Langšádlová: Řešením je ostraha schengenské hranice

21. 8. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslankyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

--------------------
Sliboval jsem uprchlické téma s politiky a politici už se mnou sedí ve studiu. Tím prvním je Helena Langšádlová, šéfka podvýboru pro migraci, dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany, předsedkyně podvýboru pro migraci, PS /TOP 09/
Dobrý večer.

--------------------
A ve spojení s námi je taky Roman Váňa, dobrý večer i vám.

Dobrý večer.

--------------------
Začnu u vás, paní poslankyně. My jsme slyšeli z úst pana ministra obrany, že ta situace není u nás tak komplikovaná v tuto chvíli. Je podle vás čas na to být klidný a říkat, že zatím se nic neděje?

--------------------
Nesmíme podléhat strachu a panice, to rozhodně ne a už vůbec ne xenofobii. Na druhou stranu ta situace v oblasti migrace do Evropy je opravdu vážná. Ta situace není vážná přímo v České republice, ale jak jsme viděli v předchozích reportážích, tak se nás to také týká. Když se podíváme celkově na situaci v Evropě, tak ta situace je vážná už několik měsíců.

--------------------
Pan ministr tady mluvil o možnosti uzavírat hranice. Já to samozřejmě říkám v uvozovkách. Každopádně mluvil o tom, že by se ostraha hranic výrazně zvýšila. Je tohle to podle vás ta správná cesta?

--------------------
To samozřejmě v mezní situaci, kdyby nebylo zbytí. Řešením je ostraha schengenské hranice všemi státy. Myslím si, že je zcela na místě, abychom hledali cestu, jak vyčlenit prostředky z peněz Evropské unie na větší ostrahu schengenské hranice. Ale i na boj s organizovaným zločinem, protože jak jsme zase viděli i v těch vašich reportážích, to je velkým problémem, kterému Evropa čelí a bohužel zatím neúspěšně.

--------------------
Pane předsedo, na druhou stranu pan ministr říkal, že Brusel selhal, že není příliš proaktivní, že místo toho, aby konal, tak ty peníze jdou v tuto chvíli do států, které je úplně nepotřebují. Je ochrana té vnější hranice věc, která v tuto chvíli už není pasé?

--------------------
Určitě nemůžeme rezignovat na ochranu vnější hranice Evropské unie. Na druhou stranu se domnívám, že dříve nebo později dojde i k ochraně hranic států uvnitř. Myslím si, že schengenský prostor bude možné udržet. Na druhou stranu si dovedu představit určité upřesnění, protože zůstane volný pohyb kapitálu, zboží a obyvatel schengenského prostoru. Na druhou stranu tuto výhodu možná už nebudou moci sdílet všichni, kteří do Evropské unie přijedou.

--------------------
Dříve nebo později, jaký to je časový rámec?

--------------------
Myslím si, že to nikdo nedokáže odhadnout, protože masy lidí, které jsou na okrajích Evropy a které by se mohly dát do pohybu, jsou tak obrovské, že by to skutečně mohlo vést až ke kolapsu na hranicích nejenom vnějších, ale i vnitřních. Na druhou stranu nikdo neví, kdy by ten impuls k pohybu těchto lidí mohl přijít a jaký by musel být. Zatím se jedná o stovky a tisíce lidí, ale víme, že v rámci migrace se jedná o zhruba 25 milionů lidí, kteří jsou aktuálně uprchlíky už mimo své domovy.

--------------------
Teď jste mi trochu nahrál, protože my jsme o této situaci hovořili už tady ve studiu včera s mým hostem Alexandrem Tomským a on prohlásil následující věc.

Alexander TOMSKÝ, publicista /Události, komentáře, 19. 8. 2015/
--------------------
Není to jen otázka čísel, je to otázka jestli, podívejte se, zdravej rozum. Mluvil jste o zdravém rozumu, zdravý rozum ví, že na zeměkouli jsou podle jednoho průzkumu 2 miliardy lidí, kteří chtějí emigrovat. Evropa západní má 550 milionů. Kolik jsme schopni lidí, kteří mají antagonistické nastavení vůči naší civilizaci, přijmout? No tam je ten problém.

--------------------
Paní poslankyně, vy jste souhlasně kývala, když váš opoziční kolega mluvil o tom, že Schengen sice je báječná otázka, ale asi pravděpodobně se nedokáže udržet dlouhodobě. Je tohle to věc, která podle vás prostě jednoho dne přijde?

--------------------
Mělo by to velmi negativní ekonomické dopady, protože Schengen nevznikl proto, aby se nám dobře cestovalo na dovolenou, ale z ekonomických důvodů. Ve chvíli, kdy začne padat Schengen, musíme vědět, že to znamená ztrátu velkého množství pracovních míst a velký úpadek v rámci celé Evropy. Na druhou stranu samozřejmě bezpečnost je na prvním místě. Ta situace může nastat, ale my máme povinnost udělat všechny kroky pro to, aby nenastala. Evropa musí vyčlenit větší množství prostředků, konat i vojenské akce na hranicích Schengenu a chránit schengenskou hranici, protože ve chvíli, kdy se migranti dostanou do území schengenského prostoru, tak představa, že je budeme odchytávat v jednotlivých zemích nebo na jednotlivých hranicích je opravdu už velmi komplikovaná.

--------------------
Promiňte, já jsem o tom hovořil s ministrem obrany, pokud se nemýlím, 34 tisíc imigrantů do Maďarska, což je Schengen, jenom za jeden jediný měsíc.

--------------------
Ano, je to tak. Přechází hranici ze Srbska do Maďarska a předtím už byli v Řecku. Některé země, zejména jižní země schengenského prostoru, selhávají dlouhodobě. Itálií v loňském roce prošlo 80 tisíc lidí bez identifikace, to samé v Řecku, které má spoustu svých problémů. Je opravdu nezbytné jednat v rámci Evropské unie o společné ostraze hranic a podpořit tyto země tak, aby zvládly ochránit schengenskou hranici.

--------------------
Pane poslanče, já bych tu debatu teď posunul do teoretické roviny, jestli můžu, nakolik se má Evropa opravdu otevírat lidem, kteří se také chtějí mít líp? Nakolik na to tito lidé mají právo?

--------------------
Musíme si zcela objektivně říct, že existuje kritická hranice, která už nebude moci být překročena, pakliže nechceme rezignovat na způsob života, na hodnoty, které vyznáváme, proč tady žijeme, na co jsme zvyklí, to znamená ...

--------------------
A to je právě, promiňte, pane poslanče, že vám skáču do řeči, ale to je ta vlastně moje otázka, nakolik za to může ten způsob života, a teď pojďme si to říct na rovinu, za kolik mohou například ty štědré sociální systémy, které, které si Evropa vybudovala?

--------------------
Evropa se má dobře, protože Evropané si jí takovou udělali. Evropané budovali, pracovali a teď, řekněme, sklízí plody svého života, své práce. Představa, že přijde někdo jiný, kdo si totéž chce vzít, protože se mu to líbí, je pro mě nepřijatelná. Prostě každý má takový život, v jakém se dokáže samozřejmě narodit, to je věc místa, ale jaký si ho udělá, je to otázka určitého úsilí ...

--------------------
Na druhou stranu, promiňte, pane poslanče, omlouvám se, že skáču do řeči, na druhou stranu ta situace někde může být nesnesitelná, může to být komunistický režim, kdybych chtěl ukázat třeba na situaci, která panovala u nás, nebo to může být občanská válka, nebo to může být hladomor.

--------------------
Musíme si říci, že my pomáháme, Evropa pomáhá lidem, kteří jsou v nouzi, a pomáhá jim, protože je to tradiční, jsme tak nastavení, jsou to křesťanské tradice a obecně takto lidé jsou nastaveni. Ale není to naše povinnost. Není naše povinnost zachránit celý svět a není to ani možné, není to v našich silách. A tuhle nepříjemnou pravdu si zřejmě budeme muset přiznat, budeme ji muset vyslovit a někteří lidé, kteří sem pod jakýmsi dojmem lepšího života putují, už se sem nedostanou právě proto, že jich je tak mnoho. Kdyby přišlo pár, bez problémů se ztratí, pokud přijdou statisíce a miliony, nebudeme jim to moci dovolit.

--------------------
Paní poslankyně, mají lidé nebo má obecně člověk právo na lepší život?

--------------------
Určitě bychom všem přáli lepší život, ale situace je opravdu taková, že Evropská unie musí mít velmi důslednou návratovou politiku pro všechny ekonomické migranty, a to je asi 75 % těch, kteří se v posledních měsících do Evropy dostali. Ano, my máme být solidární k těm, kteří jsou ohroženi na životech. Máme být solidární a máme pomáhat již v místě konfliktu. Dovedu si představit i aktivní přesídlovací politiku pro rodiny s dětmi, které budou bezpečnostně prověřeny. Dovedu si představit pomoc lidem starým, nemocným. Ale to, co se odehrává v posledních měsících, je opravdu neúnosné. A velká část těch, kteří se do Evropy dostali, jsou ekonomičtí migranti a u nich musí být velmi důsledná návratová politika.

--------------------
Paní poslankyně, pane poslanče, díky za vaši návštěvu, za vaše odpovědi, hezký večer.

Hezký večer.

Hezký večer.