Langšádlová: Zrušení druhého pilíře považuji za mimořádně neodpovědný návrh

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Dnes dopoledne se poprvé sešla komise, která má připravit změny důchodového systému. A jedním z jejích hlavních úkolů je zrušení takzvaného druhého pilíře, do něhož stát vyvádí část peněz z průběžného systému, pokud se lidé rozhodnou spořit v něm i sami. Tato základní součást reformy bývalé vládní koalice ale veřejnost výrazněji neoslovila. Vstoupit se rozhodlo zhruba 80 tisíc lidí. V komisi, kterou vede sociolog Martin Potůček, zasedají zástupci všech parlamentních stran a odborníci na danou oblast. Výsledkem by měly být zásadní změny penzijního systému platné většinou od roku 2017. Druhý pilíř by měl zaniknout o rok dřív. 

14. 5. 2014

Paní poslankyně, jakou váhu dáváte komisi, která dnes začala jednat?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Tak optimální by bylo najít společné řešení, ale já to vidím jako, jako ne příliš pravděpodobné, protože samotné zrušení druhého pilíře považuji za mimořádně neodpovědný návrh, protože faktem je, že se mění demografie naší společnosti, prodlužuje se délka dožití a snižuje se počet dětí. A zdroje, které do systému jdou, jsou omezené, a proto, proto my samozřejmě vyčkáme, s jakými návrhy přijde tato komise, nicméně, nicméně považuji řešení skrze druhý pilíř tak, jak byl zaveden, za správnou cestu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Pravda ale je, paní poslankyně, že ten druhý pilíř veřejnost příliš neoslovil, je tam 80 tisíc lidí zhruba.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Ano, chybou toho druhého pilíře bezpochyby je, že byl nastaven jako dobrovolný, jinak jsem přesvědčena, že je to cesta, kterou se vydaly mnohé jiné evropské vyspělé země, a návrhy, které jsem zatím zaslechla ze strany sociální demokracie, například ještě více zapojit do toho zaměstnavatele, to jsou cesty, které mohou velmi ohrozit českou ekonomiku, protože již dneska vlastně tam přichází peníze ze sociálního pojištění, to je zdanění práce. Pokud budeme ještě zvyšovat sociální pojištění, případně budeme klást nároky na zaměstnavatele, tak zvýšíme cenu práce, zvýšíme nezaměstnanost a snížíme naši konkurenceschopnost.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/
Chceme zlepšit výběr pojištění od všech skupin lidí, který pak stejně čerpají to pojištění rovnoměrně stejně, a myslím si, že to je cesta, jak zlepšit. A samozřejmě posílit, posílit třetí pilíř, který tady máme, a tam zavést tu motivaci, protože připojištění, na připojištění všude okolo, hlavně na západ od nás, se zaměstnavatelé daleko více podílí, než se podílí u nás. Také když se rušily důchodové kategorie v roce 90 až 92, tak bylo přislíbeno, že zaměstnavatelé se velmi výrazněji zapojí do toho třetího pilíře, a to se nestalo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně Langšádlová, není toto cesta posílení třetího pilíře a také motivace zaměstnavatelů?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Co se týče posílení třetího pilíře, není to cesta ze dvou důvodů. Za prvé to není cesta proto, že tento třetí pilíř je závislý na státním rozpočtu, na dotacích ze státního rozpočtu. To není dlouhodobé kapitálové spoření. A druhou, druhou věcí je, že ten třetí pilíř opravdu je nastaven tím způsobem, že je možné, aby si to ten, kdo si do něj spoří, vybral najednou a dlouhodobě to nezajišťuje ty spořící v době nástupu do důchodu. Ale jinak to, co tady zaznělo od pana předsedy Štěcha, určitě by bylo vhodnější, kdyby tento systém byl zaváděn v době velkého hospodářského růstu. Tady byla 8 let vláda sociální demokracie a v té době byl opravdu hospodářský růst a nebyli jsme v krizi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně, tady si myslíte, že se to nepovedlo kvůli krizi, to, co prosazovala bývalá vládní koalice.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Ano, já jsem přesvědčena, že samozřejmě to nebyla optimální doba pro zavedení systému, ale každé odkládání, každé další odkládání nebo dokonce rušení toho nastaveného systému toho druhého pilíře ohrozí, zejména tu mladou generaci, protože ty demografické změny jsou naprosto jednoznačné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
V důchodové komisi by každopádně měli zasednout zástupci všech parlamentních stran. My budeme sledovat výsledky. Poslankyně Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09, a předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch byli hosty polední publicistiky. Díky, na shledanou. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Na shledanou.

 

Veronika Sedláčková

ČRo Radiožurnál, 13. 5. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme