Langšádlová: Uzavírání hranic není řešením

9. 10. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Daniel TAKÁČ, moderátor

České úřady se chystají na přísnější ostrahu hranic. Ministr vnitra Milan Chovanec řekl, že k tomu přistoupí, když Rakousko kvůli uprchlíkům uzavře své území a tisíce běženců zamíří k nám. Šéfové ministerstev vnitra se dnes v Lucemburku shodli, že je potřeba posílit vnější hranice. Česko nabízí 50 policistů a 100 vojáků. Důsledněji se pak mají vyhošťovat ti, kteří azyl v evropské zemi nedostanou. V rámci přerozdělení 160 tisíc běženců zítra odletí z Itálie do Švédska první skupina Eritrejců. A ministr vnitra Milan Chovanec teď prostřednictvím telefonu v Událostech, komentářích. Dobrý večer, pane ministře.

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A vítám také přímo tady ve studiu Událostí, komentářů poslankyni za TOP 09, místopředsedkyni strany Helenu Langšádlovou. Dobrý večer, paní poslankyně, vítejte u nás.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane ministře, prvotní informace, která se tady objevila, byla, že v sobotu uzavřeme hranice s Rakouskem. Jak to zpřísnění na hranicích s Rakouskem od soboty bude vypadat?

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/

Po svém výkonu služby naší policie na všech hraničních přechodech je to opatření, které směřuje k monitoringu situace na česko-rakouském pomezí, my určitě nemáme ambici zavírat hranici s Rakouskem, tu jsme neměli ani při tom cvičení, kdy jsme nasazovali 800 lidí, to nebude stačit na de facto hermetické uzavření té hranice. Takže nic takového neplánujeme. My jsme reagovali na výroky rakouské ministryně vnitra, která říkala, že v případě zrušení toho migračního toku je Rakousko připraveno sáhnout i k tomu, že by uzavřelo hranici. Já nechci šířit poplašnou zprávu. My prostě cvičíme na eventuality, které se mohou stát.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní poslankyně, to je ta připravenost, kterou vláda má mít, anebo jsou to zbytečné informace a nějaké tisíce lidí projíždějící Českou republikou nehrozí?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Jsem přesvědčena, že jakékoliv zavírání hranic uprostřed schengenského systému je nepřijatelné a není to řešením.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ale o to teď nejde, jak říkal pan ministr.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nejde, ale musím říct, že považuji vyjádření pana ministra Chovance, které zaznělo v průběhu dnešního dne, za mimořádně nešťastné. Navíc bylo velmi zmatené. Bylo potom dementováno jak panem premiérem, tak panem ministrem zahraničních věcí. Faktem je, že co má smysl, je posilování vnější hranice. Jsem přesvědčena, že za této situace by Evropská unie a evropské země měly zvážit zřízení hotspotu na hranicích s balkánskými zeměmi.

Daniel TAKÁČ, moderátor

K tomu se dostaneme. Zatím jsem chtěl jenom zůstat u potenciálně zavřené české hranice, to vysvětlení, které teď ministr vnitra nabídl, že je to příprava, žádné hermetické uzavření. To je v pořádku?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je v pořádku, aby Česká republika zajišťovala bezpečnost svým občanům, aby byla připravená. To jsou adekvátní kroky.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak pojďme k tomu, co tady otevřela paní poslankyně, k tomu budoucímu řešení. Co jste dnes konkrétního dojednali ohledně hotspotů v hraničních zemích Evropské unie? Co jste konkrétně dojednali o lepší ochraně vnější hranice, pane ministře?

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/

Tak my jsme dnes debatovali nad několika tématy. To jedno téma je pro nás podle mého názoru v současné době velmi zásadní, a to je dohoda s Tureckem o budoucí situaci. I v Turecku by mohly vzniknout, dejme tomu, tábory nebo hotspoty, které by byly financovány Evropskou unií. A Turecko má svém území stále 2,5 milionu běženců především ze Sýrie. Je tam obrovská, obrovská koncentrace těchto běženců. A bude záležet na tom, jak se Turecko zachová do budoucna. Může to znamená buď velkou migrační vlnu do Evropy, anebo stabilizaci situace pro ty lidi, kteří tam jsou, za určitých podmínek.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní poslankyně, je to dostatečný posun?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Částečný posun to je. Velmi jej vítám. Musí zde být důsledná návratová politika, musí fungovat hotspoty, musí být ochrana hranice a musí být jednáno s Tureckem. To jsou konkrétní kroky. Dochází k určitému posunu, protože i na tom dnešním jednání bylo rozhodnuto, že do návratové politiky bude investováno asi 800 milionů euro. To je určitě velký úspěch. Důležité je, aby byly hotspoty zřízeny na hranici s balkánskými státy, protože se k té migrační vlně se přidává i spousta nelegálních a ekonomických migrantů z balkánských zemí. Je proto zcela namístě, aby byly hotspoty zřízeny i na hranicích vstupu do schengenského prostoru z Balkánu tak, aby se oddělili ekonomičtí migranti. Je velmi drahé ty stávající ekonomické migranty vrátit mimo území schengenského prostoru. Jde ale i o další věci. Evropa je například úspěšná i v tom, jak se jí daří bránit prostor přístupu z jihu. Zde byla v posledních dnech zahájena druhá etapa námořní operace a bylo pochytáno asi 500 pašeráků. To vedlo k tomu, že se tam snížil počet přicházejících na 120 tisíc, zatímco tou balkánskou cestou přišlo 380 tisíc migrantů. Takže je vidět, že námořní operace mají svůj význam. A opravdu stojí na za zvážení, zda by podobné operace neměly probíhat i na území mezi Tureckem a Řeckem.

zdroj: ČT 24, 8. 9. 2015, Události, komentáře

Štítky
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme