Langšádlová: Živnostníci by neměli být více zatěžováni odvody

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

16. 6. 2014

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Sněmovna má dnes na programu ve druhém čtení zákon, jehož prostřednictvím stoupnou starobní důchody. Jestli vláda tento návrh v parlamentu prosadí, vrátí se valorizace na úroveň z roku 2012, tedy dřív, než začala platit úsporná opatření předchozího kabinetu. To znamená, že se mají důchody zvyšovat ročně o třetinu růstu reálných mezd a celou inflaci. V roce 2015 by měli důchodci navíc pocítit výjimečné jednorázové přilepšení. Celkem se tedy mají výdaje na tento účel ze státního rozpočtu zvýšit o skoro 5,5 miliardy korun oproti současnému stavu. Přitom deficit důchodového účtu tvoří každoročně zhruba polovinu schodku státního rozpočtu, upozorňuje pravicová sněmovní opozice. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně Langšádlová, podle vás to rychlejší tempo, pokud se jedná o navyšování penzí, může být i neúnosné?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/
Já bych si samozřejmě také přála, abychom mohli dát vyšší důchody, abychom mohli valorizovat důchody rychlejším tempem, než jaké bylo, ale je potřeba právě zopakovat to, co jste říkala v úvodu, že už v tuto chvíli je schodek důchodového účtu 50 miliard korun a tímto opatřením se ještě o více jak 5 miliard korun navýší. Je to přidávání důchodcům na úkor jejich vnuků.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Když paní poslankyně říkáte tímto opatřením, tím myslíte to jednorázové přilepšení k důchodům nebo ten návrat do roku 2012, to znamená zvyšování, pravidelné zvyšování penzí o tu třetinu reálných mezd a celou, celou inflaci?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/
Samozřejmě obě dvě opatření zatíží státní rozpočet. Já si myslím, že míra valorizace důchodů tak, jak ho přijala minulá vláda, to znamená o jednu třetinu inflace a jednu třetinu nárůstu průměrné mzdy, byla přiměřená stávajícímu stavu ekonomiky a vývoje důchodového účtu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně Langšádlová, neměl by tedy stát se soustředit na výběr peněz v jiných oblastech, jak tady doporučuje pan poslanec Opálka?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/
Tak určitě z toho, co říkal pan poslanec, tak se ztotožňuji s ním, že se má dále postihovat švarcsystém, a to jsme také dělali, protože pokud někdo místo pracovní smlouvy je v režimu švarcsystému, tak je to i nekalá konkurenční výhoda oproti jiným firmám. V tom se shodneme, ale co se týče osob samostatně výdělečně činných, to znamená živnostníků, tak my jsme přesvědčeni, že mají mít i nadále jiné odvody, protože mají i jinou sociální ochranu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Tam by se tedy podle vás neměly rekrutovat peníze na zvyšování penzí?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/
Neměly by se více zatěžovat odvody, protože je potřeba také říci, že zdanění práce, z kterého se vlastně odvádí prostředky do důchodového systému, je u nás jedno z nejvyšších v porovnání se zeměmi OECD.

Toto je pouze zkrácená verze rozhovoru, celý si můžete pustit ZDE.

Veronika Sedláčková

ČRo Radiožurnál, 13. 6. 2016, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme