevně sem ale neteče, zdá se.

Karel ROŽÁNEK, redaktor ČT, Všetaty

Opuštěný dům se má co nejdřív změnit v muzeum. 6 milionů korun na jeho opravu má na svém účtě už ministerstvo kultury. To teď musí udělat první kroky.

Pavel HLUBUČEK, ředitel odboru movitého dědictví, Ministerstvo kultury

By se, dle mého názoru, mohl stihnout výkup objektu a zpracovat investiční záměr.

Michal LUKEŠ, generální ředitel Národního muzea

Rádi pod to dáme svoji značku a myslím si, že by to tomu, tomu novému muzeu, tomu památníku Jana Palacha mohlo pomoci.

Daniel HERMAN, kandidát na ministra kultury /KDU-ČSL/

Podporu ode mě to má už dnes, to mohu garantovat.

Karel ROŽÁNEK, redaktor ČT, Všetaty

Jako první přišla s nápadem předělat Palachův dům na muzeum občanská iniciativa Národ pohasl.

Jan POUKAR, iniciativa Národ pohasl

Muzea, která vznikají a která jsou atraktivní, tak právě spíš nenabízejí spousty textů, ale spíš nějaký prožitek.

Karel ROŽÁNEK, redaktor ČT, Všetaty

Projektu na konci loňského roku výrazně pomohl poslanec František Laudát. Tomu se povedlo prosadit ve sněmovně 6ti milionovou dotaci.

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/

Je škoda, že prostě jsem nevěděl o tom projektu víc a mohl se možná intenzivněji začít připravovat už v uplynulých letech.

Jiří PALACH, bratr Jana Palacha

Já jsem od přírody spíš pesimista, ale to, co jsem vyslechl, tak mi dává naději, že to dobře všechno dopadne.

Karel ROŽÁNEK, redaktor ČT, Všetaty

V tuto chvíli se zatím nedá odhadnout, kdy se začne rodný dům Jana Palacha tady ve Všetatech opravovat. Pokud ale všechno půjde dobře, dělníci by se tu mohli objevit ještě do konce letošního roku. Ze Všetat Karel Rožánek, Česká televize.

ČT1, 10. 1. 2014, pořad: Události

Galerie